OIE

Austrijski Conex Invest u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu od 60 MW

Conex-Invest-solarna-elektrana-Hrvatska

Slika: Pixabay/Samuel Faber

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Austrijski Conex Invest Finanzierungs će preko lokalne firme Photo Volt u Hrvatskoj investirati u izgradnju samostojeće solarne elektrane snage oko 60 MW, sa procenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od skoro 77 GWh.

Investicija, vredna ukupno 570 miliona kuna (oko 75,6 miliona evra) uključujući PDV, biće delimično finansirana iz fondova Evropske unije, a Conex Invest planira da projekat završi u roku od 48 meseci od prijave početka gradnje.

Elektrana, pod nazivom MVES 60, nalaziće se u opštini Martinska Ves u Sisačko-moslavačkoj županiji, a za obavljanje svih poslova izrade projektne dokumentacije i izgradnje odabrana je hrvatska firma Microstar iz Bjelovara.

Solarna elektrana MVES 60 će se prostirati na 65 hektara

Električna energija će se predavati u elektroenergetsku mrežu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), na koju će elektrana biti direktno priključena. Elektrana će se sastojati od 207.300 fotonaponskih panela ukupne vršne snage 68.4 MW, koji će biti postavljeni na površini od 65 hektara.

Planirani godišnji prihod je 37,5 miliona kuna

Planirani godišnji prihod solarne elektrane je 37,5 miliona kuna, a lokalna samouprava bi trebalo prihoduje između 3,6 i 6 miliona kuna godišnje. Predviđeni životni vek solarne elektrane MVES 60 je nešto preko 30 godina, s tim da će za prvih 10 godina rada proizvodnja pasti za 10%, u idućih 15 godina za još 10%, uz nastavak pada istom stopom u narednih 5 godina, navodi se u prezentaciji projekta.

Hrvatska ima sunčani potencijal za 5,3 GW velikih solarnih elektrana

Prema ranijim navodima, Hrvatska ima potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije od ukupno 6,8 GW, od čega za velike solarne elektrane 5,3 GW, a za elektrane na krovovima 1,5 GW. Hrvatska trenutno ima solarne elektrane snage 100 MW, ali plan je da se dostigne oko 1 GW, jer je sadašnji udeo električne energije proizvedene iz solara svega 0,4%, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 5%.

Komentara: (1)

Stanko Kovacevic / 12.05.2021.

Jednom drugom tehnologijom uz manju investiciju moguce je proizvesti isti kvantum elektricne energije uz dopunskih 84 MWh toplotne energije koja se moze koristiti za grejanje ili proizvodnju dodatnih kolicina elektricne energije uz koriscenje ORC sistema.
Ako investitori zele neka mi posalju upit da im dostavim o cemu je rec.
S postovanjem, Stanko Kovacevic, SOLAR ENERGY FOCUS d.o.o, kontakt 063/210998.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.