OIE

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Foto: braco77 from Pixabay

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane raspisalo je tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na lokacijama svojih toplana i kotlarnica. Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje u Beogradu, što bi pomoglo da se sistem grejanja dekarbonizuje.

JKP Beogradske elektrane namerava da istražuje geotermalni potencijal podzemnih voda kako bi ostvarilo uštede u potrošnji glavnih energenata – prirodnog gasa, tečnih goriva i električne energije, a u skladu sa evropskim tendencijama ka kreiranju daljinskih sistema grejanja bez emisija CO2, navodi se u dokumentaciji na Portalu javnih nabavki.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a rok za slanje ponuda je 24. avgust.

Rekonstrukcijom toplana i kotlarnica stvoreni su uslovi za uključivanje obnovljivih izvora u daljinsko grejanje

U dokumentaciji se navodi i da su rekonstrukcijom svih većih toplana i kotlarnica u sistemu JKP Beogradske elektrane ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije, posebno geotermalne energije, u sistem daljinskog grejanja u Beogradu.

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na 18 odabranih lokacija, procena geotermalnih potencijala, identifikovanje najperspektivnijih lokacija i odabir pilot-područja za dalja istraživanja.

Studija treba da utvrdi mogućnosti za korišćenje geotermalnih resursa u daljinskom grejanju

Ciljevi takođe uključuju kvantifikaciju geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja, kao i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija, navodi se u dokumentaciji.

Ponuđači na tenderu moraju biti registrovane naučnoistraživačke organizacije, sa ukupnim poslovnim prihodima od najmanje 60 miliona dinara i bez neto gubitka u poslednje tri finansijske godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. avgust 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. avgust 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

8. avgust 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine