OIE

Acciona će izgraditi dva vetroparka u Hrvatskoj s kojima je pobedila na aukciji

Acciona dva vetroparka Hrvatskoj pobedila aukciji

Foto: Acciona

Objavljeno

20.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Španska Acciona je na prvoj aukciji u Hrvatskoj za elektrane velike snage na obnovljive izvore jedina dobila premije za projekte vetroelektrana. Njena dva pogona su zamišljena s ukupnim kapacitetom od 72 megavata.

Acciona Energía je objavila da će krenuti s izgradnjom dva vetroparka u Hrvatskoj. Planirani kapacitet za postrojenje Opor je 27 megavata, dok bi snaga projekta Boraja 2 iznosila 45 megavata. To su jedine buduće vetroelektrane koje je prošle nedelje Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) proglasio prihvatljivima i dodelio im premije na svom prvom tenderu za elektrane velike snage na obnovljive izvore.

Ove dve vetrofarme su dobile pravo na potpisivanje 12-godišnjih ugovora o otkupu struje. Accionine zavisne firme će, konkretnije, dobiti takozvane ugovore o razlici (CfD) u ceni. Ova kompanija sa sedištem u Španiji procenila je investiciju u ukupno 72 megavata snage na skoro stotinu miliona evra.

Acciona naručila Nordexove vetrogeneratore od po 4,5 megavata

Dva vetroparka će se sastojati od ukupno 16 Nordexovih turbina planiranog kapaciteta po 4,5 megavata. Acciona je procenila godišnju proizvodnju na 203 gigavat-sata, što odgovara potražnji za strujom 60.000 domaćinstava u Hrvatskoj.

Predviđeno je da se puste u rad 2024. godine. Ova energetska kompanija je saopštila da je deo prihoda namenjen podršci obrazovanju, dobrobiti stanovništva i obuci u očuvanju životne sredine u zajednicama u kojima je aktivna.

Njena hrvatska podružnica, osnovana 2013, ima sedište u Splitu. Lokacija za Opor je u blizini tog grada, a Boraja 2 je u susednoj Šibensko-kninskoj županiji.

Španska kompanija razvija projekat najvećeg solarnog parka u Hrvatskoj

Acciona već upravlja jednom vetroelektranom u Hrvatskoj, kapaciteta 30 megavata. Pogon Jelinak, koji se takođe nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, završen je pre skoro deset godina. Direktor za Hrvatsku Aljoša Pleić kazao je za tportal da se administrativni postupak u zemlji ubrzao, ali da je i dalje sporiji od očekivanog, i ukazao na kašnjenje u digitalizaciji.

Pleić: Postupak izdavanja dozvola se ubrzao, ali je još uvek sporiji od očekivanog

Ta španska kompanija razvija još nekoliko projekata u domenu energije iz obnovljivih izvora, dodao je i istakao planirani solarni park u Promini u Šibensko-kninskoj županiji. Pleić je ranije izjavio da će taj sistem imati 150 megavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo najvećim fotonaponskim postrojenjem u Zemlji, kao i da je projekat vredan 99 miliona evra.

Vredi pomenuti i da je Acciona pred objavljivanje rezultata aukcije saopštila da je od Evropske investicione banke dobila kredit od 110 miliona dolara za istraživanja, razvoj i inovacije i da će sredstva upotrebiti za razradu novih tehnologija za dobijanje čiste energije, preradu vode i desalinizaciju i proizvodnju održivih građevinskih materijala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

20. jul 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

20. jul 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

20. jul 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. jul 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta