Životna sredina

Antić otvorio RENEXPO i poručio: Bićemo svedoci promene energetskog miksa u Srbiji

RENEXPO-Antic-2018

Photo: BGEN

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, otvorio je danas peti međunarodni sajam RENEXPO – WATER and ENERGY u Belexpo centru u Beogradu, na kojem se okupilo više od 80 izlagača. Tokom trodnevne manifestacije, čiji partner je Nemačka, a podržavaju je Holandija i Izrael, biće održane međunarodne konferencije (program) o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, upravljanju vodama i otpadnom vodom, održivom transportu, malim hidroelektranama i upravljanju čvrstim otpadom.

Sajam, koji se održava od 24. do 26. aprila, organizuje REECO Group, ogranak nemačke kompanije specijalizovane za pripremu sajmova koji se bave promocijom održivog energetskog razvoja i zaštitom životne sredine.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, istakao je da je sajam mesto na kojem se dogovore mnoge investicije i sklope vredni ugovori. Činjenica da ove godine ima 80 izlagača, prema njegovim rečima, govori da se broj svake godine povećava, kao i broj zemalja koje ga podržavaju.

“Prioriteti ove vlade su održivi razvoj i borba protiv klimatskih promena, a način da se oni ostvare su obnovljivi izvori energije (OIE) i energetska efikasnost. Ova godina je ključna za OIE u Srbiji jer očekujemo priključenje vetroelektrana snage 250 MW, što je rezultat pionirskih koraka koje su napravile prošla i ova vlada, kao i ministarstvo koje vodim. Ali, tu nećemo stati. Pripremamo novi akcioni plan za sve OIE, imamo ambiciozne planove. Svi ćemo biti svedoci promene energetskog miksa u Srbiji”, naglasio je on.

Johann Georg Rohm, direktor REECO Group, rekao je da je na sajmu prisutno oko 60 odsto kompanija iz inostranstva, kao i 10-15 odsto stranih posetilaca. On je naveo da se tokom tri dana očekuje 2.000 posetilaca.

Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je da Srbiju očekuje borba protiv posledica višedecenijske nebrige u ovoj oblasti, kao i da će javno-privatna partnerstva kao model biti kičma za rešavanje problema.

Zeleni razvoj suština saradnje Nemačke i Srbije

Nemački ambasador Axel Dittmann naveo je da je energetska tranzicija u Nemačkoj uspela, što je obezbedilo ne samo zaštitu životne sredine, već i brojne poslovne prilike.

“Promocija zelenog razvoja je suština naše saradnje sa Srbijom. Ta saradnja je deo pregovora o ulasku u EU, koji znače povećanje udela OIE, poboljšanje energetske efikasnosti i upravljanje vodama”, naveo je Dittmann.

Holandski ambasador Henk van den Dool istakao je da je skoro trećina teritorije Srbije ispod nivoa mora, pa je jasno kako klimatske promene utiču na svakodnevne živote njenih građana, dok je izraelska ambasadorka Alona Fisher Kam podsetila da kompanije iz njene zemlje grade vetroelektrane i učestvuju u projektina prerade otpadnih voda u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.