OIE

Pionirski potez EPCG: Započete pripreme za instaliranje baterija na četiri lokacije

epcg baterije projekat javni poziv

Foto: EPCG

Objavljeno

03.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore započela je pripreme za instaliranje baterijskih sistema za skladištenje energije, što je pionirski poduhvat među državnim elektroprivredama ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i u Jugoistočnoj Evropi.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojio је predlog projektnog zadatka pod nazivom „Baterijski elektro-skladišni sistemi (eng. BESS)“. Sledeći korak, kako najavljuje EPCG, je raspisivanje javnog poziva za izradu Studije izvodljivosti i Idejnog rešenja.

Projektnim zadatkom je definisano da EPCG, kao vodeći i najveći proizvođač električne energije u Crnoj Gori, ali i jedno od najznačajnijih crnogorskih preduzeća, osim brojnih projekata novih obnovljivih izvora energije, za cilj ima i omogućavanje optimalne valorizacije svih obnovljivih izvora energije.

Baterije će biti instalirane na četiri lokacije

S tim u vezi je i pružanje podrške fleksibilnosti elektroenergetskog sistema kroz izgradnju baterijskih sistema za skladištenje električne energije baziranih na litijum-jonskim baterijama, naveo je EPCG.

Ti sistemi omogućavaju čuvanje viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora, što, dodaju, doprinosi smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i jačanju održivog razvoja.

Cilj je iskoristiti raspoloživu infrastrukturu za priključenje na prenosnu mrežu, pa su lokacije predviđene projektnim zadatkom – Hidroelektrana (HE) Perućica kapacitet od 60 MWh, EPCG Željezara Nikšić sa kapacitetom od dva puta po 60 MWh i Termoelektrana Pljevlja sa snagom od 60 MWh.

Baterijski sistem će biti postavljen i pored fotonaponske elektrane

EPCG je, takođe, odlučio i da u okviru solarne elektrane Kapino Polje, instalisane snage 5 MW, instalira i bateriju od 5 MWh.

U skladu sa globalnim trendovima u vezi sa održivom energetikom i smanjenjem emisija ugljen-dioksida, EPCG je navela da donošenjem ove odluke nastavlja razvoj u pravcu unapređenja efikasnosti energetskog sistema, ali i stabilnosti snabdevanja energijom, kroz stvaranje mogućnosti za integraciju obnovljivih izvora.

Dugoročno, primena baterijskih sistema smanjuje troškove proizvodnje i distribucije električne energije, što će se pozitivno odraziti i na kompaniju i na krajnje korisnike, kažu u EPCG.

Ulaganje u baterijske sisteme je, smatraju, ključni korak ka postizanju ciljeva koji se odnose na održivi razvoj, energetsku efikasnost i stabilnost. Kompanija očekuje da je ovaj projekat učini liderom u tranziciji ka zelenoj energiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija vodonik hse druzmir sostanj tes solar

Slovenački HSE priprema proizvodnju vodonika pored termoelektrane Šoštanj

3. septembar 2024. - Slovenačka kompanija je, kako prenosi RTV Slovenija, u procesu dobijanja građevinske dozvole za postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika

Termicki tretira samo onaj otpad koji ne mozemo da recikliramo

Predstavljena Bela knjiga o dobijanju energije iz otpada u Srbiji

3. septembar 2024. - Na predstavljanju Bele knjige o dobijanju energije iz otpada u Srbiji je istaknuto da moramo da utvrdimo koliko kojeg otpada stvaramo da bismo njime mogli da upravljamo

rimac energy baterije uk sinestack skladistenje energije

Rimac Energy će prvi baterijski sistem isporučiti u Veliku Britaniju

3. septembar 2024. - SineStack je vodeće rešenje za baterijske sisteme za skladištenje energije sa mrežnim interfejsom kompanije Rimac Energy

klimatski forum zapadnog balkana 2024 konkurs can europe

Otvorene prijave za Klimatski forum mladih Zapadnog Balkana 2024.

3. septembar 2024. - Evropska koalicija nevladinih organizacija Climate Action Network (CAN) Europe pozvala je mlade sa Zapadnog Balkana da se prijave