Energetska efikasnost

BiH usvojila prvi akcioni plan za energetsku efikasnost na nivou cele zemlje

BiH usvojila prvi akcioni plan za energetsku efikasnost na nivou cele zemlje

Photo: vijeceministara.gov.ba

Objavljeno

07.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Veće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je akcioni plan za energetsku efikasnost u BiH za razdoblje od 2016. do 2018. godine, saopšteno je posle sednice. U saopštenju se precizira da se akcionim planom definišu mere i programi na nivou BiH i u nadležnosti Distrikta Brčko.

To je prvi dokument o energetskoj efikasnosti koji je pripremila radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i resornih entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta.

U akcioni plan na nivou cele Bosne i Hercegovine su kao sastavni delovi uključeni akcioni planovi za energetsku efikasnost Federacije BiH (FBiH) za period od 2016. do 2018. i izmene i dopune Akcionog plana za energetsku efikasnost Republike Srpske do 2018. godine. U tim entitetskim akcionim planovima su detaljno obrađene uštede energije u prethodnom periodu, kao i planirane mere i programi čija implementacija je u nadležnosti entiteta.

Vlada FBiH je usvojila Privremene smernice politike za sprovođenje energetske efikasnosti u FBiH i Akcioni plan energetske efikasnosti FBiH od 2016. do 2018. godine na sednici u julu 2017. dok je vlada Republike Srpske na sednici održanoj 23. novembra 2017. usvojila Izmene i dopune akcionog plana energetske efikasnosti Republike Srpske do 2018. godine.

Akcioni plan na nivou cele BiH je izrađen u skladu s obavezama BiH iz  Ugovora o formiranju Energetske zajednice i njenim odlukama o uvođenju direktiva za energetsku efikasnost u zakonodavstva zemalja potpisnica ovog Ugovora.

„Akcionim planom se uvode i nove mere za podizanje nivoa energetske efikasnosti u proizvodnje električne i energije za grejanje i hlađenje, uključujući daljinsko grejanje, kao i nove mere u oblasti prenosa i distribucije električne energije i prirodnog gasa“, kaže se u saopštenju sa sednice Veća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je usvojen ovaj dokument.

Implementacijom mera i programa za energetsku efikasnost iz akcionog plana, stvaraju se uslovi za nove investicije, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

7. decembar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. decembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. decembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.