OIE

Acciona pokreće nove investicije u Hrvatskoj

acciona energy hrvatska solar vetar jelinak

Vetropark Jelinak (foto: Acciona)

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Španska kompanija Acciona Energy planira da u Hrvatskoj izgradi solarnu elektranu snage 150 megavata (MW) i dva vetroparka ukupne snage 72 MW. Acciona u ovoj zemlji već ima jednu vetroelektranu, Jelinak, snage 30 MW, koja je u pogonu od 2013.

Acciona Energy je ćerka firma konglomerata Acciona koji se bavi infrastrukturom i obnovljivim izvorima energije. Acciona Energy je na kraju 2021. široms veta imala 11,2 GW u elektranama na obnovljive izvore koje su proizvele 24,5 GWh. U regionu koji prati Balkan Green Energy News Acciona Energy je aktivna samo u Hrvatskoj, ali razmatra i ulaganja u Srbiji.

Za vetroparkove Opor i Boraja dobijene su sve potrebne dozvole

Aljoša Pleić, direktor firme Acciona Energy za Hrvatsku, izjavio je za Dalmatinski portal, da razvijaju više projekata.

Za dva vetroparka, Opor i Boraju, ukupne snage 72 MW, dobijene su sve potrebne dozvole i rešenja, istakao je on, i dodao da će biti instalirano 16 vetroturbina.

Dve elektrane biće locirane u Splitsko-dalmatinskom okrugu. Pleić je naveo da je u toku planiranje gradnje i izbor izvođača radova i dobavljača opreme. On očekuje početak radova krajem godine, a završetak najkasnije u 2024. Investicija u dve vetroelektrane je procenjena na više od 800 miliona kuna (oko 106 miliona evra), a dosad je investirano više desetina miliona kuna.

Solarna elektrana Promina biće najveća u Hrvatskoj i u regionu

Kada je reč o solarnoj energiji, Acciona trenutno prikuplja dozvole za Prominu, snage 150 MW, koja će, kako kaže Pleić, biti najveća solarna elektrana u Hrvatskoj i široj regiji. Lokacija elektrane je Šibensko-kninski okrug, a ulaganje je procenjeno na 750 miliona kuna (oko 99 miliona evra).

Pleić je istakao da je najveći problem u realizaciji projekata u Hrvatskoj to što se nadležni nisu pridržavala propisa koje su sami doneli od 2013, pa sve do pre par godina kada su napravljene promene.

Novi zakonodavni okvir omogućiće izgradnju mnogih projekata u sektoru obnovljive energije do 2030, naglasio je Pleić, i dodao da se samo tako može dugoročno uticati na stabilnost snabdevanja i cene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

2. mart 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

2. mart 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

2. mart 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

2. mart 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom