Električna energija

Antić: Vreme da razrešimo ugovor sa Italijom o gradnji elektrana na Drini

Antić: Vreme da razrešimo ugovor sa Italijom o gradnji elektrana na Drini

Photo: MRE

Objavljeno

14.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vreme je da razrešimo situaciju u vezi sa ugovorom sa Italijanima i da krenemo u gradnju elektrana na Drini sami ili sa nekim drugim partnerima, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike posle sednice Mešovitog energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske.

Septembra 2011. godine italijanska kompanija Seci Energia, Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i Javno preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske potpisali su preliminarni ugovor o gradnji tri hidroelektrane na reci Drini.

Planirana snaga elektrana je bila 450 MW, očekivana proizvodnja električne energije 1.200 MWh, uz procenjeno ulaganje od 800 miliona evra. Proizvedena električna energija bi se transportovala u Italiju, a početak gradnje bio je najavljen za 2013. godinu.

U petak su ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić prisustvovali prvom sastanku Mešovitog energetskog komiteta u Beogradu. Tada su najavili jaču saradnju, realizaciju zajedničkih projekata i gradnju HE na reci Drini.

“Imali smo sporazum sa Italijanima, koji su odugovlačili godinama i konačno je vreme da to presečemo i da to radimo sami ili da pronađemo nekog drugog partnera. Republika Srpska ima sjajan projekat Gornja Drina, koji je jedan od najboljih hidroenergetskih projekata u ovom delu Evrope. Zaintеresovani smo da i mi eventualno budemo deo tog projekta. Tu je i projekat Donja Drina, koji je odličan”, naveo je ministar.

Članovi Mešovitog energetskog komiteta su direktori svih energetskih kompanija iz Srbije i Republike Srpske.

“Mi se previše vremena grlimo i ljubimo zato što smo braća. Mislimo da je došlo vreme da radimo neke zajedničke projekte i da to treba da bude prioritet”, naglasio je Antić.

Ministar Đokić je rekao da bi u okviru projekta Gornja Drina mogle da budu izgrađene četiri hidroelektrane, u okviru Srednje Drine tri i u Donjoj Drini četiri.

Đokić je rekao da će sa Kinezima graditi hidroelektranu Buk Bijela sa pratećim hidroelektranama i da bi RS volela da se u taj projekat uključi i Srbija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. novembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

14. novembar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. novembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora