Životna sredina

SEOS tražio pomoć od Makrona, Jelisejska palata odgovorila da o litijumu odlučuje Srbija

makron seos pismo litijum

Foto: Élysée – Présidence de la République française/Facebook

Objavljeno

29.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) uputio je pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u kom traži njegovu podršku u borbi protiv planiranog rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, ali je Jelisejska palata poručila da o tome odlučuje Srbija.

U komentaru na pismo, iz predsedništva Francuske su potvrdili da se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije i da je otvaranje rudnika litijuma “odluka koja pripada Srbiji,” piše Euractiv.

U pismu upućenom pred Makronovu posetu Srbiji, koja počinje večeras, SEOS navodi da se deo zemlje u kojem se planira otvaranje rudnika suočava sa velikim rizikom. “Taj rizik dolazi od predloženog rudnika litijum-borata, u plodnoj dolini reke Jadar od strane multinacionalne kompanije Rio Tinto,” stoji u pismu.

“Otvaranje rudnika litijuma predstavlja veliki rizik”

Lokacija planirana za rudnik je naseljena, poljoprivredna zemlja koja je i skladište značajnog dela pijaće vode, podseća se u pismu i upozorava da ruda jadarit zahteva odvajanje litijuma i borata, koje nikada nije pokušano u industrijskom obimu, i koje zahteva ogromne količine sumporne kiseline i vode.

“Kao što je prikazano u radu objavljenom u Nature Scientific Papers, istražno bušenje je već negativno uticalo na vodu, floru i biodiverzitet,” navodi SEOS.

U pismu se takođe podseća da je Vlada Srbije odustala od Projekta „Jadar“ u januaru 2022. godine, nakon masovnih građanskih protesta, ali da je uprkos tome odlučila da ponovo pokrene ovaj projekat s kompanijom Rio Tinto.

Navodi se i da je nemački kancelar Olaf Šolc s delegacijom Evropske unije nedavno posetio Srbiju kako bi podržao rudnik litijuma “zbog potreba nemačke automobilske industrije.”

SEOS: srpski narod neće dozvoliti nasilno otvaranje rudnika

„Gospodine predsedniče Makron, budite sigurni da srpski narod neće dozvoliti nasilno otvaranje rudnika u korist kompanije Rio Tinto,” piše SEOS i dodaje da se nada da će francuski predsednik pokazati da je dostojan “vaših i naših predaka koji su se zajedno borili [u Prvom svetskom ratu].”

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vlada republike srbije, zakoni iz oblasti zastite zivotne sredine

Vlada Srbije usvojila dva predloga zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

29. avgust 2024. - Na sednici Vlade usvojena su tri predloga zakona iz oblasti životne sredine koji će doprineti usaglašavanju sa direktivama EU

makron seos pismo litijum

SEOS tražio pomoć od Makrona, Jelisejska palata odgovorila da o litijumu odlučuje Srbija

29. avgust 2024. - Savez ekoloških organizacija Srbije uputio je pismo Emanuelu Makronu u kom traži njegovu podršku u borbi protiv rudnika litijuma Rio Tinta

eu rudarski otpad direktiva litijum kriticne sirovine litijum

T&E: Ekološka pravila EU zastarela za ekspanziju rudnika kritičnih sirovina u Evropi

29. avgust 2024. - Evropski ekološki standardi navode se kao jedna od glavnih garancija da kopanje kritičnih sirovina, kao što je litijum, neće ugroziti životnu sredinu i ljude

vrucina smrtni slucajevi evropa studija

Ekstremne vrućine će uvećati broj smrtnih slučajeva za još 55.000, južna Evropa na udaru

29. avgust 2024. - Između 1991. i 2020. bilo je oko 364.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih hladnoćom i 44.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom godišnje