OIE

Banjaluka planira izgradnju toplane na drvnu biomasu – zakazana rasprava o konkursu za strateškog partnera

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Banjalučka gradska skupština će 15. marta raspravljati o raspisivanju konkursa za izbor strateškog partnera za izgradnju nove toplane koja će koristiti drvnu biomasu.

Gradonačelnik glavnog grada Republike Srpske Igor Radojičić je posle sednice skupštinskog kolegijuma izjavio da lokalna samouprava traži strateškog partnera za gradnju po principu “ključ u ruke” jer gradske vlasti ne mogu same da realizuju taj projekat. Prema njegovim rečima, grad će obezbediti zemljište, infrastrukturu, pa čak i “određenu količinu novca ako treba”. On međutim nije precizirao o kojoj se sumi radi, ostavivši mogućnost da strateški partner ponudi da sve sam finansira.

Plan je da novo postrojenje bude izgrađeno pored postojeće toplane, ali neće biti deo postojećeg preduzeća “Toplana”: “Dug “Toplane” je 85 miliona konvertibilnih maraka. Ako bilo koji poverilac aktivira naplatu duga, nova toplana na biomasu će automatski otići u stečaj. Nova toplana će biti zasebno preduzeće, odnosno organizovana kao privredno društvo”. Radojičić je dodao da postojeća toplana neće i ne može biti ugašena, a da će prihodi od nove toplane verovatno biti iskorišćeni za vraćanje dugova postojeće gradske toplane.

Komisija za budžet i finansije banjalučke skupštine je 9. marta dala pozitivno mišljenje za izgradnju nove toplane na drvnu biomasu, sugerisavši da bi na sednici skupštine koja je zakazana za 15. mart, trebalo obrazložiti šta će biti sa starom toplanom i njenim radnicima, kao i koja će biti vrednost imovine sa kojom grad ulazi u taj projekat.

Članovi komisije su takođe zabrinuti da bi zbog prelaska na drvnu biomasu moglo doći do povećanja cene drveta za građane koji ne koriste gradsko grejanje, a postavili su i pitanje da li su kapaciteti “Šuma Srpske” dovoljni da podrže potrebe nove toplane. Zoran Popović, član komisije i tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu “Banjaluka” poručio je da na području kojem gravitira Banjaluka, predviđena je eksploatacija oko 512.000 kubnih metara drveta godišnje, a novoj toplani bi trebalo oko 80.000.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. mart 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. mart 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. mart 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine