OIE

Austrijski Conex Invest u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu od 60 MW

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Slika: Pixabay/Samuel Faber

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Austrijski Conex Invest Finanzierungs će preko lokalne firme Photo Volt u Hrvatskoj investirati u izgradnju samostojeće solarne elektrane snage oko 60 MW, sa procenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od skoro 77 GWh.

Investicija, vredna ukupno 570 miliona kuna (oko 75,6 miliona evra) uključujući PDV, biće delimično finansirana iz fondova Evropske unije, a Conex Invest planira da projekat završi u roku od 48 meseci od prijave početka gradnje.

Elektrana, pod nazivom MVES 60, nalaziće se u opštini Martinska Ves u Sisačko-moslavačkoj županiji, a za obavljanje svih poslova izrade projektne dokumentacije i izgradnje odabrana je hrvatska firma Microstar iz Bjelovara.

Solarna elektrana MVES 60 će se prostirati na 65 hektara

Električna energija će se predavati u elektroenergetsku mrežu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), na koju će elektrana biti direktno priključena. Elektrana će se sastojati od 207.300 fotonaponskih panela ukupne vršne snage 68.4 MW, koji će biti postavljeni na površini od 65 hektara.

Planirani godišnji prihod je 37,5 miliona kuna

Planirani godišnji prihod solarne elektrane je 37,5 miliona kuna, a lokalna samouprava bi trebalo prihoduje između 3,6 i 6 miliona kuna godišnje. Predviđeni životni vek solarne elektrane MVES 60 je nešto preko 30 godina, s tim da će za prvih 10 godina rada proizvodnja pasti za 10%, u idućih 15 godina za još 10%, uz nastavak pada istom stopom u narednih 5 godina, navodi se u prezentaciji projekta.

Hrvatska ima sunčani potencijal za 5,3 GW velikih solarnih elektrana

Prema ranijim navodima, Hrvatska ima potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije od ukupno 6,8 GW, od čega za velike solarne elektrane 5,3 GW, a za elektrane na krovovima 1,5 GW. Hrvatska trenutno ima solarne elektrane snage 100 MW, ali plan je da se dostigne oko 1 GW, jer je sadašnji udeo električne energije proizvedene iz solara svega 0,4%, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 5%.

Komentara: (1)
Stanko Kovacevic / 12.05.2021.

Jednom drugom tehnologijom uz manju investiciju moguce je proizvesti isti kvantum elektricne energije uz dopunskih 84 MWh toplotne energije koja se moze koristiti za grejanje ili proizvodnju dodatnih kolicina elektricne energije uz koriscenje ORC sistema.
Ako investitori zele neka mi posalju upit da im dostavim o cemu je rec.
S postovanjem, Stanko Kovacevic, SOLAR ENERGY FOCUS d.o.o, kontakt 063/210998.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

11. maj 2021. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

11. maj 2021. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

11. maj 2021. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

11. maj 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena