OIE

Birol: Pandemija ukazala na ulogu struje iz obnovljivih izvora u balansiranju

Birol pandemija uloga struje iz oie balansiranje

Slika: Letgo1 from Pixabay

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fatih Birol, čelnik Međunarodne agencije za energetiku, naveo je da su zabrane kretanja i prateće mere uzrokovane zarazom istovremeno test za ceo elektroenergetski sistem. Pandemija oboljenja COVID-19 je dovela do poremećaja koji su nagovestili rast značaja kapaciteta iz iz obnovljivih izvora za balansiranje, po njegovom mišljenju.

Električna energija je od presudne važnosti za savremeno društvo, upozorio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol. Posebno u svetlu tekuće krize s oboljenjem COVID-19 širom sveta, kada je struja potrebna za medicinsku opremu i protok informacija, pojavili su se izazovi u balansiranju sistema, podvukao je u pisanoj analizi. Pomeranja i obaranje potražnje koje je izazvala pandemija novog korona virusa otkrili su sliku situacije deceniju unapred, kada bi udeo iz obnovljivih izvora u potrošnji trebalo da bude mnogo jači usled ubrzanja investicija, procenio je.

Ljudi rade kod kuće i koriste internet, naručuju robu i usluge i strimuju sadržaje, dodao je ovaj zvaničnik, ukazujući na jačanje zavisnosti tehnologije od struje.

Kablovi, decentralizovano skladištenje postaće značajniji

„Električne mreže su daleko ranjivije nego cevovodi na ekstremne vremenske uslove – to je ključni faktor za donosioce odluka dok planiraju energetske sisteme sa sve većim udelom struje. Dugoročni zadatak je da se mreže očvrsnu ulaganjima u podzemne kablove i decentralizovano skladištenje te konstruisanjem mrežnih postavki otpornih na vanredne situacije kao što su uragani i poplave“, izjavio je.

Potražnja se naglo spustila 15 odsto sa zabranama kretanja u brojnim zemljama u pokušaju da se uspori pandemija, što je onda poguralo udeo obnovljivih izvora energije naviše, naveo je Birol. „Udeo proizvodnje električne energije u nekim od ovih privreda, poput Španije i Kalifornije, među najvišima je na svetu. Ukoliko se potražnja struje brzo obori, a vremenski uslovi ostanu nepromenjeni, procenat iz promenljivih obnovljivih izvora kakvi su vetar i sunce može premašiti uobičajeni nivo“, po njegovim rečima.

Digitalizacija otvara mogućnosti

Šef IEA je objasnio da se iz primera kakav je pandemija vidi da električna energija iz obnovljivih izvora, naročito vetroparkovi i fotonaponske elektrane, takođe mogu da osiguraju fleksibilnost. A sistemi će se na njih „oslanjati sve više u tom pogledu“, kazao je. Recimo, oni lako padnu kada se spusti potražnja, a moraju da održe fleksibilnost da bi mogli brzo da pojačaju druge izvore u proizvodnji kada se promeni obrazac snabdevanja, na primer kada sunce zađe, rekao je.

U uobičajenim prilikama, veliki potrošači struje kao što su fabrike mogu da se prilagode i doprinesu balansiranju sistema, ali takva varijanta je danas teško dostupna… Hidroelektrane, često zaboravljani tegljač u proizvodnji električne energije, ostaje preko potrebni izvor fleksibilnosti“, podvukao je Birol i isto tako ukazao na ulogu gasnih i nuklearnih elektrana u održavanju ravnoteže.

Još jedna važna stavka je starost infrastrukture prenosa u Evropi i Severnoj Americi, kazao je. Proizvodnja iz obnovljivih izvora će postepeno verovatno prestati da prati samo vremenske uslove jer će njome morati da se upravlja inteligentno da bi se spustili troškovi i povećala sigurnost snabdevanja, nagovestio je Birol. On je pozvao na jačanje zaštite od sajbernapada uporedo sa ekspanzijom digitalizacije.

Italiju, Francusku, Španiju zadesio najveći pad potražnje u Evropi

Između ostalog, Ember, nezavisni institut koji se bavi klimom i energetskom tranzicijom elektroenergetskog sektora, izmerio je smanjenje potražnje od dva do sedam odsto prošle nedelje u svim zemljama Evrope koje prati. Podaci su prilagođeni tako da se isključi uticaj promene temperature.

Italija, Francuska i Španija su zabeležile najsnažnije potonuće, kako se širi pandemija korona virusa. Što se tiče oblasti koju pokriva Balkan Green Energy News, Rumunija je u vođstvu sa slabljenjem od pet procenata. Potražnja se spustila četiri odsto u Bugarskoj i Hrvatskoj, a dva procenta u Grčkoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

24. mart 2020. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

24. mart 2020. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

24. mart 2020. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

24. mart 2020. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona