OIE

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Foto: braco77 from Pixabay

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane raspisalo je tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na lokacijama svojih toplana i kotlarnica. Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje u Beogradu, što bi pomoglo da se sistem grejanja dekarbonizuje.

JKP Beogradske elektrane namerava da istražuje geotermalni potencijal podzemnih voda kako bi ostvarilo uštede u potrošnji glavnih energenata – prirodnog gasa, tečnih goriva i električne energije, a u skladu sa evropskim tendencijama ka kreiranju daljinskih sistema grejanja bez emisija CO2, navodi se u dokumentaciji na Portalu javnih nabavki.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a rok za slanje ponuda je 24. avgust.

Rekonstrukcijom toplana i kotlarnica stvoreni su uslovi za uključivanje obnovljivih izvora u daljinsko grejanje

U dokumentaciji se navodi i da su rekonstrukcijom svih većih toplana i kotlarnica u sistemu JKP Beogradske elektrane ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije, posebno geotermalne energije, u sistem daljinskog grejanja u Beogradu.

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na 18 odabranih lokacija, procena geotermalnih potencijala, identifikovanje najperspektivnijih lokacija i odabir pilot-područja za dalja istraživanja.

Studija treba da utvrdi mogućnosti za korišćenje geotermalnih resursa u daljinskom grejanju

Ciljevi takođe uključuju kvantifikaciju geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja, kao i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija, navodi se u dokumentaciji.

Ponuđači na tenderu moraju biti registrovane naučnoistraživačke organizacije, sa ukupnim poslovnim prihodima od najmanje 60 miliona dinara i bez neto gubitka u poslednje tri finansijske godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno