Otpad

Beograd uvodi taksu za tretman otpada zbog JPP projekta u Vinči

Photo: Beograd.rs

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Uplate Grada Beograda novoosnovanoj firmi, čiji su vlasnici Suez i Itochu, biće značajno finansirane iz nove, namenske takse za upravljanje otpadom, dok su cene električne i toplotne energije proizvedene u postrojenju za dobijanje energije iz otpada garantovane dugoročnim sporazumima sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i gradskom kompanijom za grejanje, izjavio je Philippe Thiel, direktor kompanije Suez u Srbiji na 10. “Balkan Energy Finance Forum 2017” održanom u Beogradu.

Konzorcijum Sueza i Itochua i Grad Beograd 29. Septembra zaključili su javno-privatno partnerstvo (JPP) na 25 godina za sanaciju deponije komunalnog otpada “Vinča”, kao i finansiranje, izgradnju i dugoroćno upravljanje savremenim objektima za upravljanje otpadom.

„Zajednička firma konzorcijuma Suez-Itochu sa po 50 odsto akcija će obezbediti 300 miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu otpada u energiju kapaciteta 340.000 tona godišnje sa instaliranim kapacitetom od 25 MW za proizvodnju električne energije i 56 MW za proizvodnju toplotne energije“, naveo je u saopštenju Suez.

Govoreći o projektu konzorcijuma Suez-Itochu u Srbiji, Philippe Thiel rekao je da je konstruktivan dijalog rezultirao raspodelom rizika i projektom koji se može finansirati.

„Novoosnovanoj firmi se uplaćuje naknada u evrima čime se izbegava rizik kursnih razlika, obima i otpada trećih strana. Mogućnost niže kalorične vrednosti otpada je izbegnuta  fleksibilnošću rada psotrojenja za sagorevanja otpada i dostupnošću dodatnih količina otpada. Plaćanja Grada (60 odsto prihoda firme) biće značajno finansirana iz novog, namenskog poreza za upravljanje otpadom koji je dopunjen opštim budžetom grada „, istakao je Thiel.

On je rekao da je godišnja naknada za novoosnovanu firmu oko 35 miliona evra.

„Trenutni gradski budžet za upravljanje otpadom je oko 34 miliona evra godišnje, i finansira se 50% od domaćinstava i 50% od preduzeća. Prosečni račun po domaćinstvu je sada 27 evra, što predstavlja 0,5% njihovih godišnjih troškova“, istakao je Thiel.

Postrojenje za preradu otpada će proizvoditi više od 80 MW toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„Cene električne energije od 85,7 EUR/MWh garantovane su ugovorom o preuzimanju električne energije na 12 godina sa nacionalnom kompanijom EPS. Cene toplotne energije od 30 EUR/MW i količine garantovane su take-or-pay ugovorom o preuzimanju sa kompanijom za daljinsko grejanje“, rekao je Thiel.

Najveći ugovor za JPP ikada potpisan u Srbiji

Gradska deponija „Vinča“ kod Beograda je jedna od 50 najvećih na svetu. Javno-privanto partnerstvo na 25 godina je najveći ugovor ove vrste ikada potpisan u Srbiji.

Kada budu izgrađeni novi objekti, deponija će biti zatvorena. Zajedničko preduzeće će preuzeti saniranje postojećeg zagađenja i dugoročnu brigu o deponiji na 60 hektara.

Završetak izgradnje očekuje se 2021. godine, posle čega će objektima upravljati Suez 25 godina.

Tender je organizovao Grad Beograd uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, privatne finansijske institucije Svetske banke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem