Električna energija

Banke troše milijarde evra na ugalj i tako podrivaju borbu protiv klimatskih promena

banke-ugalj-klimatske-promene-izvestaj

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropske finansijske institucije i međunarodni investitori i banke, uključujući BlackRock i japanske megabanke, omogućavaju evropskoj industriji uglja, kojoj su dani odbrojani, da i dalje opstaje. One su kompanijama iz ovog sektora obezbedile 12 milijardi evra investicija i još 9,8 milijardi evra kroz zajmove i garancije za manje od 1,5 godine, navodi se u izveštaju organizacije Europe Beyond Coal i njenih partnera.

Takva finansijska podrška umanjuje sposobnost Evrope da dostigne ciljeve Pariskog sporazuma i ometa razvoj obnovljive energije, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Izveštaj pod nazivom Fool’s Gold – Finansijske institucije koje ugorožavaju budućnost obnovljive energije zbog uglja analizira osam evropskih i četiri značajne međunarodne finansijske institucije koje su u bliskim vezama sa osam evropskih energetskih kompanija, koje su uz to i najveći zagađivači u Evropi.

Otkriveno je da su ovi finasijeri nastavili da daju novac kompanijama odgovornim za polovinu svih emisija CO2 iz uglja u EU u 2019. – samo godinu dana nakon što je Međunarodni panel za klimatske promene (IPCC) objavio Specijalni izveštaj o globalnom zagrevanju od 1,5°C.

banke-ugalj-klimatske-promene-europe-beyond-coal

Izveštaj se bavi kompanijama RWE (Nemačka), PGE (Poljska), EPH (Češka), ČEZ (Češka), Enel (Italija)/Endesa (Španija) i Fortum (Fortum)/Uniper (Nemačka).

Većina ovih komanija planira da prestane da koristi ugalj, ali ne u vremenskim rokovima koje zahteva struka ili sa problematičnim modelom za energetsku tranziciju njihovih portfolija, piše u izveštaju.

banke-ugalj-klimatske-promene

Evropski investitor koji je najviše uložio u ugalj je Norveški penzioni fond, koji je investirao 1,5 milijardi evra u akcije i obveznice, a onda slede Credit Agricole sa 1,4 milijarde, Allianz sa 1,1 milijardom i Deutsche Bank sa jednom milijardom.

Širom sveta ulaganja kompanije BlackRock dostigla su sedam milijardi evra, navodi se u izveštaju.

Na strani kreditora, UniCredit je na prvom mestu sa 2,8 milijardi evra zajmova i garancija, slede BNP Paribas sa 2,1 milijardom, Barclays sa 1,7 milijardi i Societe Generale sa 1,3 milijarde.

Japanske megabanke Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC) i Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) obezbedile su zajmove i garancije u vrednosti od 1,9 milijardi evra.

Finansijske institucije svesno podrivaju borbu protiv klimatskih promena

Kada je potpisan Pariski sporazum ove finansijske institucije su vrlo dobro znale da je prestanak korišćenja uglja prioritet, kaže Kaarina Kolle, stariji koordinator za finansije i kompanije u organizaciji Europe Beyond Coal.

To što do danas i dalje podržavaju kompanije iz sektora uglja sa milijardama evra, nakon jasnih uputstava IPCC-a šta je potrebno da se uradi, znači da svesno podrivaju borbu protiv klimatskih promena, dodala je ona.

Banke zvanično pričaju jedno, a brojke pokazuju suprotno

Evropske finansijske institucije skoro svake nedelje objavljuju svoje namere da promene politiku poslovanja tako da ograniče saradnju sa sa sektorom uglja u 2020. Dok su neke usvojile veoma striktna pravila o prestanku saradnje sa ovim sektorom, druge imaju vrlo slabe procedure, dok treće tek treba da dokažu koliko su ozbiljne u svojim namerama.

Izveštaj Fool’s Gold pokazuje da ogromna finansijska podrška i dalje dolazi do sektora uglja.

banke-ugalj-klimatske-promene-rwe-cez-enel-endesa-uniper

Svaka finansijska institucija koju smo analizirali tvrdi da će ograničiti saradnju sa ovim sektorom, ali brojke govore same za sebe, kaže Kolle. Često se, dodaje ona, pravila banke pišu tako da izgledaju kao da sprečavaju finansiranje uglja, ali novac i dalje dolazi do prljave energije.

Vreme je da se povuče crta: ukoliko kompanije nemaju plan za prestanak korišćenja uglja do 2030, investitori i banke moraju odmah da prekinu saradnju sa njima, poručila je Kolle.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Sloveniju ocekuje skok cena struje u trecem kvartalu

Sloveniju očekuje skok cena struje u trećem kvartalu 2022.

19 маја 2022 - Potrošači struje u Sloveniji zasad nisu osetili cenovni udar, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor kompanije ELES

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom