x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

BiH traži novac iz IPA fondova za zaštitu životne sredine

30.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: freeimages.com
BiH traži novac iz IPA fondova za zaštitu životne sredine

Bosna i Hercegovina će aplicirati za sredstva iz IPA fondova Evropske unije za 2018. godinu koja će biti uložena u zaštitu životne sredine, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posle sednice Saveta Ministara BiH.

Ministar Šarović je rekao da će BiH tražiti ukupno 50 miliona evra iz tih fondova i precizirao da će 20 miliona biti upotrebljeno za projekte zaštite životne sredine dok će ostalih 30 miliona biti uloženo u poljoprivredu i razvoj ruralnih područja.

Najveći deo novca namenjenog za projekte zaštite životne sredine će biti uložen u podršku vodnim resursima i za zbrinjavanje čvrstog otpada, rekao je Šarović i ocenio da rukovodstvo BiH nije postiglo dogovoro oko agencije preko koje će biti isplaćivana sredstva za sve projekte. Novac će biti usmeren na primenu direktiva Evropske unije u oblasti životne sredine i upravljanju vodama i otpadom.

Deo novca iz IPA fondova namenjen za projekte zaštite životne sredine će biti upotrebljen za deminiranje, saopšteno je posle sednice Saveta Ministara BiH.

Odobren i projekat za predadu otpadnih voda u Zenici

Savet Ministara je usvojio i predlog sporazuma o finansiranju projekta za upravljanje otpadnim vodama na području grada Zenice. Taj projekat će biti finansiran grantom od 4,75 miliona evra koji će obezbediti vlada Švajcarske. Uspostavljanje sistema za prikupljanje, transport i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda će realizovati nemačka razvojna banka KfW.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile bespovratna sredstva od KfW banke za taj projekat upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa Arcelor Mittal. Banka je obezbedila 18,3 miliona evra za dugoročno rešavanje tog problema kroz projekat koji je direktno povezan sa regionalnim projektom za snabdevanja stanovništva vodom.

Predstavnici KfW banke su početkom marta 2018. godine posetili Zenicu i sa gradskim rukovodstvom razmatrali planove za izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja tog postrojenja i prateće infrastrukture je planirano  da počne u prvim mesecima 2019. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.