Mobilnost

Beograd traži partnera za JPP projekat stanice za autobuse na komprimovani prirodni gas

Begrad trazi partnera za JPP projekat za stanicu za komprimovani prirodni gas

Slika: GSP

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd objavio je poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju stanice za komprimovani prirodni gas kojim će se snabdevati 100 autobusa javnog komunalnog preduzeća GSP „Beograd“, ali i privatna vozila.

Komprimovani prirodni gas (eng. compressed natural gas) je gorivo koje se koristi za napajanje vozila, i ima manje štetnih emisija od naftnih derivata. Grad Beograd raspisao je nedavno tender za nabavku 100 autobusa na gas.

Sa privatnim partnerom potpisaće se ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) na 15 godina, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, i dodaje da je rok za podnošenje ponuda 27. septembar.

Ugovor o JPP biće potpisan na 15 godina

Predmet nabavke je izgradnja priključnog gasovoda, stanice komprimovanog prirodnog gasa (KPG) i nabavka i ugradnja opreme za snabdevanje i distribuciju komprimovanog prirodnog gasa u gradu Beogradu i snabdevanje i distribucija KPG-om vozila JKP GSP “Beograd“ koja učestvuju u javnom gradskom prevozu putnika Grada Beograda i drugih potrošača (ličnih putničkih vozila, taksi vozila, vozila za distribuciju).

Nabavka se sprovodi po sistemu „izgradi, predaj, koristi“, a postrojenje za prihvat prirodnog gasa, komprimovanje, skladištenje i stanica za punjenje KPG-om nalaziće se na lokaciji SP „Karaburma“ u Mirijevskom bulevaru.

Koprimovani prirodni gas će moći da sipaju i vlasnici ličnih putničkih vozila, taksija, vozila za distribuciju

Punionica autobusa će imati tri dvoručna točeća automata (dispensera), a javna punionica dva dvostrana točeća automata.

Predviđa se ugradnja odgovarajućeg softverskog programa koji će omogućiti evidenciju i praćenje isporučenog KPG po svakom vozilu, prosečnu potrošnju KPG/100 km i druge zahtevane pokazatelje, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Minimalna dnevna količina KPG-a je 6.000 kg za potrebe do 100 autobusa. Autobusi izlaze na liniju svakodnevno tako da je broj dana koji su u funkciji i troše gorivo 365 dana.

JPP projekat će se sprovesti u tri faze. Prva i druga faza trajaće najviše tri emseca uz 30 dana probnog rada stanice. Prva faza obuhvata projektovanje, planiranje, pribavljanje neophodne dokumentacije, pripremu lokacije za izgradnju, a druga gradnju i puštanje u pogon.

Treća faza predstavlja period pružanja usluga i planirano je da traje 15 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

2. avgust 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

2. avgust 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

2. avgust 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

2. avgust 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu