Biodiverzitet

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ada Ciganlija, omiljeno izletište Beograđana i oaza prirode i biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika. Takođe je predloženo da se pod zaštitu grada stavi nekoliko lokacija u Beogradu gde zimuje ugrožena vrsta ptica mali vranac, kao i plavno područje na levoj obali Dunava kod Beograda sa bogatim biodiverzitetom.

Razlozi da se Ada Ciganlija proglasi zaštićenim područjem su mnogobrojni, a jedan od njih je i značaj biodiverziteta koji je tamo prisutan i potreba očuvanja divlje flore, faune i fungije, navodi se na sajtu Grada Beograda.

„Ukupna površina budućeg zaštićenog područja iznosi 451 hektar, što će značajno povećati površine pod zaštićenim područjima na teritoriji našeg grada“, istaknuto je u saopštenju.

Zaštićena područja na teritoriji grada Beograda trenutno pokrivaju 1,89% površine ukupne teritorije glavnog grada, a u planu je da se u naredne dve godine taj udeo poveća na 2,54%.

Vrbaci gde zimuje mali vranac – ugrožena vrsta kormorana – takođe su u planu za zaštitu

Sekretarijat je takođe pokrenuo postupak za stavljanje pod zaštitu lokacija u Beogradu gde zimuje mali vranac (Microcarbo pygmeus), ugrožena vrsta ptica iz porodice kormorana.

Na obalama Save u Beogradu postoji nekoliko lokacija, uglavnom vrbaka, gde mali vranac provodi zimu, a jedna od njih je na nizvodnom kraju Ade Ciganlije.

Ada Ciganlija zasticeni predeo izuzetnih odlika
Foto: Mali vranac (Martin Mecnarowski – Photomecan.eu / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode)

Forland leve obale Dunava – stanište orla belorepana i patke njorke

Takođe, Sekretarijat je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika Forland leve obale Dunava kod Beograda, plavnog područja koje uključuje ritove, ade, plavne šume, rukavce i druga vlažna staništa.

Na području forlanda registrovano je 136 vrsta ptica

Na ovom području, gde vegetacija uključuje i vodoplavne šume vrbe i topole, registrovano je oko 136 vrsta ptica, među kojima su i strogo zaštićene vrste orao belorepan (Haliaeetus albicilla), crna roda (Ciconia nigra) i patka njorka (Aythya nyroca), piše na sajtu Ministarstva životne sredine.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, neko područje može dobiti status zaštićenog područja ukoliko ima izraženu geološku, biološku, ekosistemsku i/ili predeonu raznovrsnost ili ako je značajno kao stanište vrsta ptica i drugih značajnih migratornih vrsta u skladu sa međunarodnim propisima, navodi se u saopštenju na sajtu Grada Beograda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

15. avgust 2022. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

15. avgust 2022. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine

Sakupljanje i hvatanje CO2: pokušaj postizanja klimatskih ciljeva putem tehnoloških rešenja

Efekat tehnologije zarobljavanja CO2 je upitan, a učinak još zanemariv

15. avgust 2022. - Zagovornici kažu da je CCS neophodan za klimatsku borbu, dok kritičari tvrde da ta tehnologija najviše koristi industriji fosilnih goriva

Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

Vjosa proglašena za nacionalni park: prva zaštićena divlja reka u Evropi

15. avgust 2022. - Reka Vjosa je dobila najviši nacionalni stepen zaštite zahvaljujući dugogodišnjoj kampanji i saradnji državnog i civilnog sektora