OIE

Australijanci nepopijeno pivo koriste za dobijanje energije

Australija pivo obnovljiva energija

Foto: Pixabay/pen_ash

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog pandemije oboljenja COVID-19 i zatvaranja kafića, barova, klubova i restorana, ogromnim količinama neprodatog piva u Australiji je istekao rok, ali umesto da se bace, milioni litara ovog pića poslužili su kao izvor energije.

Pre zaraze, fabrika za preradu otpadnih voda Glenelg u Južnoj Australiji koristila je organski industrijski otpad i vodu iz kanalizacije za proizvodnju biogasa u količinama dovoljnim da podmiri oko 80% sopstvenih potreba za električnom energijom, ali poslednjih meseci je dodavanjem 150.000 litara bajatog piva nedeljno proizvodnja energije skočila na čak 654 MWh mesečno.

Neprodato pivo je omogućilo proizvodnju struje jednaku potrebama 1.200 domaćinstava

U maju, fabrika je proizvela rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa koristeći neprodato pivo iz pivara kojem je istekao rok, a u junu 320.000 kubnih metara, što je dovoljno da se strujom snabdeva 1.200 domaćinstava, kažu u državnoj kompaniji za vodovod i kanalizaciju SA Water, koja je vlasnik fabrike Glenelg.

Pivo je podesno za proizvodnju energije zahvaljujući svojoj visokoj kalorijskoj vrednosti, tj. količini toplote koju oslobađa prilikom sagorevanja, objašnjavaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW USAID

Kosovo* do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW – USAID

27 July 2021 - Kosovo* bi do 2030. moglo da instalira 250 MW solarnih kapaciteta za sopstvenu potrošnju, u sektoru domaćinstava i privrede.

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.