Električna energija

ACER: U članicama Energetske zajednice od 2013. do 2017. električna energija poskupela 11% za domaćinstva, a pojeftinila 19% za privredu

električna energija

Photo: Pixabay

Objavljeno

07.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U periodu između 2013. i 2017. godine, prosečna cena električne energije za domaćinstva u članicama Energetske zajednice (EnZ), bez Ukrajine, porasla je 11%, sa 6,8 na 7,5 evrocenti/kWh, dok je za industriju snižena 19%, sa 6,5 evrocenti/kWh na 5,2 evrocenta/kWh. Kada je reč o strukturi cene, udeo energije u računima za domaćinstva bio je najveći u Albaniji, 62%, a najniži u Srbiji, 33%, navodi se u Godišnjem izveštaju Agencije za saradnju energetskih regulatora (ACER) o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u 2017. godini.

Izveštaj, čije je ovo sedmo izdanje, obrađuje četiri oblasti: veleprodajno tržište električne energije, veleprodajno tržište gasa, maloprodajna tržišta električne energije i gasa i zaštita potrošača i njihovo osnaživanje. Izveštaj se odnosi na zemlje članice EU, a za određene teme i na članice EnZ.

Prosečna cena za domaćinstva u EnZ 2,7 puta manja nego u EU

Prema izveštaju ove agencije EU, u EnZ trend rasta cena za domaćinstava, kao i trend smanjenja cena za industriju nastavljen je u 2017. godini. Prosečna cena za domaćinstava, bez Ukrajine, u 2017. godini bila je 7,5 evrocenti što je 2,7 puta manje od prosečne cene u EU.

U EU električna energija je bila najskuplja u Nemačkoj, 30,5 evrocenti, a najjeftinija u Bugarskoj – 9,7 evrocenti.

U EnZ električna energija za domaćinstva imala je najveću cenu u Moldaviji i Crnoj Gori, 10 evrocenti, a najniže u Gruziji i na Kosovu*. Izuzev Gruzije i Makedonije, gde su cene blago opale u odnosu na prethodnu godinu, u svim ostalim članicama EnZ su povećane, navodi se u izveštaju.

U 2017. godini najniža cena za industrijske potrošače bila je u Gruziji i na Kosovu*, oko 5,1 evrocent, dok je najviša zabeležena u Srbiji 6,58 evrocenti, ali podaci za 2017. za Albaniju i Moldaviju, gde su cene prethodnih godina bile visoke, nisu bili dostupni. U proseku, prošle godine cene za industriju u EnZ su bile upola niže nego u EU.

Cena za privredu u EU bila je najveća u Danskoj, 24 evrocenta, što je pet puta više od one u Luksemburgu, gde je 4,3 evrocenta.

Udeo naknade za OIE u Nemačkoj dostigao 20%, u BiH i Srbiji 1%

Izveštaj ACER-a donosi i rezultate analize strukture cene za domaćinstva i relativnih promena svake komponente tokom vremena, na osnovu trenutnih ponuda u glavnom gradu svake zemlje, za godišnju potrošnju od 3.500 kWh.

Tako je u EU energija činila 78% računa za domaćinstva na Malti, ali samo 14% u Danskoj. Učešće mrežnih naknada u ceni bilo je najviše u Norveškoj, 47%, a najniže u Italiji i Grčkoj, 17%.

U EnZ udeo energije bio je najviši u Albaniji, 62%, a najniži u Srbiji 33%. Učešće mrežnih naknada u ukupnoj ceni kretalo se od 21% u Albaniji do 43% u Srbiji.

Kada je reč o udelu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) u EU, najveći je u Nemačkoj, Portugaliji i Slovačkoj – 20%, dok se u EnZ kreće od 1% u Bosni i Hercegovini i Srbiji, do 7% u Makedoniji. U periodu između 2015. i 2017. godine u Albaniji i Srbiji smanjenje udela energije u ukupnoj ceni kompenzovano je povećanjem mrežnih naknada, dok je u Crnoj Gori kompenzovano povećanjem naknade za OIE.

U Albaniji i na Kosovu* nacionalni energetski regulatori nisu prijavili nijedan mehanizam podrške OIE u 2017.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

7. novembar 2018. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

7. novembar 2018. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

7. novembar 2018. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

7. novembar 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme