Energetska efikasnost

Standardi energetske efikasnosti uvedeni u javne nabavke opreme i osvetljenja u Srbiji

energetska efikasnost javna nabavka

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.01.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike je objavilo Pravilnik o minimalnim kriterijumima u pogledu energetske efikasnosti u postupku javne nabavke dobara. On obuhvata kancelarijsku informatičku oprema, frižidere, uređaje za klimatizaciju kao i unutrašnje i spoljno osvetljenje.

U skladu sa  Zakonom o efikasnom  korišćenju energije, svi organi i institucije javnog sektora, uključujući javna preduzeća, dužni su da ga primenjuju. Javni sektor treba da  služi kao primer efikasnog korišćenja energije, kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra zadužen za energetsku efikasnost i obnovljive izvore. On je za Balkan Green Energy News izjavio da zakon i pravilnik daju pravni osnov za usklađivanje sa evropskim direktivama 2006/32/EC i 2012/27/EU.

„Pravilnik je nastao kao rezultat rada Ministarstva rudarstva i energetike, ekspertskog tima iz Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) Evropske banke za obnovu i razvoj i međusektorske radne grupe. Ekspertski tim je napravio kost-benefit analizu većeg broja proizvoda koji se nalaze na tržištu Republike Srbije za koje su u praksi EU uvedene obaveze uvođenja kriterijuma energetske efikasnosti prilikom javnih nabavki a uzimajući u obzir i vrstu proizvoda koji se nabavljaju od strane javnog sektora“, objasnio je Banjac. Isplativost se računa kao odnos dobiti i troškova veći od 1,5 s internom stopom povraćaja kapitala od 15 odsto i više, naglasio je.

Kod frižidera, uređaja za klimatizaciju i osvetljenja propisano je označavanje energetske efikasnosti. Kriterijumi za kancelarijsku informatičku opremu usklađeni su sa međunarodnim programom Energy Star.

 

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. januar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

8. januar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

8. januar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. januar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora