OIE

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Foto: braco77 from Pixabay

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane raspisalo je tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na lokacijama svojih toplana i kotlarnica. Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje u Beogradu, što bi pomoglo da se sistem grejanja dekarbonizuje.

JKP Beogradske elektrane namerava da istražuje geotermalni potencijal podzemnih voda kako bi ostvarilo uštede u potrošnji glavnih energenata – prirodnog gasa, tečnih goriva i električne energije, a u skladu sa evropskim tendencijama ka kreiranju daljinskih sistema grejanja bez emisija CO2, navodi se u dokumentaciji na Portalu javnih nabavki.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a rok za slanje ponuda je 24. avgust.

Rekonstrukcijom toplana i kotlarnica stvoreni su uslovi za uključivanje obnovljivih izvora u daljinsko grejanje

U dokumentaciji se navodi i da su rekonstrukcijom svih većih toplana i kotlarnica u sistemu JKP Beogradske elektrane ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije, posebno geotermalne energije, u sistem daljinskog grejanja u Beogradu.

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na 18 odabranih lokacija, procena geotermalnih potencijala, identifikovanje najperspektivnijih lokacija i odabir pilot-područja za dalja istraživanja.

Studija treba da utvrdi mogućnosti za korišćenje geotermalnih resursa u daljinskom grejanju

Ciljevi takođe uključuju kvantifikaciju geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja, kao i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija, navodi se u dokumentaciji.

Ponuđači na tenderu moraju biti registrovane naučnoistraživačke organizacije, sa ukupnim poslovnim prihodima od najmanje 60 miliona dinara i bez neto gubitka u poslednje tri finansijske godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

8. avgust 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. avgust 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

8. avgust 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

8. avgust 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.