Mobilnost

Albanija od 2019. zabranjuje uvoz automobila starijih od 10 godina i koji ne ispunjavaju Euro 5

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Albanije usvojila je odluku kojom se zabranjuje uvoz automobila starijih od 10 godina i koji ne ispunjavaju Euro 5 standard od 1. januara 2019. godine. Odluka je motivisana potrebom da se smanji aerozagađenje, prenose albanski mediji.

Odlukom vlade ostavlja se rok do 31. marta 2019. godine za registraciju automobila starijih od 10 godina koji budu uvezeni u Albaniju do 31. decembra 2018. godine, preneo je Top Channel.

Emisije izduvnih gasova su među vodećim uzročnicima visokih nivoa aerozagađenja u Albaniji, gde je prosečna starost vozila 20 godina, što je duplo više od proseka u Evropskoj uniji (EU), piše portal Tirana Times.

Albanija od kraja 2016. godine postepeno uvodi EU norme u vezi sa ograničenjem emisija izduvnih gasova, zahvaljujući čemu su na velikom broju automobila instalirani katalizatori, koji smanjuju emisije do propisanog nivoa. Međutim, procene govore da samo oko 3,3% vozila u zemlji, nekih 14.000, ispunjava norme Euro 5 i Euro 6.

Albanija je jedna od zemalja sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. Oko 2.100 ljudi je prerano umrlo u Albaniji 2016. godine zbog posledica aerozagađenja, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Za glavni grad Tiranu se navodi da ima najzagađeniji vazduh u zemlji zbog saobraćaja, građevinskog sektora i guste naseljenosti, dok Korča na jugoistoku zemlje, najhladniji veći grad u Albaniji, zimi ima pogoršan kvalitet vazduha zbog grejanja na ugalj i drva, pokazuju podaci albanske Nacionalne agencije za životnu sredinu, kako piše Tirana Times.

U Albaniji je 2017. godine bilo registrovano oko 535.570 vozila, od kojih je samo 421.570 bilo na obaveznom tehničkom pregledu, pokazuju podaci albanskog Instituta za transport.

Polovni dizelaši iz Nemačke preplavili istočnu Evropu

Od skandala sa varanjem kompanije Volkswagen u vezi sa emisijama gasova, koji je počeo u septembru 2015. godine, i najavljenih zabrana dizelaša u Nemačkoj, istočna Evropa je preplavljena vozilima iz uvoza sa niskim standardima emisija izduvnih gasova.

Među tim tržištima su Albanija i Srbija, ali i određene članice EU, kao što su Rumunija i Slovačka, navodi se u medijskim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.