Životna sredina

BiH traži novac iz IPA fondova za zaštitu životne sredine

BiH trazi novac iz IPA fondova za zastitu zivotne sredine

Photo: freeimages.com

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina će aplicirati za sredstva iz IPA fondova Evropske unije za 2018. godinu koja će biti uložena u zaštitu životne sredine, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović posle sednice Saveta Ministara BiH.

Ministar Šarović je rekao da će BiH tražiti ukupno 50 miliona evra iz tih fondova i precizirao da će 20 miliona biti upotrebljeno za projekte zaštite životne sredine dok će ostalih 30 miliona biti uloženo u poljoprivredu i razvoj ruralnih područja.

Najveći deo novca namenjenog za projekte zaštite životne sredine će biti uložen u podršku vodnim resursima i za zbrinjavanje čvrstog otpada, rekao je Šarović i ocenio da rukovodstvo BiH nije postiglo dogovoro oko agencije preko koje će biti isplaćivana sredstva za sve projekte. Novac će biti usmeren na primenu direktiva Evropske unije u oblasti životne sredine i upravljanju vodama i otpadom.

Deo novca iz IPA fondova namenjen za projekte zaštite životne sredine će biti upotrebljen za deminiranje, saopšteno je posle sednice Saveta Ministara BiH.

Odobren i projekat za predadu otpadnih voda u Zenici

Savet Ministara je usvojio i predlog sporazuma o finansiranju projekta za upravljanje otpadnim vodama na području grada Zenice. Taj projekat će biti finansiran grantom od 4,75 miliona evra koji će obezbediti vlada Švajcarske. Uspostavljanje sistema za prikupljanje, transport i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda će realizovati nemačka razvojna banka KfW.

Gradske vlasti Zenice su krajem 2017. godine dobile bespovratna sredstva od KfW banke za taj projekat upravljanja i razdvajanje gradskih od industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske od kanalizacione mreže rudnika uglja i kompleksa Arcelor Mittal. Banka je obezbedila 18,3 miliona evra za dugoročno rešavanje tog problema kroz projekat koji je direktno povezan sa regionalnim projektom za snabdevanja stanovništva vodom.

Predstavnici KfW banke su početkom marta 2018. godine posetili Zenicu i sa gradskim rukovodstvom razmatrali planove za izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja tog postrojenja i prateće infrastrukture je planirano  da počne u prvim mesecima 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.