Energetska kriza

Birol (IEA): Preti nam novi skok cena energije ove zime

IEA-fatih-birol-gas

Foto: IEA

Objavljeno

03.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Svet bi naredne zime mogao da se suoči sa još jednim skokom cena prirodnog gasa, što bi povećalo troškove energije i primoralo države da ponovo intervenišu i subvencionišu račune građana, kaže Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), javile su novinske agencije pozivajući se na BBC.

U slučaju da Kina doživi snažan ekonomski rast i počne da kupuje velike količine energenata, i ako zima bude oštra, IEA ne može isključiti mogućnost povećanja cene gasa sličnog onome od prošle godine, izazvanom ratom u Ukrajini, rekao je Birol za BBC Radio 4.

Birol: Ekonomski oporavak Kine u kombinaciji sa oštrom zimom mogao bi da poveća cene gasa

To bi, prema njegovim rečima, dodatno opteretilo potrošače i primoralo vlade da ponude subvencije za račune za energiju. On je takođe upozorio na moguće nestanke struje ove zime, navodi BBC.

Iako je neizvesno da li će kineska privreda rasti takvim tempom, Birol je pozvao vlade širom sveta da nastave da promovišu mere štednje energije.

Direktor IEA je pozvao vlade da promovišu mere za štednju energije, kao i obnovljivu energiju

Vlade bi takođe trebalo da rade na bržem uvođenju novih tehnologija obnovljive energije, skrate vreme za izdavanje dozvola za projekte zelene energije i istraže “alternativne energetske opcije,” kaže Birol.

EU se bori da okonča zavisnost od ruskog gasa

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija (EU) je uvela sankcije Moskvi, što je zauzvrat smanjilo isporuke gasa Evropi. To je dovelo do skoka cena gasa i podstaklo EU da traži načine da okonča svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Jedan od načina je i plan REPowerEU, koji ima za cilj ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i ubrzanje zelene energetske tranzicije. Plan zahteva dodatna ulaganja od 210 milijardi evra do 2027. godine, povećanje udela obnovljivih izvora energije sa 40% na 45% do 2030. godine, kao i ušteda energije i diverzifikacija snabdevanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

3. jul 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

3. jul 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

3. jul 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

3. jul 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije