Električna energija

BiH korak bliže izradi integrisanih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) organizovao je dvodnevnu radionicu na temu izrade integrisanih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) u Sarajevu. Radionica je održana 5. i 6. februara 2019. u Hotelu Europe.

Radionica je okupila više od 80 učesnika, među njima članove Radne grupe za izradu NEKP-a u Bosni i Hercegovini (BiH) za period 2021-2030. Članovi radne grupe su predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava na državnom i entitetskom nivou, Distrikta Brčko, javnih komunalnih preduzeća, fondova za zaštitu okoliša/životne sredine, trgovinskih i privrednih komora na svim upravnim nivoima, naučno-obrazovnih i drugih institucija relevantnih u sektoru energije i klime. Radionici su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija poput Energetske zajednice, UNDP-a BiH, USAID-a i SIDA-e.

Koordinator radionice bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

BiH je kao ugovorna strana u Energetskoj zajednici (EZ) obavezna da izradi NEKP u skladu s Preporukom 2018/1/MC-EnC Ministarskog vijeća EZ.

Irina Lazzerini, ekspertica za održivu energiju pri Energetskoj zajednici, iskoristila je priliku tokom događaja da pojasni svrhu i strukturu planova, dajući pregled vremenskog okvira za njihovu pripremu i krajnji rok za njihovu predaju. Naglasila je važnost regionalne saradnje u pripremi funkcionalnih NEKP-a, posebno se pozivajući na korištenje sinergija i zajedničke izazove koji su isti za sve zemlje jugoistočne Evrope (JIE).

Izjavila je da je „od ključne važnosti iskoristiti ovu radionicu za formiranje radnih grupa koje se odnose na 5 dimenzija obuhvaćenih NEKP-om (energetska sigurnost, puna integracija unutrašnjeg tržišta energije, energetska efikasnost, dekarbonizacija, te istraživanje, inovacije i konkurentnost), kao i definisanje upravne i koordinacijske strukture za izradu NEKP-a“.

Admir Softić, pomoćnik ministra za energiju u MVTEO-u, zahvalio se GIZ ORF-EE-u za podršku u procesu izrade NEKP-a. Iskoristio je priliku da naglasi energetsku sigurnost kao važnu komponentu u okviru izrade NEKP-a.

Na skupu su održane prezentacije i diskusije na temu NEKP-a uz ilustracije najbolje prakse na primjerima Slovenije i Hrvatske, kao i na temu trenutne politike, institucionalnog pejzaža i strukture aktera u BiH. Drugi dan radionice bio je posvećen radnim grupama.

Zaključci skupa se odnose na dogovorene naredne korake u procesu izrade NEKP-a, kao i vremenski okvir za svaku od tematskih radnih grupa aktivnih u okviru 5 dimenzija Energetske unije.

„Implementacija NEKP-a će Bosni i Hercegovini omogućiti integraciju energetskih i klimatskih ciljeve kao i odgovarajućih politika i mjera, čime će doprinijeti usklađivanju energetskih politika s politikama EU. Samim tim će smanjiti administrativna opterećenja i osigurati veću koherentnost i dugoročniju predvidljivost investicija“, rekao je Joachim Gaube, menadžer sektorskog fonda ORF-EE. Dodao je, „ovo je ključno postignuće za BiH i regiju, s obzirom na to da je NEKP relativno nov instrument koji integriše više drugih sektorskih planova u cilju efikasnijeg i efektivnijeg donošenja sektorskih politika“.

ORF-EE pruža podršku procesu izrade NEKP-a u cijeloj regiji JIE u saradnji s Energetskom zajednicom i GIZ-ovim projektom „Razvoj kapaciteta za izradu klimatskih politika u zemljama JIE, Istočne Evrope, Južnog Kavkaza i Srednje Azije – Faza III“.

ORF-EE ispred Njemačke vlade implementira njemačka razvojna organizacija GIZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. februar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. februar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. februar 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu