Životna sredina

BiH traži novac iz IPA fondova za zaštitu životne sredine

BiH trazi novac iz IPA fondova za zastitu zivotne sredine

Photo: freeimages.com

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina će aplicirati za sredstva iz IPA fondova Evropske unije za 2018. godinu koja će biti uložena u zaštitu životne sredine, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posle sednice Saveta Ministara BiH.

Ministar Šarović je rekao da će BiH tražiti ukupno 50 miliona evra iz tih fondova i precizirao da će 20 miliona biti upotrebljeno za projekte zaštite životne sredine dok će ostalih 30 miliona biti uloženo u poljoprivredu i razvoj ruralnih područja.

Najveći deo novca namenjenog za projekte zaštite životne sredine će biti uložen u podršku vodnim resursima i za zbrinjavanje čvrstog otpada, rekao je Šarović i ocenio da rukovodstvo BiH nije postiglo dogovoro oko agencije preko koje će biti isplaćivana sredstva za sve projekte. Novac će biti usmeren na primenu direktiva Evropske unije u oblasti životne sredine i upravljanju vodama i otpadom.

Deo novca iz IPA fondova namenjen za projekte zaštite životne sredine će biti upotrebljen za deminiranje, saopšteno je posle sednice Saveta Ministara BiH.

Odobren i projekat za predadu otpadnih voda u Zenici

Savet Ministara je usvojio i predlog sporazuma o finansiranju projekta za upravljanje otpadnim vodama na području grada Zenice. Taj projekat će biti finansiran grantom od 4,75 miliona evra koji će obezbediti vlada Švajcarske. Uspostavljanje sistema za prikupljanje, transport i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda će realizovati nemačka razvojna banka KfW.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile bespovratna sredstva od KfW banke za taj projekat upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa Arcelor Mittal. Banka je obezbedila 18,3 miliona evra za dugoročno rešavanje tog problema kroz projekat koji je direktno povezan sa regionalnim projektom za snabdevanja stanovništva vodom.

Predstavnici KfW banke su početkom marta 2018. godine posetili Zenicu i sa gradskim rukovodstvom razmatrali planove za izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja tog postrojenja i prateće infrastrukture je planirano  da počne u prvim mesecima 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.