Voda

Balkanski samit o rekama 2024. održan u Podgorici

Balkanski samit o rekama 2024 odžan u Podgorici

Foto: Solutions4You

Objavljeno

03.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Podgorici je od 29. septembra do 3. oktobra održan Balkanski samit o rekama. Preko sto stručnjaka za zaštitu reka, naučnika i aktivista okupilo se kako bi ukazali na značaj reka u regionu, iskazali protivljenje postavljanju brana i pozvali vlast i kompanije da prestanu da vrše represiju nad zaštitnicima životne sredine.

Balkanski samit o rekama je deo kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe). Održale su ga organizacije za zaštitu prirode EuroNatur i Riverwatch sa Crnogorskim društvom ekologa (CDE) i inicijativom Sačuvajmo Komarnicu. Već više od jedne decenije, EuroNatur i Riverwatch rade zajedno sa balkanskim partnerima na zaštiti reka regiona od raznih pretnji, a posebno od hidroenergetskih projekata.

Slogan ovogodišnjeg samita bio je Stojimo ujedinjeni. Organizatori kažu da je ovo geslo značajnije nego ikada ranije, jer ne samo da su napadnute reke već i oni koji ih brane.

Ekološki aktivisti na Balkanu su izloženi zastrašivanju, medijskim kampanjama, fizičkim pretnjama. Neki su čak pritvoreni i to sve zbog zalaganja za zaštitu prirode.

Huber: Od vitalnog je značaja da i priroda i njeni branioci budu zaštićeni

Kao odgovor na reepresiju, prisutni su potpisali zajedničku izjavu, pozivajući nacionalne vlade, regionalne vlasti i korporacije da prestanu sa uznemiravanjem zaštitnika životne sredine i da poštuju njihova osnovna prava.

„Od vitalnog je značaja da se ujedinimo za naše reke i obezbedimo da i priroda i njeni branioci budu zaštićeni. Stojeći zajedno, šaljemo snažnu poruku da ovi dragoceni ekosistemi i ljudi koji se za njih bore zaslužuju najviši nivo zaštite”, rekla je Ameli Huber iz organizacije EuroNatur, glavna organizatorka događaja.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za zaštitnike životne sredine Mišel Forst je u svom video-obraćanju podstakao učesnike da prijave slučajeve uznemiravanja i iskazao podršku onima na prvim linijama zaštite životne sredine.

Neka reke budu divlje

Jedinstvo zajednice za zaštitu reka predstavljeno je tokom javne kajakaške plovidbe rekom Moračom, na kojoj je plutao slogan Neka reke ostanu divlje.

Foto: Kajakaši su na Morači istakli poruku samita: Neka reke budu divlje (Solutions4Iou)

Akcija je imala za cilj da privuče pažnju na nacionalnom nivou i da ukaže na rizike koji utiču na reke u Crnoj Gori.

„To što smo ovdje u Crnoj Gori domaćini Balkanskog samita o rijekama 2024. daje nam priliku da skrenemo pažnju na naša nacionalna pitanja koja se tiču rijeka i pozovemo vladu da jače radi na zaštiti ovih vitalnih ekosistema“,  izjavila je Jelena Popović iz CDE-a.

Ulrih Ajhelman iz organizacije Riverwatch naveo je da su reke Balkana prirodni dragulji cele Evrope i da od zajedničke borbe za njihovu zaštitu zavisi njihova sudbina, ali i budućnost Evrope u kojoj želimo da živimo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Balkanski samit o rekama 2024 odžan u Podgorici

Balkanski samit o rekama 2024. održan u Podgorici

3. oktobar 2024. - Balkanski samit o rekama u Podgorici okupio je više od stotinu stručnjaka za zaštitu reka, naučnika i aktivista

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

3. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

Znacaj javne cesme u toku toplotnog talasa

Pošalji peticiju: Inicijativa za obnovu i izgradnju javnih česama

3. oktobar 2024. - Inicijativa Pravo na vodu omogućila je građanima da svojoj opštini ili gradu pošalju peticiju za obnovu postojeće ili izgradnju nove javne česme

Berlin, otpadne vode, kisnica, vodosnabdevanje

Berlin kopa rezervoare za prikupljanje kišnice

3. oktobar 2024. - Berlin gradi infrastrukturu za sakupljanje i skladištenje kišnice, uključujući podzemne rezervoare, i postaje grad-sunđer