OIE

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Foto: neufal54 from Pixabay

Objavljeno

08.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska je u junu, julu i avgustu morala da uveze skoro 25 odsto struje, a ukupan ceh obezbeđivanja dovoljno energije za domaće potrošače dostigao je 289 miliona evra. Uvoz je mogao da bude izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 megavata (MW), što je slično kapacitetu elektrana čiju instalaciju koči hrvatska vlada, smatraju u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

U razdoblju od juna do avgusta 2024. godine, Hrvatska se suočila sa izrazitom zavisnošću od uvoza električne energije, pri čemu je ukupan uvoz iznosio 1.316 GWh (24,8 odsto), pokazali su podaci iz najnovijeg OIEH izvješća o elektroenergetskim kretanjima za razdoblje lipanj-kolovoz 2024. godine.

Visok uvoz, kako navode u Udruženju, zahteva hitan razvoj i korišćenje domaćih obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska nezavisnost i smanjila zavisnost od spoljnih izvora.

Kada je sabrao tržišnu vrednost uvezene energije od 135 miliona evra, sa tržišnom vrednošću emisija CO2 za termoelektrane na fosilna goriva od 44 miliona evra i tržišnom cenom uvezenih sirovina za te elektrane od 110 miliona evra, OIEH je došao do iznosa od 289 miliona evra. To je trošak koji je Hrvatska ovog leta platila.

hrvatska leto struja uvoz solar oieh izvestaj

Taj iznos bio bi, dodaju, dovoljan za izgradnju ključne mrežne infrastrukture koja bi mogla primiti potrebne kapacitete obnovljive energije.

Letnji uvoz struje, kako se navodi u Izveštaju, odgovara proizvodnji solarnih elektrana od 2.721 MW koje bi Hrvatska trebalo da izgradi što pre kako bi pokrila manjak i uvoz svela na nulu.

U OIEH podsećaju da je trenutno najveća prepreka za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj činjenica da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) još nije donijela odluku o iznosu naknade za priključenje na mrežu, iako je to bila dužna da uradi pre gotovo dve godine.

Na čekanju 45 projekata snage 2.648 MW

hrvatska leto struja uvoz solar izvestaj oieh

„Zbog ovog kašnjenja na čekanju je 45 projekata s ukupnom snagom od 2.648 MW, za koje je nadležno ministarstvo već izdalo energetska odobrenja, ali se ti projekti ne mogu realizirati“, ističu u OIEH.

U Izveštaju se navodi da su postavljeni istorijski rekordi u mesečnoj potrošnji struje, pre svega zbog visokih temperatura i intenzivne turističke sezone. U nekim danima potrošnja je prelazila 70.000 MWh dnevno u odnosu na dosadašnji letnji prosek od 58.122 MWh. U julu je za svaki Celzijusev stepen iznad proseka dnevna potrošnja rasla 1.750 MWh.

OIEH navodi da se procenjuje da Hrvatska ima klima-uređaje i druge uređaje za hlađenje snage oko 1.200 MW.

Rekordna proizvodnja iz fotonaponskih elektrana zabeležena je 12. avgusta jer je, kako objašnjavaju, vedro nebo povećalo zračenje zbog sistema visokog pritiska koji se nalazio preko Hrvatske i neobično suve atmosfere u regiji.

Proizvodnja je toga dana dostigla 4.012 MWh čime je pokriveno 6,5 odsto ukupne potrošnje.

hrvatska leto struja uvoz potrosnja solar izvestaj oieh

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

8. oktobar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

8. oktobar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

8. oktobar 2024. - Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava

Jugoistocna Evropa vazna Masdar cilj 100 GW Ahmed Al Awadi el Avadi

Jugoistočna Evropa važna za Masdar da ostvari cilj od 100 GW

8. oktobar 2024. - Srbija, kroz koju je Masdar ušao na Balkan, ostaje njegovo strateško tržište, izjavio je direktor za razvoj poslovanja i investicije Ahmed el-Avadi