OIE

Bugarska planira novih 1,4 GW obnovljive energije do 2025. godine

Bugarska obnovljivi izvori energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska elektroprivredni sistem (ESO) najavio je izgradnju dodatnih 1,8 GW kapaciteta, za proizvodnju 52,6 TWh električne energije u narednih 10 godina.

Ovaj ambiciozni plan objavljen je u dokumentu na sajtu kompanije, zajedno sa planovima za razvoj distributivne mreže kroz investicije vredne 634 miliona evra, od čega će 18,7 miliona biti obezbeđeno od strane Evropske unije.

Velika većina, ukupno 1,4 GW, proizvodiće se iz obnovljivih izvora energije, uključujući: 64 MW iz biomase, 50 MW iz vetra i oko 700 MW is solarne energije.

Bugarska trenutno dobija oko 15,5 odsto energije iz obnovljivih izvora a plan ESO jeste da poveća taj udeo do petine ukupnih kapaciteta do 2025. godine.

Takođe, plan je i da se povećaju kapaciteti termoelektrana za 197 MW tokom naredne decenije, kao i da se 166 MW obezbedi iz tri hidorelektrane na reci Arda na jugoistoku zemlje. Pored ovoga, planira se i revitalizacija blokova 5 i 6 nuklearne elektrane Kozloduj ukupne snage 1 GW.

ESO procenjuje da će ukupna potrošnja električne energije u Bugarskoj do 2025. godine biti između 41 i 43 TWh. Krajnji iznos najviše zavisi od implementacije mera energetske efikasnosti u državi. U dokumentu je istaknuto i da će udeo obnovljive energije biti veći ako ukupna potrošnja bude bliža najvišoj proceni.

Napomenuto je da plan predviđa oko 9,4 TWh više proizvedene energije od procenjenih potreba, što bi značilo da je „snabdevanje električnom energijom garantovano sve dok su uslovi proizvodnje u normali“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima