Klimatske promene

Rast nivoa mora ugrožava crnogorsku obalu

porast nivoa mora, Jadransko more, Crna Gora

Foto: osoian-marcel from Pixabay

Objavljeno

20.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekcije pokazuju da bi nivo Jadranskog mora mogao da do kraja 21. veka poraste za čak 35 centimetara, što će značajno ugroziti obalna područja Crne Gore, a posebno Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva.

Kako se navodi u Nacrtu nacionalnog plana prilagođavanja klimatskim promjenama, procena je da će nivo Jadranskog mora porasti za 35 centimetara. To može izazvati eroziju plaža, obalne poplave, zaslanjivanje zemljišta i vode, što bi imalo dalekosežne posledice po turizam, infrastrukturu i prirodna staništa Crne Gore.

Najugroženija područja uključuju Ulcinj, Bar, Tivat i delove Bokokotorskog zaliva, gde se očekuje da će kombinacija porasta nivoa mora, intenzivnih talasa i morskih struja ubrzati eroziju i otežati održavanje obalne infrastrukture. Posebno su pogođeni regioni poput Ulcinjske solane, Ade Bojane, južnog dela Velike plaže, kao i Tivatska i Morinjska solila. Ovi efekti predstavljaju direktnu pretnju ne samo za ekosisteme već i za ekonomske aktivnosti.

„Funkcionalnost vitalne infrastrukture kao što su luke, marine i brodogradilišta takođe je ugrožena, što kasnije smanjuje ukupnu turističku privlačnost primorskih regiona“, konstatovano je u ovom strateškom dokumentu. On je rezultat saradnje sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Pruža analizu stanja najugroženijih sektora, a autori su predložili mere za saniranje i prevenciju negativnih posledica klimatskih promena po Crnu Goru.

Crna Gora se suočava i sa porastom srednje godišnje temperature mora

Pored porasta nivoa mora, Crna Gora se suočava i sa povećanjem srednje godišnje temperature mora. U periodu od 1980. do 2023. godine je skočila čak 1,7 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će na kraju 21. veka, u skladu sa scenarijem visokih emisija gasova sa efektom staklene bašte, temperatura površine mora biti 2,5 do 3,5 stepeni Celzijusa viša od one iz referentnog perioda, od 1971. do 2000. godine.

Ovaj porast ne samo da će uticati na ekosisteme, već će dodatno ubrzati proces erozije obala i negativno uticati na turističku privlačnost crnogorskih plaža, piše u nacrtu.

Načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), Mirjana Ivanov, objasnila je da je porast nivoa mora rezultat termičkog širenja vode usled dizanja temperature mora, a da do njega dolazi zbog globalnog zagrevanja.

Porast Jadranskog mora i do 96 centimetara

Prema proceni Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), 75 odsto povećanja nivoa mora projektovanog do kraja ovog veka biće uzrokovano termalnom ekspanzijom, a 25 odsto otapanjem glečera i leda na Arktiku, Antarktiku i Grenlandu.

„Kada se radi o projekcijama budućeg nivoa mora kod nas, basen Jadrana je iz više razloga još teško preciznije izmodelirati u tom smislu. Podaci iz projekta Upravljanje obalnim pojasom Crne Gore (CAMP) ukazuju da se može očekivati porast od 69 centimetara prilikom vremenskih nepogoda, odnosno 96 centimetara uzimajući u obzir kalibraciju nivoa mora u odnosu na normalnu nulu Trsta“, rekla je Ivanov za agenciju MINA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

susa, poljoprivreda, srbija

Suše u Srbiji postale dvostruko češće u poslednjih 60 godina

20. avgust 2024. - Suše u Srbiji postaju dvostruko češće nego pre 60 godina, što rezultira ozbiljnim padom prinosa poljoprivrednih kultura i ekonomskom štetom

mujovic dopis emisije energetska zajednica lorkovski

Crna Gora traži od Energetske zajednice da preispita obavezu da smanji emisije 55 odsto

20. avgust 2024. - Cilj je teško dostižan i podrazumevao bi radikalne poteze, naveo je u dopisu Sekretarijatu ministar energetike Saša Mujović

porast nivoa mora, Jadransko more, Crna Gora

Rast nivoa mora ugrožava crnogorsku obalu

20. avgust 2024. - Nivo Jadranskog mora bi do kraja 21. veka mogao da poraste za čak 35 centimetra, značajno ugrožavajući obalna područja Crne Gore

visoke temperature, smrtni slucajevi, Evropa

Visoke temperature 2023. uzrokovale skoro 48.000 smrtnih slučajeva u Evropi

20. avgust 2024. - Studija barselonskog Instituta za globalno zdravlje pokazuje da je 2023. u Evropi skoro 48.000 ljudi preminulo zbog ekstremne vrućine