Biodiverzitet

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ada Ciganlija, omiljeno izletište Beograđana i oaza prirode i biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika. Takođe je predloženo da se pod zaštitu grada stavi nekoliko lokacija u Beogradu gde zimuje ugrožena vrsta ptica mali vranac, kao i plavno područje na levoj obali Dunava kod Beograda sa bogatim biodiverzitetom.

Razlozi da se Ada Ciganlija proglasi zaštićenim područjem su mnogobrojni, a jedan od njih je i značaj biodiverziteta koji je tamo prisutan i potreba očuvanja divlje flore, faune i fungije, navodi se na sajtu Grada Beograda.

„Ukupna površina budućeg zaštićenog područja iznosi 451 hektar, što će značajno povećati površine pod zaštićenim područjima na teritoriji našeg grada“, istaknuto je u saopštenju.

Zaštićena područja na teritoriji grada Beograda trenutno pokrivaju 1,89% površine ukupne teritorije glavnog grada, a u planu je da se u naredne dve godine taj udeo poveća na 2,54%.

Vrbaci gde zimuje mali vranac – ugrožena vrsta kormorana – takođe su u planu za zaštitu

Sekretarijat je takođe pokrenuo postupak za stavljanje pod zaštitu lokacija u Beogradu gde zimuje mali vranac (Microcarbo pygmeus), ugrožena vrsta ptica iz porodice kormorana.

Na obalama Save u Beogradu postoji nekoliko lokacija, uglavnom vrbaka, gde mali vranac provodi zimu, a jedna od njih je na nizvodnom kraju Ade Ciganlije.

Ada Ciganlija zasticeni predeo izuzetnih odlika
Foto: Mali vranac (Martin Mecnarowski – Photomecan.eu / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode)

Forland leve obale Dunava – stanište orla belorepana i patke njorke

Takođe, Sekretarijat je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika Forland leve obale Dunava kod Beograda, plavnog područja koje uključuje ritove, ade, plavne šume, rukavce i druga vlažna staništa.

Na području forlanda registrovano je 136 vrsta ptica

Na ovom području, gde vegetacija uključuje i vodoplavne šume vrbe i topole, registrovano je oko 136 vrsta ptica, među kojima su i strogo zaštićene vrste orao belorepan (Haliaeetus albicilla), crna roda (Ciconia nigra) i patka njorka (Aythya nyroca), piše na sajtu Ministarstva životne sredine.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, neko područje može dobiti status zaštićenog područja ukoliko ima izraženu geološku, biološku, ekosistemsku i/ili predeonu raznovrsnost ili ako je značajno kao stanište vrsta ptica i drugih značajnih migratornih vrsta u skladu sa međunarodnim propisima, navodi se u saopštenju na sajtu Grada Beograda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

15. avgust 2022. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

15. avgust 2022. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

15. avgust 2022. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

15. avgust 2022. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.