OIE

Australijanci nepopijeno pivo koriste za dobijanje energije

Australija pivo obnovljiva energija

Foto: Pixabay/pen_ash

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog pandemije oboljenja COVID-19 i zatvaranja kafića, barova, klubova i restorana, ogromnim količinama neprodatog piva u Australiji je istekao rok, ali umesto da se bace, milioni litara ovog pića poslužili su kao izvor energije.

Pre zaraze, fabrika za preradu otpadnih voda Glenelg u Južnoj Australiji koristila je organski industrijski otpad i vodu iz kanalizacije za proizvodnju biogasa u količinama dovoljnim da podmiri oko 80% sopstvenih potreba za električnom energijom, ali poslednjih meseci je dodavanjem 150.000 litara bajatog piva nedeljno proizvodnja energije skočila na čak 654 MWh mesečno.

Neprodato pivo je omogućilo proizvodnju struje jednaku potrebama 1.200 domaćinstava

U maju, fabrika je proizvela rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa koristeći neprodato pivo iz pivara kojem je istekao rok, a u junu 320.000 kubnih metara, što je dovoljno da se strujom snabdeva 1.200 domaćinstava, kažu u državnoj kompaniji za vodovod i kanalizaciju SA Water, koja je vlasnik fabrike Glenelg.

Pivo je podesno za proizvodnju energije zahvaljujući svojoj visokoj kalorijskoj vrednosti, tj. količini toplote koju oslobađa prilikom sagorevanja, objašnjavaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...

Isplativije je odmah preci sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno resenje istrazivanje

Isplativije je odmah preći sa uglja na obnovljive izvore nego koristiti gas kao prelazno rešenje – istraživanje

17 маја 2022 - Prelazak na solar, vetar i skladištenje energije bi proizvođačima struje u EU omogućilo uštedu od 90 dolara po toni CO2, kaže TransitionZero

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima