OIE

Hrvatska duplirala proizvodnju iz solara u prvoj polovini 2024.

hrvatska suncane elektrane solar rekord

Foto: Ramon Perucho from Pixabay

Objavljeno

22.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Solarne elektrane u Hrvatskoj više su nego duplirale proizvodnju električne energije u prvoj polovini godine u odnosu na prvih šest meseci 2023.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je proizvodnja fotonaponskih elektrana u prvih šest meseci prošle godine bila 128 gigavat-sati (GWh), a u istom periodu ove godine dostigla je 260 GWh.

U celoj prošloj godini proizvodnja iz solarnih postrojenja bila je 304 GW, što je verovatno cifra koja je već ostvarena u julu, pa će potrošnja na kraju ove godine opet zabeležiti rekord. Izgleda neverovatno da je proizvodnja iz solara na kraju 2022. bila samo 80 GWh.

Uprkos rastu proizvodnja solarnih elektrana je na najmanja kada se uporedi sa drugim izvorima

Najviše struje solarne elektrane proizvedu u junu, julu i avgustu, a, kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, često se visoka produkcija ostvari i u maju i septembru. Analize pokazuju da se 70 odsto struje iz solara dobije u periodu april-septembar. To se dobro uklapa sa proizvodnjom hidroelektrana i vetroparkova, koja je u letnjim mesecima najniža.

Iako beleže stalni rast proizvodnje, fotonaponska postrojenja su po proizvodnji na dnu, a iznad su hidroelektrane, termoelektrane i kogeneracijske elektrane na fosilna i obnovljiva goriva, kao i vetroparkovi.

Procena je da će kapacitet soalrnih panela na kraju godine biti blizu 1.000 MW

Naravno, razlog za rast proizvodnje struje iz sunčeve energije je sve veći broj instaliranih solarnih panela. Prognoze su govorile da bi ove godine Hrvatska mogla da prebaci brojku od deset hiljada fotonaponskih elektrana, preneo je Jutarnji list.

Početkom 2022. bilo ih je ispod 4.000, a onda je za dve godine instalirano još oko pet hiljada. U instalacijama prednjače građani, koje prati privreda. Reč je o postrojenjima za sopstvenu potrošnju.

Na kraju prošle godine Hrvatska je, prema podacima udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIE Hrvatska), u solarnim elektranama imala snagu od 462,5 MW. Samo u 2023. instalirani su paneli snage 238,7 MW. Njihova je procena da će kapacitet na kraju ove godine biti 963 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

22. avgust 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

22. avgust 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

22. avgust 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

22. avgust 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici