OIE

Bugarska planira novih 1,4 GW obnovljive energije do 2025. godine

Bugarska obnovljivi izvori energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska elektroprivredni sistem (ESO) najavio je izgradnju dodatnih 1,8 GW kapaciteta, za proizvodnju 52,6 TWh električne energije u narednih 10 godina.

Ovaj ambiciozni plan objavljen je u dokumentu na sajtu kompanije, zajedno sa planovima za razvoj distributivne mreže kroz investicije vredne 634 miliona evra, od čega će 18,7 miliona biti obezbeđeno od strane Evropske unije.

Velika većina, ukupno 1,4 GW, proizvodiće se iz obnovljivih izvora energije, uključujući: 64 MW iz biomase, 50 MW iz vetra i oko 700 MW is solarne energije.

Bugarska trenutno dobija oko 15,5 odsto energije iz obnovljivih izvora a plan ESO jeste da poveća taj udeo do petine ukupnih kapaciteta do 2025. godine.

Takođe, plan je i da se povećaju kapaciteti termoelektrana za 197 MW tokom naredne decenije, kao i da se 166 MW obezbedi iz tri hidorelektrane na reci Arda na jugoistoku zemlje. Pored ovoga, planira se i revitalizacija blokova 5 i 6 nuklearne elektrane Kozloduj ukupne snage 1 GW.

ESO procenjuje da će ukupna potrošnja električne energije u Bugarskoj do 2025. godine biti između 41 i 43 TWh. Krajnji iznos najviše zavisi od implementacije mera energetske efikasnosti u državi. U dokumentu je istaknuto i da će udeo obnovljive energije biti veći ako ukupna potrošnja bude bliža najvišoj proceni.

Napomenuto je da plan predviđa oko 9,4 TWh više proizvedene energije od procenjenih potreba, što bi značilo da je „snabdevanje električnom energijom garantovano sve dok su uslovi proizvodnje u normali“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. oktobar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

25. oktobar 2016. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

25. oktobar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. oktobar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.