Životna sredina

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

federacija bih vazduh zrak zakon

Foto: Petar Ubiparip from Pixabay

Objavljeno

26.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Posle 21 godine Federacija Bosne i Hercegovine je vrlo blizu da dobije novi zakon o zaštiti vazduha. Inače, BiH ima velikih problema sa zagađenjem vazduha i njeni gradovi su često u vrhu listi mesta sa najzagađenijim vazduhom u svetu.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je Predlog zakona o zaštiti zraka, saopštilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Zakonsko rešenje koji je utvrdila Vlada FBiH na predlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma poslanici su usvojili sa 77 glasova za, bez ijednog protiv i jednog uzdržanog glasa.

Federalna ministarka životne sredine i turizma Nasiha Pozder istakla je da je reč o zakonu koji je u zajedničkoj nadležnosti s kantonima. Pripremljen je, kako tvrdi, uz konsultacije sa stručnjacima, civilnim društvom, kantonalnim resornim ministarstvima.

Ona je istakla da se osim zakona mora menjati i način upravljanja ekonomijom, jer je uverena da privreda mora biti lider u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji, uz potrebne subvencije i podršku vlasti.

Zakon iz 2003. je poslednji put promenjen 2010.

„Ali, i mi sami moramo mijenjati svoje navike, odnos prema, na primjer, javnom prevozu i automobilima, načinu grijanja u našim domovima, prevelikoj potrošnji energenata, betonizaciji u gradovima“, istakla je Pozder,

Ona je podsetila da važeći Zakon datira iz 2003. godine i da je poslednji put menjan i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitete vazduha u zemlji.

Stanje vazduha zu Tuzli, Zenici, Sarajevu, ali i Kaknju, Maglaju ili Lukavcu traži hitno reagovanje i implementaciju mera koje će proizaći iz ovog novog zakona, istakla je ona.

Novim propisom se uređuje i pitanje kućnih ložišta što ranije nije bio slučaj

Novim propisom je, kako tvrdi, jasnije definisano pitanje nadležnosti, uloga kantona i lokalnih zajednica u pogledu monitoringa kvaliteta vazduha, zatim uloga inspekcija na svim nivoima i u različitim relevantnim oblastima kao što su životna sredina, urbanizam, građenje, ali i tržišne inspekcije, budući da se ovim zakonom uređuje i pitanje kućnih ložišta (individualna ložišt) što ranije nije bio slučaj.

„Zakonom se definiše i način saradnje kantona na izradi planova zaštite kvalitete zraka, ali i interventnih planova, njihovog sadržaja i radnji koje se preduzimaju u slučaju prekomjernog zagađenja, preciziraju se načini finansiranja i izrada registara zagađivača”, objsnila je ona, i dodala da je krajnje vreme da ovaj problem postane prioritet.

Da bi Zakon stupio na snagu, mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH, što u Ministarstvu očekuju naredne sedmice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

26. jul 2024. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

26. jul 2024. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

26. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

26. jul 2024. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija