Voda

EBRD objavio tender za čišćenje dna Savskog jezera

Slika: Bing

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je tender za projekat čišćenja dna Savskog jezera i izgradnju cevovoda za sirovu vodu u Beogradu.

EBRD je obezbedila zajam vredan 8 miliona evra za prvu tranšu projekta Vode Beograda (Belgrade Water) kojim će se pokriti troškovi osnovnog zadatka uklanjanja sedimenta s dna taložnice na Savskom jezeru. Projekat pod radnim nazivom „Tranša 1 – Komponenta 1“ obuhvata i izgradnju cevovoda za sirovu vodu.

Poziv na tender upućen je posle oglasa za javnu nabavku iz aprila ove godine, a naručilac posla je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija.

Izvođači su pozvani da dostave zapečaćene ponude za posao koji će zahtevati uklanjanje oko 200.000 kubnih metara mulja s dna jezera odnosno taložnice, koje opslužuje Fabriku za preradu vode Makiš. Izvođača radova čeka i drugi deo posla, da položi dve cevi za sirovu vodu prečnika Ø1500 i dužine 400 metara. Predviđeno vreme za obavljanje radova je 9 meseci.

Učešće na tenderu će se finansirati iz kreditne linije zajma Banke i otvoreno je za učesnike iz bilo koje države,“ navodi se u tenderskom pozivu EBRD-a, objavljenom 1. novembra. Poslednji rok za učešće na tenderu je 20. decembar 2016. godine u 12:00 časova.

Druga tranša projekta je fokusirana na obavljanje s ovim povezanih radova na obnavljanju obližnje Fabrike za preradu vode „Makiš 1“ za koje je EBRD izdvojila zajam u vrednosti od 4,5 miliona evra.

Savsko jezero je veštačko jezero stvoreno na desnoj obali reke Save, kada je Ada Ciganlija povezana s obalom trima pregradama i praktično pretvorena iz rečnog ostrva u poluostrvo.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

7. novembar 2016. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

7. novembar 2016. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Klimatske promene ugrozavaju vodne resurse severne Grcke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

7. novembar 2016. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

7. novembar 2016. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata