Električna energija

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

12.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti kojima će se posvetiti novoformirano Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa, poručio je ministar Admir Šahmanović.

Jadransko-jonski gasovod (eng. Ionian Adriatic Pipeline – IAP) bi, prema rečima Admira Šahmanovića, doneo brojne koristi, kako u energetskom, tako i u ekonomskom i geopolitičkom smislu. Crna Gora bi sa ovim gasovodom mogla da  diverzifikuje izvora energije i valorizuje potencijalne gasne izvore u podmorju, prenela je Pobjeda.

Inače, IAP je gasovod koji bi povezao Hrvatsku, BiH i Crnu Goru Trans-jadranskim gasovodom (eng. TransAdriatic Pipeline – TAP) u Albaniji.

Takođe, time bi se povećala stabilnost i sigurnost snabdevanja energijom, posebno u slučaju poremećaja na tržištima ili političkih tenzija, istakao je on. Nova radna mesta bi , dodao je, moga da se otvore kako tokom gradnje, tako i tokom njegovog rada.

Šahmanović: Gasovod bi smanjio korišćenje uglja i naftnih derivata

Smanjenje troškova energije bi, prema njegovim rečima, moglo da privuče nove investicije.

Gasovod bi povezao Crnu Goru sa energetskim tržištima u regionu i šire, olakšavajući regionalnu saradnju u energetskom sektoru, naglasio je Šahmanović.

Projekat bi ubrzao integraciju Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, dok bi kao tranzitna zemlja Crna Gora mogla, kako je naveo, da poveća geopolitičku važnost. Gasovod bi, takođe, doprineo smanjenju upotrebe konvencionalnih fosilnih goriva, kao što su ugalj i naftni derivati.

On najavljuje da planiraju da aktuelizuju priču o formiranju regionalne kompanije čiji bi zadatak bio da pripremi projektnu dokumentaciju i obezbedi izvore finansiranja za gasovod.

LNG terminal stvara uslove da se gradi gasna elektrana

Ministarstvo će pažnju posvetiti i stvaranju uslova za izgradnju terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) u Baru. Ministar smatra da je reč o strateškom projektu, koji bi dugoročneo poboljšao energetsku bezbednost, ekonomiju, zaštitu životne sredine i regionalnu saradnju.

On smatra da bi LNG terminal omogućio Crnoj Gori pristup globalnom tržištu tečnog prirodnog gasa. A, sa druge strane Luka Bar bi mogla da postane regionalni energetski hub za distribuciju LNG-a u zemlje Zapadnog Balkana i šire.

Tako bi se obezbedili dodatni prihodi od tranzita, poboljšalo poslovanje Luke i železničkih firmi i povećao geopolitički značaj Crne Gore, istakao je on.

Takođe, stvorili bi se uslovi da se izgradi gasna elektrana koja bi mogla da bude alternativa za Termoelektranu Pljevlja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

12. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

12. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

12. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

12. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović