Električna energija

Severna Makedonija neplanirano uvozi struju, prodavci Slovenci i privatni trgovci

severna makedonija uvoz struje esm slovenija trgovci

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

18.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Severna Makedonija je bila primorana na neplanirani uvoz električne energije u naredne dve nedelje, a kupovina je obavljena od slovenačkih državnih elektroprivreda i privatnih trgovaca.

U Severnoj Makedoniji je pre nekoliko meseci došlo do promene vlasti, pa je izabrana nova ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sanja Božinovska i novo rukovodstvo državne elektroprivrede Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Generalni direktor je sada Lazo Uzunčev.

ESM je juče saopštio da je objavio poziv za sklapanje okvirnog ugovora o kupoprodaji električne energije na slobodnom tržištu, zbog trenutnog stanja u svojim elektranama.

Novo rukovodstvo je saopštilo da je suočeno sa neblagovremeno završenim letnjim remontima u termoelektranama REK Bitola i REK Oslomej i sa slabim hidropotencijalom čije su akumulacije ispod proseka za ovaj period godine zbog lošeg upravljanja u poslednjih nekoliko meseci.

ESM za uvoz krivi staro rukovodstvo

Kupovina električne energije, kako su naveli, omogućiće kompaniji da realizuje planove za poboljšanje postojećeg stanja rudnika i hidroakumulacija, kao i za neophodne remonte. Sve to će, dodali su, omogućiti kontinuiranu proizvodnju električne energije u predstojećem periodu, posebno u grejnoj sezoni.

ESM je danas saopštio da je prihvatio ponude za isporuku struje od pet firmi.

U prvom lotu kompanija je tražila isporuku 15.600 MWh sa snagom od 50 MW u periodu 00-24 sata od 18. do 30. septembra. U drugom lotu traženo je 19.500 MWh sa snagom od 100 MW u periodu 09-24 sata od 18. do 30. septembra.

Najveća cena za energiju iz uvoza je 119,82 evra po megavat-satu

Za prvi lot prihvaćena je ponuda od 102,35 evra po MWh firme GEN-I prodažba, koja je ispostava slovenačke kompanije GEN-I.

U drugom lotu 4.875 MWh sa snagom od 25 MW će isporučiti HSE MAK Energy, ćerka firma slovenačkog HSE, po ceni od 117,60 MWh, Future Energy će dodati 3.900 MWh sa snagom od 20 MW po ceni od 118,29 evra, GEN-I prodažba još 7.800 MWh sa snagom od 40 MW po ceni od 118, 69 evra i Infinit Energy 2.925 MWh sa snagom 15 MW po ceni od 119,82 evra.

Inače, mediji u Severnoj Makedoniji pišu da je novo rukovodstvo ponovo počelo da objavljuje podatke o nabavkama struje, što, kako tvrde, u nekom prethonom periodu nije bio slučaj. Podaci se nalaze na sajtu ESM Prodažba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

18. septembar 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

18. septembar 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

18. septembar 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

18. septembar 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici