OIE

Australijanci nepopijeno pivo koriste za dobijanje energije

Australija pivo obnovljiva energija

Foto: Pixabay/pen_ash

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog pandemije oboljenja COVID-19 i zatvaranja kafića, barova, klubova i restorana, ogromnim količinama neprodatog piva u Australiji je istekao rok, ali umesto da se bace, milioni litara ovog pića poslužili su kao izvor energije.

Pre zaraze, fabrika za preradu otpadnih voda Glenelg u Južnoj Australiji koristila je organski industrijski otpad i vodu iz kanalizacije za proizvodnju biogasa u količinama dovoljnim da podmiri oko 80% sopstvenih potreba za električnom energijom, ali poslednjih meseci je dodavanjem 150.000 litara bajatog piva nedeljno proizvodnja energije skočila na čak 654 MWh mesečno.

Neprodato pivo je omogućilo proizvodnju struje jednaku potrebama 1.200 domaćinstava

U maju, fabrika je proizvela rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa koristeći neprodato pivo iz pivara kojem je istekao rok, a u junu 320.000 kubnih metara, što je dovoljno da se strujom snabdeva 1.200 domaćinstava, kažu u državnoj kompaniji za vodovod i kanalizaciju SA Water, koja je vlasnik fabrike Glenelg.

Pivo je podesno za proizvodnju energije zahvaljujući svojoj visokoj kalorijskoj vrednosti, tj. količini toplote koju oslobađa prilikom sagorevanja, objašnjavaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

01 March 2021 - Solar Energy Group je potpisao sporazum s KOSTT-om o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na mrežu

ORSP sprema protest mini hidroelektrana u Rakiti dozvolu

ORSP sprema protest ako mini hidroelektrana u Rakiti ne izgubi dozvolu

01 March 2021 - Pokret Odbranimo reke Stare planine najavljuje protest ukoliko nadležno ministarstvo do 7. marta ne ukine dozvolu za MHE Zvonce u Rakiti

vodonik strategija koncept

Srbija do 2030. može da ima 100 MW kapaciteta za vodonik

26 February 2021 - Koncept za vodoničnu strategiju Srbije pripremila je radna grupa koju čine predstavnici Mašinskog fakulteta, Instituta Mihajlo Pupin i Elektromašinogradnje.