OIE

Airbus se greje na biomasu

Airbus Polytechnik biomasa

Slika: Polytechnik

Objavljeno

27.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuski proizvođač aviona Airbus počeo je da koristi drvnu sečku za grejanje proizvodnih hala nakon što je kompanija Polytechnik ugradila kotlovsko postrojenje koje koristi šumsku biomasu za snabdevanje toplotnom energijom.

Austrijska kompanija čuvena po svojim naprednim rešenjima koja koriste biomasu za proizvodnju energije objavila je da ugrađeno postrojenje može da proizvede zasićenu paru toplotne snage 13.5 MW.  Ovaj sistem će pre svega služiti za grejanje proizvodnih pogona površine 350,000 kvadratnih metara koji obuhvataju montažnu halu i lakirnicu. Upotreba piljevine će dovesti do značajnog smanjenja utroška gasa koji bi inače bio korišćen kao izvor energije, kao i do smanjenja emisije ugljen-dioksida.

U skladu sa strategijom zaštite životne sredine

Postrojenje bi trebalo da sagori do 22,000 tona biomase godišnje, što je količina koja se uklapa u strategiju zaštite životne sredine kompanije. Airbus, čija se uprava nalazi u Tuluzu, ostvario je saradnju sa COFOGAR-om, jednom od najvećih šumarskih zadruga u Jugozapadnoj Francuskoj, kada je u pitanju snabdevanje biomasom. Čak 70% biomase će stizati iz šuma u vlasništvu članova zadruge, dok će 30% biomase stizati iz fabrika u okruženju koje obrađuju drvo.

Kako bi se obezbedilo čistije sagorevanje i optimizovalo prečišćavanje, gasovi iz sistema prolaze kroz multiciklonski separator i elektro-filter pre nego što uđu u dimnjak. Pri normalnom načinu rada, emisija čestica koje ostaju u gasovima je samo 2-8 mg/m³, dok su izmerene vrednosti emisije azotnih oksida i ugljen-monoksida gotovo jednake nuli, tako da zadovoljavaju granične vrednosti ogovarajućih propisa u Francuskoj. Ovo je posledica gotovo potpunog sagorevanja goriva, što dovodi do više od 90% efikasnosti.

Pametna investicija

Pored smanjene emisije ugljen-dioksida i do pet puta, novo postrojenje će smanjiti i troškove grejanja za pola u odnosu na grejanje prirodnim gasom. Takođe postoji i mogućnost dodatnog prihoda od prodaje sertifikata za emisije, kao i pepela koji ostaje nakon sagorevanja kao đubriva poljoprivrednicima. Deo investicije u novo postrojenje finansiran je uz podršku Francuske agencije za zaštitu životne sredine i energetiku ADEME.

Kompanija Polytechnik jedan je od vodećih snabdevača toplana i elektrana sa izuzetnom reputacijom zahvaljujući kvalitetu usluga koje pruža, od projektovanja do ugradnje i puštanja postrojenja u rad po sistemu ključ u ruke (EPC izvođač). U skladu sa strategijom razvoja i proširenja poslovnih aktivnosti na nova tržišta uključujući i bivše jugoslovenske republike, kompanija je 2015. godine osnovala ogranak u Novom Sadu sa ciljem da privredne aktivnosti u regionu vodi iz kancelarije u Srbiji.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

27. oktobar 2016. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

27. oktobar 2016. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

27. oktobar 2016. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

27. oktobar 2016. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa