OIE

Bugarska planira novih 1,4 GW obnovljive energije do 2025. godine

Bugarska obnovljivi izvori energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska elektroprivredni sistem (ESO) najavio je izgradnju dodatnih 1,8 GW kapaciteta, za proizvodnju 52,6 TWh električne energije u narednih 10 godina.

Ovaj ambiciozni plan objavljen je u dokumentu na sajtu kompanije, zajedno sa planovima za razvoj distributivne mreže kroz investicije vredne 634 miliona evra, od čega će 18,7 miliona biti obezbeđeno od strane Evropske unije.

Velika većina, ukupno 1,4 GW, proizvodiće se iz obnovljivih izvora energije, uključujući: 64 MW iz biomase, 50 MW iz vetra i oko 700 MW is solarne energije.

Bugarska trenutno dobija oko 15,5 odsto energije iz obnovljivih izvora a plan ESO jeste da poveća taj udeo do petine ukupnih kapaciteta do 2025. godine.

Takođe, plan je i da se povećaju kapaciteti termoelektrana za 197 MW tokom naredne decenije, kao i da se 166 MW obezbedi iz tri hidorelektrane na reci Arda na jugoistoku zemlje. Pored ovoga, planira se i revitalizacija blokova 5 i 6 nuklearne elektrane Kozloduj ukupne snage 1 GW.

ESO procenjuje da će ukupna potrošnja električne energije u Bugarskoj do 2025. godine biti između 41 i 43 TWh. Krajnji iznos najviše zavisi od implementacije mera energetske efikasnosti u državi. U dokumentu je istaknuto i da će udeo obnovljive energije biti veći ako ukupna potrošnja bude bliža najvišoj proceni.

Napomenuto je da plan predviđa oko 9,4 TWh više proizvedene energije od procenjenih potreba, što bi značilo da je „snabdevanje električnom energijom garantovano sve dok su uslovi proizvodnje u normali“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

25. oktobar 2016. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

25. oktobar 2016. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

25. oktobar 2016. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

25. oktobar 2016. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori