Otpad

Kragujevac dobio Reciklažni centar

Kragujevac reciklazni centar

Foto: JKP Čistoća

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Kragujevcu će početkom decembra zvanično biti otvoren Reciklažni centar za odlaganje i preradu kabastog i električnog otpada koji će raditi po evropskim standardima.

Otpadna ulja, farbe, kućna hemija, kao i gume ubuduće će biti selektovani i odlagani u Reciklažni centar, od čega će korist imati kako grad Kragujevac, tako i njegovi građani koji su do sada ovakav otpad odlagali u kontejnere. Ova vrsta otpada predstavljala je problem za životnu sredinu, ali i za JKP Čistoća na čijem zemljištu u Industrijskoj zoni je Reciklažni centar i izgrađen. Kapacitet Centra podmiruje količine otpada koje se u ovom trenutku proizvedu u gradu.

„Otpad koji sakupe građani i naše komunalno preduzeće biće dovožen u Reciklažni centar gde će se na licu mesta otpad razdvajati i prodavati ili, kada su u pitanju otpadna ulja, slati na dalji tretman. Mi ćemo od toga imati dodatni prihod, a u isto vreme ćemo rasteretiti gradsku deponiju,“ izjavio je član Gradskog veća zadužen za  komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj Vladimir Maksimović za Balkan Green Energy News.

Radove na izgradnji i opremanje Reciklažnog centra finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštitite životne sredine sa 45 miliona dinara, a u ovom trenutku se čekaju upotrebne dozvole  tehnički prijem kako bi ovaj objekat i zvanično bio pušten u rad.

U planu Regionalni centar za upravljanje otpadom

Izgradnja Reciklažnog centra prvi je korak uvođenja Sistema upravljanja otpadom u Kragujevcu, koji na ovaj način postaje lider u regionu u obasti zaštite životne sredine. U planu je izgradnja još dva do tri takva centra na teritoriji grada, čime bi se trajno rešilo pitanje prikupljanja, selekcije i deponovanja otpada.

Kragujevac planira i izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom o čemu su predstavnici grada već potpisali međuopštinski sporazum sa šest lokalnih samouprava iz Šumadije i Pomoravlja. Realizacija ovog strateškog projekta bi Kragujevcu omogućila dodatne prihode i razvoj zelene ekonomije.

 

 

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

4. novembar 2016. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

4. novembar 2016. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

4. novembar 2016. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

4. novembar 2016. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom