Električna energija

Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Slovenija postaju deo Single Intraday Coupling u novembru

bugarska-hrvatska-rumunija-slovenija-Single-Intraday-Coupling

Slika: Deutsche Boerse

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početak drugog talasa evropskog projekta spajanja unutardnevnih tržišta električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC) planiran je za 19. novembar. Drugi talas omogućiće stalnu prekograničnu trgovinu električnom energijom u unutardnevnom vremenskom okviru u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Češkoj.

Zemlje koje su se priključile Single Intraday Coupling projektu u prvom talasu, juna 2018. godine, su Belgija, Danska, Nemačka, Estonija, Finska, Francuska, Letonija, Litvanija, Norveška, Holandija, Austrija, Portugalija, Švedska i Španija. Pripremni sastanak za početak drugog talasa održan je 1. oktobra u Pragu.

U prvom talasu, juna 2018, svoja unutardnevna tržišta spojilo je 14 evropskih zemalja

Kako je saopštila slovenačka berza električne energije BSP SouthPool, drugi talas SIDC projekta uključiće i slovenačko tržište unutardnevne trgovine električnom energijom, dok je hrvatska berza CROPEX navela da će njeno unutardnevno tržište biti povezano preko hrvatsko-slovenačke i hrvatsko-mađarske granice.

CROPEX je postao deo 15. Projekta lokalne implementacije XBID-a (bivše ime projekta SIDC) u avgustu 2017. godine, dok su se bugarska berza IBEX i bugarski operator prenosnog sistema ESO pridružili ovom projektu lokalne implementacije u septembru 2018. godine.

Povećanje proizvodnje iz OIE čini unutardnevno tržište sve važnijim

Kako je u junu ove godine naveo ENTSO-E, od uspešnog lansiranja SICD projekta u junu 2018. godine, obavljeno je više od 16 miliona trgovanja.

Integrisano unutardnevno tržište će povećati ukupnu efikasnost ove vrste trgovanja

Integrisano unutardnevno tržište će povećati ukupnu efikasnost ove vrste trgovanja kroz promovisanje efikasne konkurencije, povećanje likvidnosti i omogućavanje efikasnijeg korišćenja proizvodnih resursa širom Evrope, naveo je ENTSO-E.

Sa povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koja zna da bude nestabilna, povećava se i interesovanje za trgovanje na unutardnevnim tržištima jer posle zatvaranja dan-unapred tržišta (DAM) balansiranje postaje sve veći izazov za učesnike na tržištu.

ENTSO-E navodi da je unutardnevno tržište suštinski alat koji omogućava učesnicima na tržištu da se izbore sa neočekivanim promenama u potrošnji ili prekidima u snabdevanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.