Mobilnost

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Photo: Paulohabreuf from Pixabay

Objavljeno

18.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Boris Džonson najavio je masovne investicije za oporavak privrede od udarca pandemije virusa korona. Britanski zeleni plan usredsređen je na čistu energiju, saobraćaj, inovacije i energetsku efikasnost i ubrzava rokove za sklanjanje automobila na benzin i dizel s domaćih puteva. Zabrana prodaje novih kola i kombija koji koriste samo fosilna goriva treba da nastupi najkasnije 2030. godine.

Dauning strit je objavio dugoočekivani paket mera za oporavak privrede i očekuje da će njime podstaći ili omogućiti otvaranje do 250.000 radnih mesta za visokoobrazovani kadar i oboriti emisije gasova s efektom staklene bašte na neutralan nivo do sredine veka. Britanski zeleni plan podrazumeva prestanak prodaje automobila i kombija na benzin i dizel do 2030. ili deset godina ranije nego što je bilo propisano.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson otkrio je da će u narednih deset godina na održivi oporavak od udarca od širenja oboljenja COVID-19 biti potrošeno 12 milijardi funti, uz projekciju da bi privatne kompanije uložile još tri puta toliko.

Britanski zeleni plan otvara ogroman podsticaj za vetroelektrane na vodi i vodonik

Strategija u deset tačaka uključuje učetvorostručavanje kapaciteta vetroelektrana na vodi na 40 gigavata do 2030. godine, što bi bilo dovoljno za „svako domaćinstvo“. Britanija je odlučila da podigne postrojenja od pet gigavata snage u proizvodnji vodonika i da zarobi deset miliona tona ugljen-dioksida, za šta bi bila sagrađena četiri industrijska kompleksa.

„Zamislite Britaniju kada zelena industrijska revolucija bude pomogla da se zemlja podigne na viši nivo. Spremite doručak koristeći struju iz vodonika, nakon čega sednete u svoj električni auto, nakon što ste mu napunili baterije napravljene u Midlandsu. Vazduh oko vas je čistiji; kamioni, vozovi, brodovi i avioni idu na vodonik ili sintetičko gorivo“, izjavio je Johnson.

Za elektrifikaciju automobila namenjeno više od 2,8 milijardi funti

Što se tiče sektora saobraćaja, za širenje mreže punjača za električne automobile određena je 1,3 milijarde funti, a 582 miliona će biti isplaćeno u subvencijama za kupovinu vozila s ultraniskim ili nikakvim emisijama. Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine.

Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine

Vlada je saopštila da će sa 500 miliona funti u sledeće četiri godine podržati razvoj i masovnu proizvodnju baterija za električna vozila, a posle toga sa do 500 miliona preko toga. Za segment elektrifikacije namenjeno je više od 2,8 milijardi funti.

Osim toga, izvršna vlast se obavezala da će podržati istraživačke projekte za avione i brodove bez emisija i razmotriti mogućnost da sa puteva skloni kamione na dizel. Za javni prevoz i rešenja za bicikliste i pešake predviđena su ulaganja od pet milijardi funti.

Zelena industrijska revolucija

Britanija će učiniti domaćinstva, škole i bolnice zelenijim, toplijim i energetski efikasnijim, navela je vlada i procenila da će do kraja nastupajuće decenije biti otvoreno 50.000 radnih mesta. Saopštila je da će sledeće godine potrošiti milijardu funti u tu svrhu i objavila cilj da se svake godine do 2028. montira 600.000 toplotnih pumpi.

„Našu zelenu industrijsku revoluciju će nositi vetroturbine u Škotskoj i na severoistoku, guraće je električna vozila napravljena u Midlandsu, a unaprediće je poslednja reč tehnologije razvijena u Velsu, da se okrenemo prosperitetnijoj, zelenoj budućnosti“, naglasio je Johnson.

Velika Britanija namerava da svake godine pošumljava 30.000 hektara i da do 2027. troši 5,2 milijarde funti na odbranu od poplava i zaštitu obala. Vlada je, osim toga, objavila da će 525 miliona funti biti upotrebljeno za razvoj velikih nuklearnih elektrana, onih male snage i na istraživanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke