OIE

Banjaluka planira izgradnju toplane na drvnu biomasu – zakazana rasprava o konkursu za strateškog partnera

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Banjalučka gradska skupština će 15. marta raspravljati o raspisivanju konkursa za izbor strateškog partnera za izgradnju nove toplane koja će koristiti drvnu biomasu.

Gradonačelnik glavnog grada Republike Srpske Igor Radojičić je posle sednice skupštinskog kolegijuma izjavio da lokalna samouprava traži strateškog partnera za gradnju po principu “ključ u ruke” jer gradske vlasti ne mogu same da realizuju taj projekat. Prema njegovim rečima, grad će obezbediti zemljište, infrastrukturu, pa čak i “određenu količinu novca ako treba”. On međutim nije precizirao o kojoj se sumi radi, ostavivši mogućnost da strateški partner ponudi da sve sam finansira.

Plan je da novo postrojenje bude izgrađeno pored postojeće toplane, ali neće biti deo postojećeg preduzeća “Toplana”: “Dug “Toplane” je 85 miliona konvertibilnih maraka. Ako bilo koji poverilac aktivira naplatu duga, nova toplana na biomasu će automatski otići u stečaj. Nova toplana će biti zasebno preduzeće, odnosno organizovana kao privredno društvo”. Radojičić je dodao da postojeća toplana neće i ne može biti ugašena, a da će prihodi od nove toplane verovatno biti iskorišćeni za vraćanje dugova postojeće gradske toplane.

Komisija za budžet i finansije banjalučke skupštine je 9. marta dala pozitivno mišljenje za izgradnju nove toplane na drvnu biomasu, sugerisavši da bi na sednici skupštine koja je zakazana za 15. mart, trebalo obrazložiti šta će biti sa starom toplanom i njenim radnicima, kao i koja će biti vrednost imovine sa kojom grad ulazi u taj projekat.

Članovi komisije su takođe zabrinuti da bi zbog prelaska na drvnu biomasu moglo doći do povećanja cene drveta za građane koji ne koriste gradsko grejanje, a postavili su i pitanje da li su kapaciteti “Šuma Srpske” dovoljni da podrže potrebe nove toplane. Zoran Popović, član komisije i tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu “Banjaluka” poručio je da na području kojem gravitira Banjaluka, predviđena je eksploatacija oko 512.000 kubnih metara drveta godišnje, a novoj toplani bi trebalo oko 80.000.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo