OIE

Austrijski Conex Invest u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu od 60 MW

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Slika: Pixabay/Samuel Faber

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Austrijski Conex Invest Finanzierungs će preko lokalne firme Photo Volt u Hrvatskoj investirati u izgradnju samostojeće solarne elektrane snage oko 60 MW, sa procenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od skoro 77 GWh.

Investicija, vredna ukupno 570 miliona kuna (oko 75,6 miliona evra) uključujući PDV, biće delimično finansirana iz fondova Evropske unije, a Conex Invest planira da projekat završi u roku od 48 meseci od prijave početka gradnje.

Elektrana, pod nazivom MVES 60, nalaziće se u opštini Martinska Ves u Sisačko-moslavačkoj županiji, a za obavljanje svih poslova izrade projektne dokumentacije i izgradnje odabrana je hrvatska firma Microstar iz Bjelovara.

Solarna elektrana MVES 60 će se prostirati na 65 hektara

Električna energija će se predavati u elektroenergetsku mrežu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), na koju će elektrana biti direktno priključena. Elektrana će se sastojati od 207.300 fotonaponskih panela ukupne vršne snage 68.4 MW, koji će biti postavljeni na površini od 65 hektara.

Planirani godišnji prihod je 37,5 miliona kuna

Planirani godišnji prihod solarne elektrane je 37,5 miliona kuna, a lokalna samouprava bi trebalo prihoduje između 3,6 i 6 miliona kuna godišnje. Predviđeni životni vek solarne elektrane MVES 60 je nešto preko 30 godina, s tim da će za prvih 10 godina rada proizvodnja pasti za 10%, u idućih 15 godina za još 10%, uz nastavak pada istom stopom u narednih 5 godina, navodi se u prezentaciji projekta.

Hrvatska ima sunčani potencijal za 5,3 GW velikih solarnih elektrana

Prema ranijim navodima, Hrvatska ima potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije od ukupno 6,8 GW, od čega za velike solarne elektrane 5,3 GW, a za elektrane na krovovima 1,5 GW. Hrvatska trenutno ima solarne elektrane snage 100 MW, ali plan je da se dostigne oko 1 GW, jer je sadašnji udeo električne energije proizvedene iz solara svega 0,4%, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 5%.

Komentara: (1)
Stanko Kovacevic / 12.05.2021.

Jednom drugom tehnologijom uz manju investiciju moguce je proizvesti isti kvantum elektricne energije uz dopunskih 84 MWh toplotne energije koja se moze koristiti za grejanje ili proizvodnju dodatnih kolicina elektricne energije uz koriscenje ORC sistema.
Ako investitori zele neka mi posalju upit da im dostavim o cemu je rec.
S postovanjem, Stanko Kovacevic, SOLAR ENERGY FOCUS d.o.o, kontakt 063/210998.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore