Mobilnost

Končar i Kempower sklopili dogovor za razvoj infrastrukture za električna vozila na Zapadnom Balkanu

kempower koncar punjaci elektricna vozila zapadni balkan chargers satellite

Foto: Kempower

Objavljeno

01.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kempower, finska kompanija za punjače za električna vozila, i hrvatski Končar dogovorili su saradnju na instalaciji punjača za električna vozila u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, uključujući Zapadni Balkan.

Dve kompanije su potpisale ugovor o partnerstvu u prodaji i uslugama koji podrazumeva da Končar nabavlja, distribuira i instalira e-punjače firme Kempower za punjenje električnih vozila jednosmernom strujom. Usluge su, kako je dodao Kempower, namenjene i pružaocima usluga punjenja, firmama za javni prevoza, lučkim upravama i lokalnim samoupravama.

Saradnja bi se, smatraju u finskoj kompanji, mogla proširiti i poslužiti kao strateško partnerstvo za nastup na tržištima centralne i jugoistočne Evrope.

Dve kompanija nameravaju da unaprede infrastrukturu za punjenje u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Kosovu*, Srbiji i Bosni i Hercegovini, regionu koji sporije prihvata električna vozila od većine ostatka Evrope.

Jedan od početnih projekata biće stanica za punjenje snage 1.200 kW u regionu Kvarner u Hrvatskoj

Dok Slovenija i Hrvatska imaju mreže od oko 1.500 odnosno 900 javnih elektropunjača, ostalih pet zemalja u regionu zajedno imaju 300. Poređenja radi, lider u EU Holandija ima 75.000 stanica za punjenje. Slično tome, električna vozila imaju udeo 1-4 odsto na tržištu automobila u regionu, dok je prosek EU u 2022. bio 13,9 odsto.

Kempower je najavio da će jedan od početnih projekata u oviru partnerstva biti stanica za punjenje ukupne snage 1.200 kW u regionu Kvarner u Hrvatskoj. Lokacija je nova benzinska stanica koja se gradi na istočnom kraju tunela Učka, nedaleko od Opatije, i snabdevena je sa dva agregata kompanije Kempower od 600 kW, dok Končar isporučuje neophodnu infrastrukturu.

Stanica će biti opremljena sa osam punjača (eng. Kempower Charging Satellites) pogodnih za većinu električnih vozila, i još dva punjača (eng. Kempower Liquid Cooled Charging Satellites), koji omogućavaju brže punjenje teških komercijalnih vozila kao što su kamioni.

Dusper: E-mobilnost je industrija sa ogromnim potencijalom koja brzo raste

kempower koncar punjaci elektricna vozila zapadni balkan Miroslav Macan Tomi Ristimäki
Miroslav Macan (levo), generalni direktor firme Končar Electronics and Informatics, i Tomi Ristimaki, generalni direktor kompanije Kempower, sastali su se u centrali finske kompanije u Lahtiju, Finska

Modularni dizajn punjača finske firme za brzo punjenje omogućava operaterima da započnu sa malim investicijama i prošire svoje sisteme dodavanjem više opreme za punjenje kako potražnja raste, što znači da niža početna investicija ne sprečava budući razvoj poslovanja.

„Udruživanjem snaga sa Končarom, očekujemo da ćemo dati značajan i trajan doprinos infrastrukturi za punjenje širom regiona“, rekao je Igor Ban, šef poslovnog razvoja kompanije Kempower za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Prema rečima Nine Dusper, izvršne direktorke Končara za urbanu mobilnost i infrastrukturu, e-mobilnost je industrija koja se brzo razvija sa ogromnim potencijalom.

„Kvalitet i pouzdanost će igrati važnu ulogu u uspešnoj infrastrukturi električnih vozila, a dugotrajnost, modularnost i dinamički elementi za podelu energije e-punjača finske kompanije Kempower daju nam priliku da ostvarimo značajan uticaj“, istakla je Dusper.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kempower koncar punjaci elektricna vozila zapadni balkan chargers satellite

Končar i Kempower sklopili dogovor za razvoj infrastrukture za električna vozila na Zapadnom Balkanu

1. oktobar 2024. - Finski Kempower i hrvatski Končar dogovorili su saradnju na instalaciji punjača za električna vozila u centralnoj i jugoistočnoj Evropi

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

1. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

1. oktobar 2024. - Volvo, koji je prvi od svih "velikih igrača", pre tri godine najavio da će od 2030. proizvoditi samo električna vozila, odustaje od tog cilja

bmw obnovljiva goriva nemacka

Nemačka auto industrija traži ambicioznije ciljeve za obnovljiva goriva

1. oktobar 2024. - Nemačka auto industrija smatra da obnovljiva goriva, a ne samo električna vozila, mogu da daju veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena