Voda

2023. je bila najsušnija godina za reke na planeti u poslednje tri decenije

reke susa vodostaj 2023 izvestaj wmo planeta klima

Foto: Sarah Lötscher from Pixabay

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prošla godina je bila najsušnija godina za reke širom planete u više od tri decenije, pokazao je najnoviji izveštaj koji je pripremila Svetska meteorološka organizacija. Izveštaj ukazuje na kritične promene u dostupnosti vode i to u vremenu rastuće potražnje.

U poslednjih pet godina široko su rasprostranjeni ispod normalni uslovi za rečne tokove, a slično se dešava i sa prilivima u akumulacije, navela je Svetska meteorološka organizacija (WMO). Takvi uslovi smanjuju količinu vode koja je dostupna zajednicama, poljoprivredi i ekosistemima, čime su globalne zalihe vode pod dodatnim pritiskom.

U isto vreme glečeri su pretrpeli najveći masovni gubitak registrovan u poslednjih pet decenija. Prošla godina je druga uzastopna godina u kojoj su svi regioni u svetu sa glečerima prijavili gubitak leda.

reke susa vodostaj 2023 izvestaj wmo planeta

Pošto je 2023. bila najtoplija godina u istoriji, povišene temperature i široko rasprostranjeni suvi uslovi doprineli su dugotrajnim sušama. Ali, bilo je i značajnog broja poplava širom sveta. Na te ekstremne hidrološke događaje uticali su prirodni klimatski uslovi – prelazak iz La Ninje u El Ninjo sredinom 2023. godine, kao i klimatske promene izazvane ljudskim faktorom, smatraju stručnjaci WMO.

„Voda je kanarinac u rudniku uglja klimatskih promena. Primamo signale za opasnost u vidu sve ekstremnijih padavina, poplava i suša koje nanose veliki danak životima, ekosistemima i ekonomijama. Topljenje leda i glečera ugrožavaju dugoročnu sigurnost snabdevanja vodom za milione ljudi. A, mi ipak ne preduzimamo neophodne hitne mere“, izjavila je generalna sekretarka WMO Selest Saulo (eng. Celeste Saulo).

Saulo: Hidrološki ciklus je poremećen, pa se suočavamo sa sve većim problemima zbog previše ili premalo vode

Ona je naglasila da se kao rezultat porasta temperatura, hidrološki ciklus ubrzao. Takođe je, kako je dodala, postao nestalan i nepredvidiv, pa se suočavamo sa sve većim problemima zbog previše ili premalo vode.

Kaže da toplija atmosfera zadržava više vlage što pogoduje obilnim padavinama. Na drugoj strani, brže isparavanje i sušenje zemljišta pogoršava uslove suše.

„A ipak, premalo se zna o pravom stanju svetskih resursa slatke vode. Ne možemo upravljati onim što ne merimo“, poručila je Saulo.

Izveštaj Stanje globalnih vodnih resursa (eng. State of Global Water Resources) je pripremljen po treći put, a autori tvrde da je najsveobuhvatniji do sada.

Zasnovan je na podacima koje dostavlja na desetine nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi i drugih organizacija i stručnjaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veliki pacificki tepih smeca

Veliki pacifički tepih smeća može da se očisti u narednoj deceniji

10. oktobar 2024. - Ocean Cleanup tvrdi da bi sa 7,5 milijardi dolara mogao da za deset godina očisti celokupno smeće nagomilano u Pacifiku

reke susa vodostaj 2023 izvestaj wmo planeta klima

2023. je bila najsušnija godina za reke na planeti u poslednje tri decenije

10. oktobar 2024. - Najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije ukazuje na kritične promene u dostupnosti vode i to u vremenu rastuće potražnje

Balkanski samit o rekama 2024 odžan u Podgorici

Balkanski samit o rekama 2024. održan u Podgorici

10. oktobar 2024. - Balkanski samit o rekama u Podgorici okupio je više od stotinu stručnjaka za zaštitu reka, naučnika i aktivista

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

10. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske