Mobilnost

BiH dobila prvi e-skuter proizveden od domaće pameti – E-Scooter by Core

core elektricni skuter bih

Foto: Core

Objavljeno

22.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Core iz Sarajeva predstavila je svoj prototip prvog bosanskohercegovačkog električnog skutera pod nazivom E-Scooter by Core. Prototip je napravljen, kako je naveo Core, isključivo od delova i tehnologija proizvedenih i osmišljenih u Bosni i Hercegovini.

Za inovaciju su zaslužni inženjeri firme Core koji više od decenije sarađuju sa svetskim premijum brendovima u automobilskoj industriji. Core se bavi razvojem i konstrukcijom automobila, i to interijera i eksterijer vozila, a pruža i usluge u oblasti softvera i informatike.

Namera kompanije Core je da uz podršku svog strateškog partnera izgradi fabriku za masovnu proizvodnju e-skutera u BiH. E-skuter je kombinacija urbanog načina života i vrhunske tehnologije, dizajna i ekoloških rešenja, navela je sarajevska firma.

„Samo inovacije omogućavaju napredak. Uložili smo svoje znanje kako bismo dobili pametno rešenje za urbanu sredinu. Želeli smo da imamo savremen, urban, trendi i atraktivan dizajn, oličenje savremenog načina života i jedinstven proizvod na tržištu po svojim tehnološkim karakteristikama”, rekao je Jens Ceribašić, suvlasnik i generalni direktor kompanije.

Domet je 100 kilometara

Električni skuter se može pohvaliti obiljem inovativnih tehnoloških rešenja, kao što su otključavanje i pokretanje kodom, povezivanje sa mobilnim telefonom, tabletom ili internetom i tehnologija ekrana osetljivog na dodir.

core skuter bih
E-skuter Core (foto: Core)

U zavisnosti od podešavanja, e-skuter može da dostigne maksimalnu brzinu od 110 kilometara na sat, a domet mu je do 100 kilometara. Može se puniti kod kuće, na poslu preko normalne AC 110V-220V utičnice i na javnim punjačima za punjenje električnih vozila.

Ceribašić je najavio da bi prvi skuteri na ulicama BiH mogli da budu godinu dana nakon otvaranja fabrike, a nada se da će se to prvo desiti na ulicama Sarajeva. A, potom i širom sveta, poručio je on.

E-skuter je budućnost prenaseljenih urbanih sredina

core elektricni skuter bih prototip
E-skuter Core (foto: Core)

Nihad Velagić, izvršni direktor kompanije Core, kaže da su osim inovativnog proizvoda pažljivo pripremili i poslovni plan.

„Bez sumnje možemo reći da je priča o e-skuteru odlična poslovna prilika, jer je ovaj skuter budućnost prenaseljenih urbanih sredina. Naša je vizija stvoriti takvu budućnost u BiH i automobilskoj industriji i staviti zemlju na mapu proizvođača električnih vozila“, rekao je Velagić.

Core posluje već 13 godina, a osim u Sarajevu ima kancelarije i u Minhenu i Dubaiju. Među kompanijama sa kojima su sarađivali su Rolls Royce, Maserati, Porsche, BMW, MINI, Bentley, Mercedes-Benz.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bmw obnovljiva goriva nemacka

Nemačka auto industrija traži ambicioznije ciljeve za obnovljiva goriva

22. avgust 2024. - Nemačka auto industrija smatra da obnovljiva goriva, a ne samo električna vozila, mogu da daju veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena

core elektricni skuter bih

BiH dobila prvi e-skuter proizveden od domaće pameti – E-Scooter by Core

22. avgust 2024. - Namera kompanije Core je da uz podršku svog strateškog partnera izgradi fabriku za masovnu proizvodnju e-skutera u BiH

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

22. avgust 2024. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

22. avgust 2024. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači