Električna energija

Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Slovenija postaju deo Single Intraday Coupling u novembru

bugarska-hrvatska-rumunija-slovenija-Single-Intraday-Coupling

Slika: Deutsche Boerse

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početak drugog talasa evropskog projekta spajanja unutardnevnih tržišta električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC) planiran je za 19. novembar. Drugi talas omogućiće stalnu prekograničnu trgovinu električnom energijom u unutardnevnom vremenskom okviru u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Češkoj.

Zemlje koje su se priključile Single Intraday Coupling projektu u prvom talasu, juna 2018. godine, su Belgija, Danska, Nemačka, Estonija, Finska, Francuska, Letonija, Litvanija, Norveška, Holandija, Austrija, Portugalija, Švedska i Španija. Pripremni sastanak za početak drugog talasa održan je 1. oktobra u Pragu.

U prvom talasu, juna 2018, svoja unutardnevna tržišta spojilo je 14 evropskih zemalja

Kako je saopštila slovenačka berza električne energije BSP SouthPool, drugi talas SIDC projekta uključiće i slovenačko tržište unutardnevne trgovine električnom energijom, dok je hrvatska berza CROPEX navela da će njeno unutardnevno tržište biti povezano preko hrvatsko-slovenačke i hrvatsko-mađarske granice.

CROPEX je postao deo 15. Projekta lokalne implementacije XBID-a (bivše ime projekta SIDC) u avgustu 2017. godine, dok su se bugarska berza IBEX i bugarski operator prenosnog sistema ESO pridružili ovom projektu lokalne implementacije u septembru 2018. godine.

Povećanje proizvodnje iz OIE čini unutardnevno tržište sve važnijim

Kako je u junu ove godine naveo ENTSO-E, od uspešnog lansiranja SICD projekta u junu 2018. godine, obavljeno je više od 16 miliona trgovanja.

Integrisano unutardnevno tržište će povećati ukupnu efikasnost ove vrste trgovanja

Integrisano unutardnevno tržište će povećati ukupnu efikasnost ove vrste trgovanja kroz promovisanje efikasne konkurencije, povećanje likvidnosti i omogućavanje efikasnijeg korišćenja proizvodnih resursa širom Evrope, naveo je ENTSO-E.

Sa povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koja zna da bude nestabilna, povećava se i interesovanje za trgovanje na unutardnevnim tržištima jer posle zatvaranja dan-unapred tržišta (DAM) balansiranje postaje sve veći izazov za učesnike na tržištu.

ENTSO-E navodi da je unutardnevno tržište suštinski alat koji omogućava učesnicima na tržištu da se izbore sa neočekivanim promenama u potrošnji ili prekidima u snabdevanju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.