Mobilnost

Beograd traži partnera za JPP projekat stanice za autobuse na komprimovani prirodni gas

Begrad trazi partnera za JPP projekat za stanicu za komprimovani prirodni gas

Slika: GSP

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd objavio je poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju stanice za komprimovani prirodni gas kojim će se snabdevati 100 autobusa javnog komunalnog preduzeća GSP „Beograd“, ali i privatna vozila.

Komprimovani prirodni gas (eng. compressed natural gas) je gorivo koje se koristi za napajanje vozila, i ima manje štetnih emisija od naftnih derivata. Grad Beograd raspisao je nedavno tender za nabavku 100 autobusa na gas.

Sa privatnim partnerom potpisaće se ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) na 15 godina, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, i dodaje da je rok za podnošenje ponuda 27. septembar.

Ugovor o JPP biće potpisan na 15 godina

Predmet nabavke je izgradnja priključnog gasovoda, stanice komprimovanog prirodnog gasa (KPG) i nabavka i ugradnja opreme za snabdevanje i distribuciju komprimovanog prirodnog gasa u gradu Beogradu i snabdevanje i distribucija KPG-om vozila JKP GSP “Beograd“ koja učestvuju u javnom gradskom prevozu putnika Grada Beograda i drugih potrošača (ličnih putničkih vozila, taksi vozila, vozila za distribuciju).

Nabavka se sprovodi po sistemu „izgradi, predaj, koristi“, a postrojenje za prihvat prirodnog gasa, komprimovanje, skladištenje i stanica za punjenje KPG-om nalaziće se na lokaciji SP „Karaburma“ u Mirijevskom bulevaru.

Koprimovani prirodni gas će moći da sipaju i vlasnici ličnih putničkih vozila, taksija, vozila za distribuciju

Punionica autobusa će imati tri dvoručna točeća automata (dispensera), a javna punionica dva dvostrana točeća automata.

Predviđa se ugradnja odgovarajućeg softverskog programa koji će omogućiti evidenciju i praćenje isporučenog KPG po svakom vozilu, prosečnu potrošnju KPG/100 km i druge zahtevane pokazatelje, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Minimalna dnevna količina KPG-a je 6.000 kg za potrebe do 100 autobusa. Autobusi izlaze na liniju svakodnevno tako da je broj dana koji su u funkciji i troše gorivo 365 dana.

JPP projekat će se sprovesti u tri faze. Prva i druga faza trajaće najviše tri emseca uz 30 dana probnog rada stanice. Prva faza obuhvata projektovanje, planiranje, pribavljanje neophodne dokumentacije, pripremu lokacije za izgradnju, a druga gradnju i puštanje u pogon.

Treća faza predstavlja period pružanja usluga i planirano je da traje 15 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...