OIE

Bugarska planira novih 1,4 GW obnovljive energije do 2025. godine

Bugarska obnovljivi izvori energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska elektroprivredni sistem (ESO) najavio je izgradnju dodatnih 1,8 GW kapaciteta, za proizvodnju 52,6 TWh električne energije u narednih 10 godina.

Ovaj ambiciozni plan objavljen je u dokumentu na sajtu kompanije, zajedno sa planovima za razvoj distributivne mreže kroz investicije vredne 634 miliona evra, od čega će 18,7 miliona biti obezbeđeno od strane Evropske unije.

Velika većina, ukupno 1,4 GW, proizvodiće se iz obnovljivih izvora energije, uključujući: 64 MW iz biomase, 50 MW iz vetra i oko 700 MW is solarne energije.

Bugarska trenutno dobija oko 15,5 odsto energije iz obnovljivih izvora a plan ESO jeste da poveća taj udeo do petine ukupnih kapaciteta do 2025. godine.

Takođe, plan je i da se povećaju kapaciteti termoelektrana za 197 MW tokom naredne decenije, kao i da se 166 MW obezbedi iz tri hidorelektrane na reci Arda na jugoistoku zemlje. Pored ovoga, planira se i revitalizacija blokova 5 i 6 nuklearne elektrane Kozloduj ukupne snage 1 GW.

ESO procenjuje da će ukupna potrošnja električne energije u Bugarskoj do 2025. godine biti između 41 i 43 TWh. Krajnji iznos najviše zavisi od implementacije mera energetske efikasnosti u državi. U dokumentu je istaknuto i da će udeo obnovljive energije biti veći ako ukupna potrošnja bude bliža najvišoj proceni.

Napomenuto je da plan predviđa oko 9,4 TWh više proizvedene energije od procenjenih potreba, što bi značilo da je „snabdevanje električnom energijom garantovano sve dok su uslovi proizvodnje u normali“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

25. oktobar 2016. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

25. oktobar 2016. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

25. oktobar 2016. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

25. oktobar 2016. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa