OIE

Bečki metro napaja stanice naizmeničnom strujom iz energije kočenja

Becki metro naizmeničnom strujom energije kočenja

Slika: Pixabay

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kada bečki podzemni vozovi dolaze u Altes Landgut, u jednom distriktu na jugu grada, od energije kočenja proizvodi se struja za osvetljenje i električne uređaje na stanici.

Trenje stvara toplotu, a iz kočenja nastaje energija. Nakon uspešne probe 2018. godine, operater javnog prevoza u prestonici Austrije je u još jednoj stanici postavio inverter. Bečki Altes Landgut, koji se nalazi u jednom južnom distriktu, višak energije od zaustavljanja metroa pretvara u struju i predaje u svoju mrežu, iz koje napaja osvetljenje, pokretne stepenice i liftove.

Gotovo ceo električni vozni park kojim upravlja bečki Wiener Linien, uključujući tramvaje, već je opremljen za korišćenje kočione energije. Ona ide u mrežu jednosmerne struje, pa se na podzemnoj pruzi upotrebljava pri kretanju voza sa stanice ili prolasku. Novim modelima je taj sistem fabrički ugrađen, a drugi se prepravljaju.

Tramvaji i električni vozovi su kočionu energiju već koristili u mreži jednosmerne struje

Kada na stanici metroa nema drugog voza, energija kočenja bi se pretvarala u toplotu i rasipala. Tako je firma odlučila da instalira invertere i pretvara je u naizmeničnu struju za mrežu od 20 kilovolti.

Inovacija je uvedena u stanici Hardeggasse na liniji U2. Altes Landgut, otvoren 2017. godine, nalazi se na liniji U1.

Beč, koji se redovno kotira u vrhu međunarodnih lista po mobilnosti, energiji iz obnovljivih izvora i zaštiti životne sredine, ovaj projekat je pokrenuo u sklopu svojih napora da uspostavi standard klimatskog pristupa za gradove.

Wiener Linien učestvuje u naporima da Beč postane uzoran grad po pitanju klimatske politike

Što se više energije sačuva i upotrebi, manje ju je potrebno proizvoditi. Dve stanice su u suštini elektrane, jer uštede tri gigavat-sata godišnje, što je ekvivalentno potrošnji 720 domaćinstava, kao i 400 tona ugljen-dioksida.

Sledeće postrojenje je u planu za stanicu Ober St. Veit voza U4, a trebalo bi da se instalira dogodine, kako stoji u rasporedu. Poduhvat se finansira preko savezne razvojne banke aws i nacionalne fondacije za istraživanja, tehnologiju i razvoj – Österreich-Fonds.

Treba napomenuti da solarne ploče koje su lane instalirane na Ottakringu zadovoljavaju i do pola potražnje za strujom na toj okretnici U3. Wiener Linien od januara kupuje isključivo domaću struju iz obnovljivih izvora od koje nema emisija CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku