Mobilnost

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Photo: Paulohabreuf from Pixabay

Objavljeno

18.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Boris Džonson najavio je masovne investicije za oporavak privrede od udarca pandemije virusa korona. Britanski zeleni plan usredsređen je na čistu energiju, saobraćaj, inovacije i energetsku efikasnost i ubrzava rokove za sklanjanje automobila na benzin i dizel s domaćih puteva. Zabrana prodaje novih kola i kombija koji koriste samo fosilna goriva treba da nastupi najkasnije 2030. godine.

Dauning strit je objavio dugoočekivani paket mera za oporavak privrede i očekuje da će njime podstaći ili omogućiti otvaranje do 250.000 radnih mesta za visokoobrazovani kadar i oboriti emisije gasova s efektom staklene bašte na neutralan nivo do sredine veka. Britanski zeleni plan podrazumeva prestanak prodaje automobila i kombija na benzin i dizel do 2030. ili deset godina ranije nego što je bilo propisano.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson otkrio je da će u narednih deset godina na održivi oporavak od udarca od širenja oboljenja COVID-19 biti potrošeno 12 milijardi funti, uz projekciju da bi privatne kompanije uložile još tri puta toliko.

Britanski zeleni plan otvara ogroman podsticaj za vetroelektrane na vodi i vodonik

Strategija u deset tačaka uključuje učetvorostručavanje kapaciteta vetroelektrana na vodi na 40 gigavata do 2030. godine, što bi bilo dovoljno za “svako domaćinstvo”. Britanija je odlučila da podigne postrojenja od pet gigavata snage u proizvodnji vodonika i da zarobi deset miliona tona ugljen-dioksida, za šta bi bila sagrađena četiri industrijska kompleksa.

“Zamislite Britaniju kada zelena industrijska revolucija bude pomogla da se zemlja podigne na viši nivo. Spremite doručak koristeći struju iz vodonika, nakon čega sednete u svoj električni auto, nakon što ste mu napunili baterije napravljene u Midlandsu. Vazduh oko vas je čistiji; kamioni, vozovi, brodovi i avioni idu na vodonik ili sintetičko gorivo”, izjavio je Johnson.

Za elektrifikaciju automobila namenjeno više od 2,8 milijardi funti

Što se tiče sektora saobraćaja, za širenje mreže punjača za električne automobile određena je 1,3 milijarde funti, a 582 miliona će biti isplaćeno u subvencijama za kupovinu vozila s ultraniskim ili nikakvim emisijama. Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine.

Prodaja hibridnih automobila i kombija s većim dometom i bez ispuštanja ugljenika kroz auspuh biće dozvoljena do 2035. godine

Vlada je saopštila da će sa 500 miliona funti u sledeće četiri godine podržati razvoj i masovnu proizvodnju baterija za električna vozila, a posle toga sa do 500 miliona preko toga. Za segment elektrifikacije namenjeno je više od 2,8 milijardi funti.

Osim toga, izvršna vlast se obavezala da će podržati istraživačke projekte za avione i brodove bez emisija i razmotriti mogućnost da sa puteva skloni kamione na dizel. Za javni prevoz i rešenja za bicikliste i pešake predviđena su ulaganja od pet milijardi funti.

Zelena industrijska revolucija

Britanija će učiniti domaćinstva, škole i bolnice zelenijim, toplijim i energetski efikasnijim, navela je vlada i procenila da će do kraja nastupajuće decenije biti otvoreno 50.000 radnih mesta. Saopštila je da će sledeće godine potrošiti milijardu funti u tu svrhu i objavila cilj da se svake godine do 2028. montira 600.000 toplotnih pumpi.

“Našu zelenu industrijsku revoluciju će nositi vetroturbine u Škotskoj i na severoistoku, guraće je električna vozila napravljena u Midlandsu, a unaprediće je poslednja reč tehnologije razvijena u Velsu, da se okrenemo prosperitetnijoj, zelenoj budućnosti”, naglasio je Johnson.

Velika Britanija namerava da svake godine pošumljava 30.000 hektara i da do 2027. troši 5,2 milijarde funti na odbranu od poplava i zaštitu obala. Vlada je, osim toga, objavila da će 525 miliona funti biti upotrebljeno za razvoj velikih nuklearnih elektrana, onih male snage i na istraživanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.