Biodiverzitet

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Foto: iStock

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ada Ciganlija, omiljeno izletište Beograđana i oaza prirode i biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika. Takođe je predloženo da se pod zaštitu grada stavi nekoliko lokacija u Beogradu gde zimuje ugrožena vrsta ptica mali vranac, kao i plavno područje na levoj obali Dunava kod Beograda sa bogatim biodiverzitetom.

Razlozi da se Ada Ciganlija proglasi zaštićenim područjem su mnogobrojni, a jedan od njih je i značaj biodiverziteta koji je tamo prisutan i potreba očuvanja divlje flore, faune i fungije, navodi se na sajtu Grada Beograda.

„Ukupna površina budućeg zaštićenog područja iznosi 451 hektar, što će značajno povećati površine pod zaštićenim područjima na teritoriji našeg grada“, istaknuto je u saopštenju.

Zaštićena područja na teritoriji grada Beograda trenutno pokrivaju 1,89% površine ukupne teritorije glavnog grada, a u planu je da se u naredne dve godine taj udeo poveća na 2,54%.

Vrbaci gde zimuje mali vranac – ugrožena vrsta kormorana – takođe su u planu za zaštitu

Sekretarijat je takođe pokrenuo postupak za stavljanje pod zaštitu lokacija u Beogradu gde zimuje mali vranac (Microcarbo pygmeus), ugrožena vrsta ptica iz porodice kormorana.

Na obalama Save u Beogradu postoji nekoliko lokacija, uglavnom vrbaka, gde mali vranac provodi zimu, a jedna od njih je na nizvodnom kraju Ade Ciganlije.

Ada Ciganlija zasticeni predeo izuzetnih odlika
Foto: Mali vranac (Martin Mecnarowski – Photomecan.eu / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode)

Forland leve obale Dunava – stanište orla belorepana i patke njorke

Takođe, Sekretarijat je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika Forland leve obale Dunava kod Beograda, plavnog područja koje uključuje ritove, ade, plavne šume, rukavce i druga vlažna staništa.

Na području forlanda registrovano je 136 vrsta ptica

Na ovom području, gde vegetacija uključuje i vodoplavne šume vrbe i topole, registrovano je oko 136 vrsta ptica, među kojima su i strogo zaštićene vrste orao belorepan (Haliaeetus albicilla), crna roda (Ciconia nigra) i patka njorka (Aythya nyroca), piše na sajtu Ministarstva životne sredine.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, neko područje može dobiti status zaštićenog područja ukoliko ima izraženu geološku, biološku, ekosistemsku i/ili predeonu raznovrsnost ili ako je značajno kao stanište vrsta ptica i drugih značajnih migratornih vrsta u skladu sa međunarodnim propisima, navodi se u saopštenju na sajtu Grada Beograda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

15 августа 2022 - Ada Ciganlija, omiljeno izletište beograđana i oaza biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu

ekolosko pravo regionalni centar

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu