Mobilnost

Beograd usvojio odluke o zabrani prodaje plastičnih kesa od 2020. i osnivanju JKP Beogradski metro i voz

Beograd-usvojio-odluke-o-zabrani-prodaje-plasticnih-kesa-od-2020.-i-osnivanju-JKP-Beogradski-metro-i-voz

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Beograda je usvojila odluku o zabrani prodaje plastičnih kesa u glavnom gradu Srbije od 1. januara 2020. godine, sa ciljem da doprinese smanjenju zagađenja.

Kada zabrana prodaje plastičnih kesa stupi na snagu, trgovci će moći da stave građanima na raspolaganje papirne kese sa ili bez naknade. Oni koji se ogluše o zabranu će plaćati kazne. Kazne se kreću od 25.000 dinara za fizička lica i odgovorna lica pravnih lica, do 75.000 dinara za preduzetnike i 150.000 dinara za pravna lica.

Upotreba providnih plastičnih kesa biće dozvoljena samo u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

Ministarstvo zaštite životne sredine je sredinom avgusta saopštilo da je upotreba plastičnih kesa u maloprodajnim lancima smanjena za 60% otkako je uvedena naplata simboličnih iznosa sredinom jula.

Ministar Goran Trivan je tada izjavio da u Srbiji svaki stanovnik prosečno troši 300 kesa godišnje i da veruje da će do kraja godine taj broj biti prepolovljen. Ministar je dodao da je država spremna da se rukovodi evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025. godine smanji za devet puta.

Skupština grada usvojila odluku o osnivanju JKP Beogradski metro i voz

Skupština grada je na istoj sednici usvojila i odluku o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za izgradnju i prevoz putnika metroom i razvoj gradske železnice, koje će poslovati pod nazivom Beogradski metro i voz. Časlav Mitrović je imenovan za predsednika nadzornog odbora, a Ivanka Milošević za člana.

Skupština grada treba da imenuje još jednog člana odbora, kao i direktora JKP Beogradski metro i voz, koga imenuje na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Postavljeni direktori nekoliko javnih preduzeća

Skupština grada je postavila i direktore nekoliko javnih preduzeća. Direktor JKP Gradska čistoća u naredne četiri godine biće Marko Popadić, dok je za vršioca dužnosti direktora Beogradskih elektrana imenovan Rade Basta.

Vršilac dužnosti direktora GSP Beograd je Radiša Momčilović, dok će na čelu JKP Infostan Tehnologije, kao vršilac dužnosti, biti Strahinja Danilović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

27. septembar 2018. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

27. septembar 2018. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

27. septembar 2018. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

27. septembar 2018. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...