OIE

Australijanci nepopijeno pivo koriste za dobijanje energije

Australija pivo obnovljiva energija

Foto: Pixabay/pen_ash

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog pandemije oboljenja COVID-19 i zatvaranja kafića, barova, klubova i restorana, ogromnim količinama neprodatog piva u Australiji je istekao rok, ali umesto da se bace, milioni litara ovog pića poslužili su kao izvor energije.

Pre zaraze, fabrika za preradu otpadnih voda Glenelg u Južnoj Australiji koristila je organski industrijski otpad i vodu iz kanalizacije za proizvodnju biogasa u količinama dovoljnim da podmiri oko 80% sopstvenih potreba za električnom energijom, ali poslednjih meseci je dodavanjem 150.000 litara bajatog piva nedeljno proizvodnja energije skočila na čak 654 MWh mesečno.

Neprodato pivo je omogućilo proizvodnju struje jednaku potrebama 1.200 domaćinstava

U maju, fabrika je proizvela rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa koristeći neprodato pivo iz pivara kojem je istekao rok, a u junu 320.000 kubnih metara, što je dovoljno da se strujom snabdeva 1.200 domaćinstava, kažu u državnoj kompaniji za vodovod i kanalizaciju SA Water, koja je vlasnik fabrike Glenelg.

Pivo je podesno za proizvodnju energije zahvaljujući svojoj visokoj kalorijskoj vrednosti, tj. količini toplote koju oslobađa prilikom sagorevanja, objašnjavaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

18. avgust 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. avgust 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. avgust 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. avgust 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage