OIE

Bauwerk i E.ON grade kogeneracijsku elektranu na otpad iz proizvodnje parketa

bauwerk e.on hrvatska biomasa drvna secka

Foto: Bauwerk/E.ON

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač parketa Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Solar sklopili su ugovor o izgradnji elektrane na biomasu koja će imati kapacitet snage 1,1 MW za proizvodnju električne energije i 6 MW za toplotnu energiju.

Vrednost ugovora, koji su potpisali Bauwerk Group Hrvatska, članica kompanije Bauwerk Group, i E.ON Solar, deo snabdevača energijom E.ON Hrvatska Group, je 17 miliona evra, saopštile su dve firme. Kogeneracijsko postrojenje u mestu Đurđevac, nedaleko od granice Hrvatske sa Mađarskom, će kao gorivo koristiti drvnu sečku koja je ostatak iz proizvodnog ciklusa u proizvodnji parketa.

Gradnja elektrane na biomasu je najveća dosadašnja investicija firme E.ON Hrvatska ugovorena preko ugovora o otkupu energije (eng. PPA), koji je potpisan na period od sedam godina.

Bauwerk je za isporuku energije potpisao PPA na sedam godina

Izgradnja će trajati nešto više od godinu i po dana po principu ključ u ruke. Stručnjaci iz E.ON-a biće zaduženi za sve faze realizacije od projektovanja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu, dok je izvođenje radova posao firme Amarc.

Nova elektrana će, kako je navedeno, doprineti uštedi energije firme Bauwerk i zaštititi je od promenljivih cena na tržištu.

Igor Benaković, predsednik Uprave firme Bauwerk Group Hrvatska, je izjavio da su 2022. u cilju smanjenja emisija CO2 sve viljuškare prebacili na električni pogon i završili prvu fazu projekta instalacije fotonaponske elektrane.

Investicija podstiče razvoj cirkualrne ekonomije

Gradnja elektrane će omogućiti stabilnost snabdevanja sa dva najvažnija energenta za proizvodnju – topote i struje, i ojačati sistem cirklarne ekonomiju jer će se otpad nastao u proizvodnji koristiti za proizvodnju energiju i njenu potrošnju u proizvodnji parketa, naveo je Benaković.

Prema rečima Andreasa Roriga, predsednika Uprave E.ON-a Hrvatska, kompanija ima znanja i iskustva u različitim energetskim rešenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će Bauwerk proizvoditi sopstvenu električnu energiju i time značajno uštedeti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

5. april 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

5. april 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

5. april 2023. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

5. april 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori