OIE

Bauwerk i E.ON grade kogeneracijsku elektranu na otpad iz proizvodnje parketa

bauwerk e.on hrvatska biomasa drvna secka

Foto: Bauwerk/E.ON

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač parketa Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Solar sklopili su ugovor o izgradnji elektrane na biomasu koja će imati kapacitet snage 1,1 MW za proizvodnju električne energije i 6 MW za toplotnu energiju.

Vrednost ugovora, koji su potpisali Bauwerk Group Hrvatska, članica kompanije Bauwerk Group, i E.ON Solar, deo snabdevača energijom E.ON Hrvatska Group, je 17 miliona evra, saopštile su dve firme. Kogeneracijsko postrojenje u mestu Đurđevac, nedaleko od granice Hrvatske sa Mađarskom, će kao gorivo koristiti drvnu sečku koja je ostatak iz proizvodnog ciklusa u proizvodnji parketa.

Gradnja elektrane na biomasu je najveća dosadašnja investicija firme E.ON Hrvatska ugovorena preko ugovora o otkupu energije (eng. PPA), koji je potpisan na period od sedam godina.

Bauwerk je za isporuku energije potpisao PPA na sedam godina

Izgradnja će trajati nešto više od godinu i po dana po principu ključ u ruke. Stručnjaci iz E.ON-a biće zaduženi za sve faze realizacije od projektovanja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu, dok je izvođenje radova posao firme Amarc.

Nova elektrana će, kako je navedeno, doprineti uštedi energije firme Bauwerk i zaštititi je od promenljivih cena na tržištu.

Igor Benaković, predsednik Uprave firme Bauwerk Group Hrvatska, je izjavio da su 2022. u cilju smanjenja emisija CO2 sve viljuškare prebacili na električni pogon i završili prvu fazu projekta instalacije fotonaponske elektrane.

Investicija podstiče razvoj cirkualrne ekonomije

Gradnja elektrane će omogućiti stabilnost snabdevanja sa dva najvažnija energenta za proizvodnju – topote i struje, i ojačati sistem cirklarne ekonomiju jer će se otpad nastao u proizvodnji koristiti za proizvodnju energiju i njenu potrošnju u proizvodnji parketa, naveo je Benaković.

Prema rečima Andreasa Roriga, predsednika Uprave E.ON-a Hrvatska, kompanija ima znanja i iskustva u različitim energetskim rešenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će Bauwerk proizvoditi sopstvenu električnu energiju i time značajno uštedeti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

5. april 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

5. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

5. april 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

5. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.