OIE

Bugarska planira novih 1,4 GW obnovljive energije do 2025. godine

Bugarska obnovljivi izvori energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska elektroprivredni sistem (ESO) najavio je izgradnju dodatnih 1,8 GW kapaciteta, za proizvodnju 52,6 TWh električne energije u narednih 10 godina.

Ovaj ambiciozni plan objavljen je u dokumentu na sajtu kompanije, zajedno sa planovima za razvoj distributivne mreže kroz investicije vredne 634 miliona evra, od čega će 18,7 miliona biti obezbeđeno od strane Evropske unije.

Velika većina, ukupno 1,4 GW, proizvodiće se iz obnovljivih izvora energije, uključujući: 64 MW iz biomase, 50 MW iz vetra i oko 700 MW is solarne energije.

Bugarska trenutno dobija oko 15,5 odsto energije iz obnovljivih izvora a plan ESO jeste da poveća taj udeo do petine ukupnih kapaciteta do 2025. godine.

Takođe, plan je i da se povećaju kapaciteti termoelektrana za 197 MW tokom naredne decenije, kao i da se 166 MW obezbedi iz tri hidorelektrane na reci Arda na jugoistoku zemlje. Pored ovoga, planira se i revitalizacija blokova 5 i 6 nuklearne elektrane Kozloduj ukupne snage 1 GW.

ESO procenjuje da će ukupna potrošnja električne energije u Bugarskoj do 2025. godine biti između 41 i 43 TWh. Krajnji iznos najviše zavisi od implementacije mera energetske efikasnosti u državi. U dokumentu je istaknuto i da će udeo obnovljive energije biti veći ako ukupna potrošnja bude bliža najvišoj proceni.

Napomenuto je da plan predviđa oko 9,4 TWh više proizvedene energije od procenjenih potreba, što bi značilo da je „snabdevanje električnom energijom garantovano sve dok su uslovi proizvodnje u normali“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane