Električna energija

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Foto: Državni zbor/Matija Sušnik

Objavljeno

25.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačka skupština otkazala je konsultativni referendum o gradnji nuklearne elektrane Krško 2 koji je bio zakazan za 24. novembar. Samo pre dve nedelje parlament je doneo odluku da se referendum održi.

Državni zbor je usvojio uredbu o otkazivanju konsultativnog referenduma o nuklearki Krško 2 (Jedrska elektrarna Krško 2 – JEK 2). Prethodno je skupštinski Odbor za infrastrukturu, životnu sredinu i prostor jednoglasno usvojio predlog uredbe o prestanku važenja uredbe o raspisivanju konsultativnog referenduma o obezbeđenju stabilnog snabdevanja niskougljeničnom električnom energijom.

Inače, parlament je 10. oktobra velikom većinom glasova doneo uredbu o raspisivanju referenduma, ali zatim je usledio niz događaja koji su, kako piše Delo, snažno uzdrmali pozitivan ishod referenduma.

Slovenija već dugo priprema projekat Krško 2 kako bi obezbedila energetsku sigurnost, tačnije obezbedila dovoljno domaće proizvodnje energije za snabdevanje svojih potrošača, s obzirom da planira da ugasi termoelektranu na ugalj Šoštanj (TEŠ), koja je već sada u velikim problemima, najkasnije do 2033. TEŠ daje skoro 30 odsto domaće proizvodnje struje, ali Slovenija mora da ispuni ciljeve za dekarbonizaciju. U prilog projekta nuklearke ide i renesansa nuklearne energije širom sveta.

Procurio audio snimak razgovora ključnih političara vodećih vladajućih i opozicionih stranaka

Organizacija Greenpeace je saopštila da je slovenački parlament otkazao referendum nakon što je otkriven skandalozni pokušaj slovenačkih političkih stranaka da izigraju referendumski proces kako bi progurali nuklearni projekt.

Glavne slovenačke političke stranke usaglasile su se oko odustajanja od referenduma, nakon što su na slovenačkoj televiziji nedavno objavljeni snimci neformalnog razgovora predstavnika stranaka koje su pokazale da zapravo referendumska volja birača ne bi imala nikakvu težinu, saopštili su Greenpeace Jugoistočna Evropa, Greenpeace Hrvatska i Greenpeace Slovenija.

Skandal je, kako dodaju, vezan za curenje audio snimka koji je 17. oktobra objavljen u televizijskoj emisiji Tarča na Radio-televiziji Slovenije. Na snimku, tvrdi Greenpeace, ključni političari vodećih vladajućih i opozicionih stranaka se dogovaraju kako zaobići zakon i izigrati referendumski proces ne bi li ubrzali gradnju nuklearke.

Referendum da bude zakonski preduslov za gradnju nuklearne elektrane

I pre izbijanja samog skandala Greenpeace i ostale partnerske nevladine organizacije tvrdile su da je referendum preuranjen jer glasači ne raspolažu s dovoljno informacija o samom projektu da donesu promišljenu odluku.

Uz to su Greenpeace i ostale nevladine organizacije referendumsko pitanje „Podupirete li sprovođenje projekta Krško 2, koji će zajedno sa ostalim niskougljeničnim izvorima osigurati stabilno snadbevanje električnom energijom?“ označili kao sugestivno i manipulativno, zbog čega su podnete dve ustavne tužbe.

Kosirnik: Usvojiti scenario sa 100 odsto obnovljivih izvora energije

Greenpeace Slovenija i njegovi partneri zahtevaju da zakon referendum uključi kao preduslov za konačnu odluku o investiciji koja se očekuje 2027/2028.

Sara Kosirnik, ekološka aktivistkinja iz Slovenije, izjavila je da nakon što su politički akteri uhvaćeni na delu, sada povlače svoju podršku referendumu iz straha da će im narod reći ono što ne žele čuti.

Umesto što obmanjuje javnost i gura skup nuklearni projekat, slovenačka vlada bi trebalo da usvoji scenario sa 100 odsto obnovljivih izvora energije koji bi građanima omogućio sigurnu, pristupačnu i demokratsku građansku energiju, istakla je Kosirnik.

Paravan: Nuklearna energija je bez emisija CO2, pouzdana, ima veoma mali uticaj na biodiverzitet i predstavlja struju iz domaćeg izvora

U nedavnom intervjuu za Balkan Green Energy News Dejan Paravan, generalni direktor kompanije GEN, koja razvija projekat nuklearke, izjavio je da Slovenija za obezbeđivanje dovoljno energije na raspolaganju ima samo nuklearnu energiju i obnovljivu energiju. Od obnovljivih izvora, kako je dodao, opcija je samo solar jer je hidropotencijal iskorišćen, a sa vetroelektranama postoji problem da se nađu dobre lokacije.

Ako građani na referendumu ne podrže Krško 2, on je rekao da to znači oslanjanje na obnovljive izvore energije, elektrane na gas i uvoz struje. On je ponovio da je nuklearna energija bez emisija CO2, pouzdana, ima veoma mali uticaj na biodiverzitet i zauzimanje prostora i predstavlja struju iz domaćeg izvora, što je važno za ekonomski prosperitet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U strategiji Turske za 2035 novih 89 gigavata iz vetra, solara

U strategiji Turske za 2035. novih 89 gigavata iz vetra, solara

25. oktobar 2024. - Turska je objavila mapu puta za transformaciju energetskog sektora i procenila je na 108 milijardi dolara

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

25. oktobar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

25. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

25. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.