Mobilnost

Albanija od 2019. zabranjuje uvoz automobila starijih od 10 godina i koji ne ispunjavaju Euro 5

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Albanije usvojila je odluku kojom se zabranjuje uvoz automobila starijih od 10 godina i koji ne ispunjavaju Euro 5 standard od 1. januara 2019. godine. Odluka je motivisana potrebom da se smanji aerozagađenje, prenose albanski mediji.

Odlukom vlade ostavlja se rok do 31. marta 2019. godine za registraciju automobila starijih od 10 godina koji budu uvezeni u Albaniju do 31. decembra 2018. godine, preneo je Top Channel.

Emisije izduvnih gasova su među vodećim uzročnicima visokih nivoa aerozagađenja u Albaniji, gde je prosečna starost vozila 20 godina, što je duplo više od proseka u Evropskoj uniji (EU), piše portal Tirana Times.

Albanija od kraja 2016. godine postepeno uvodi EU norme u vezi sa ograničenjem emisija izduvnih gasova, zahvaljujući čemu su na velikom broju automobila instalirani katalizatori, koji smanjuju emisije do propisanog nivoa. Međutim, procene govore da samo oko 3,3% vozila u zemlji, nekih 14.000, ispunjava norme Euro 5 i Euro 6.

Albanija je jedna od zemalja sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. Oko 2.100 ljudi je prerano umrlo u Albaniji 2016. godine zbog posledica aerozagađenja, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Za glavni grad Tiranu se navodi da ima najzagađeniji vazduh u zemlji zbog saobraćaja, građevinskog sektora i guste naseljenosti, dok Korča na jugoistoku zemlje, najhladniji veći grad u Albaniji, zimi ima pogoršan kvalitet vazduha zbog grejanja na ugalj i drva, pokazuju podaci albanske Nacionalne agencije za životnu sredinu, kako piše Tirana Times.

U Albaniji je 2017. godine bilo registrovano oko 535.570 vozila, od kojih je samo 421.570 bilo na obaveznom tehničkom pregledu, pokazuju podaci albanskog Instituta za transport.

Polovni dizelaši iz Nemačke preplavili istočnu Evropu

Od skandala sa varanjem kompanije Volkswagen u vezi sa emisijama gasova, koji je počeo u septembru 2015. godine, i najavljenih zabrana dizelaša u Nemačkoj, istočna Evropa je preplavljena vozilima iz uvoza sa niskim standardima emisija izduvnih gasova.

Među tim tržištima su Albanija i Srbija, ali i određene članice EU, kao što su Rumunija i Slovačka, navodi se u medijskim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. novembar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

5. novembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

5. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. novembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu