OIE

Acciona pokreće nove investicije u Hrvatskoj

acciona energy hrvatska solar vetar jelinak

Vetropark Jelinak (foto: Acciona)

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Španska kompanija Acciona Energy planira da u Hrvatskoj izgradi solarnu elektranu snage 150 megavata (MW) i dva vetroparka ukupne snage 72 MW. Acciona u ovoj zemlji već ima jednu vetroelektranu, Jelinak, snage 30 MW, koja je u pogonu od 2013.

Acciona Energy je ćerka firma konglomerata Acciona koji se bavi infrastrukturom i obnovljivim izvorima energije. Acciona Energy je na kraju 2021. široms veta imala 11,2 GW u elektranama na obnovljive izvore koje su proizvele 24,5 GWh. U regionu koji prati Balkan Green Energy News Acciona Energy je aktivna samo u Hrvatskoj, ali razmatra i ulaganja u Srbiji.

Za vetroparkove Opor i Boraja dobijene su sve potrebne dozvole

Aljoša Pleić, direktor firme Acciona Energy za Hrvatsku, izjavio je za Dalmatinski portal, da razvijaju više projekata.

Za dva vetroparka, Opor i Boraju, ukupne snage 72 MW, dobijene su sve potrebne dozvole i rešenja, istakao je on, i dodao da će biti instalirano 16 vetroturbina.

Dve elektrane biće locirane u Splitsko-dalmatinskom okrugu. Pleić je naveo da je u toku planiranje gradnje i izbor izvođača radova i dobavljača opreme. On očekuje početak radova krajem godine, a završetak najkasnije u 2024. Investicija u dve vetroelektrane je procenjena na više od 800 miliona kuna (oko 106 miliona evra), a dosad je investirano više desetina miliona kuna.

Solarna elektrana Promina biće najveća u Hrvatskoj i u regionu

Kada je reč o solarnoj energiji, Acciona trenutno prikuplja dozvole za Prominu, snage 150 MW, koja će, kako kaže Pleić, biti najveća solarna elektrana u Hrvatskoj i široj regiji. Lokacija elektrane je Šibensko-kninski okrug, a ulaganje je procenjeno na 750 miliona kuna (oko 99 miliona evra).

Pleić je istakao da je najveći problem u realizaciji projekata u Hrvatskoj to što se nadležni nisu pridržavala propisa koje su sami doneli od 2013, pa sve do pre par godina kada su napravljene promene.

Novi zakonodavni okvir omogućiće izgradnju mnogih projekata u sektoru obnovljive energije do 2030, naglasio je Pleić, i dodao da se samo tako može dugoročno uticati na stabilnost snabdevanja i cene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

2. mart 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

2. mart 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

2. mart 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

2. mart 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune