Životna sredina

BiH traži novac iz IPA fondova za zaštitu životne sredine

BiH trazi novac iz IPA fondova za zastitu zivotne sredine

Photo: freeimages.com

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina će aplicirati za sredstva iz IPA fondova Evropske unije za 2018. godinu koja će biti uložena u zaštitu životne sredine, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posle sednice Saveta Ministara BiH.

Ministar Šarović je rekao da će BiH tražiti ukupno 50 miliona evra iz tih fondova i precizirao da će 20 miliona biti upotrebljeno za projekte zaštite životne sredine dok će ostalih 30 miliona biti uloženo u poljoprivredu i razvoj ruralnih područja.

Najveći deo novca namenjenog za projekte zaštite životne sredine će biti uložen u podršku vodnim resursima i za zbrinjavanje čvrstog otpada, rekao je Šarović i ocenio da rukovodstvo BiH nije postiglo dogovoro oko agencije preko koje će biti isplaćivana sredstva za sve projekte. Novac će biti usmeren na primenu direktiva Evropske unije u oblasti životne sredine i upravljanju vodama i otpadom.

Deo novca iz IPA fondova namenjen za projekte zaštite životne sredine će biti upotrebljen za deminiranje, saopšteno je posle sednice Saveta Ministara BiH.

Odobren i projekat za predadu otpadnih voda u Zenici

Savet Ministara je usvojio i predlog sporazuma o finansiranju projekta za upravljanje otpadnim vodama na području grada Zenice. Taj projekat će biti finansiran grantom od 4,75 miliona evra koji će obezbediti vlada Švajcarske. Uspostavljanje sistema za prikupljanje, transport i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda će realizovati nemačka razvojna banka KfW.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile bespovratna sredstva od KfW banke za taj projekat upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa Arcelor Mittal. Banka je obezbedila 18,3 miliona evra za dugoročno rešavanje tog problema kroz projekat koji je direktno povezan sa regionalnim projektom za snabdevanja stanovništva vodom.

Predstavnici KfW banke su početkom marta 2018. godine posetili Zenicu i sa gradskim rukovodstvom razmatrali planove za izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja tog postrojenja i prateće infrastrukture je planirano  da počne u prvim mesecima 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

30. april 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

30. april 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

30. april 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

30. april 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene