Životna sredina

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Foto: Freepik

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mikroplastika je dospela u ljudsko telo. Otkrivena je u krvi, majčinom mleku, posteljici i nizu organa. U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, pronađena je i u masnim naslagama odnosno plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija.

Mikroplastika su čestice plastike manje od pet milimetara u prečniku. Zabrinutost zbog uticaja plastike na životnu sredinu i ljudsko zdravlje porasla je poslednjih godina zajedno sa povećanjem broja istraživanja u kojima je dokazana njena sveprisutnost i postojanost.

U studiji ‘Mikroplastika i nanoplastika u ateromima i kardiovaskularnim događajima’ (Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events), sprovedenoj u Italiji, komadići mikroplastike pronađeni su u plakovima koje su hirurzi uklonili pri otvaranju začepljenih arterija. Studija je objavljena u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Arterije se zapušavaju taloženjem masnih naslaga koje se nazivaju plak. Plak je mešavina masti, kalcijuma, holesterola i ćelijskog otpada u telu. Ova mešavina se taloži unutar zidova arterija i tako sužava te krvne sudove.

Kod 60 odsto pacijenata pronađen je polietilen u plakovima odstranjenim iz arterija

Tim koji stoji iza ove studije predvođen Rafaelom Marfelom, medicinskim istraživačem na Univerzitetu Kampanija u Napulju, uporedio je rizike od moždanog i srčanog udara i smrti između pacijenata u čijim je plakovima otkrivena mikroplastika i onih kod kojih nije.

Prateći 257 pacijenata skoro tri godine, istraživači su otkrili da je skoro 60 odsto imalo polietilen u plakovima odstranjenim iz arterija. To je jedna od najkorišćenijih vrsta plastike, najčešće za proizvodnju ambalaže, kesa, torbi, folija, boca i samolepljivih etiketa.

Kod 12 odsto pacijenata u masnim naslagama je pronađen polivinil-hlorid, poznatiji po skraćenivi PVC. PVC dolazi u krutim i fleksibilnim oblicima, a koristi se za izradu vodovodnih cevi, boca, podova i ambalaže.

Mikroplastika remeti normalno funkcionisanje srca

Laboratorijske studije pokazuju da mikroplastika može da izazove upalu i oksidativni stres u srčanim ćelijama, zatim da oslabi srce, promeni broj otkucaja i izazove ožiljke na srcu kod životinja, na primer miševa.

Podaci pokazuju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti među osobama koje su izložene zagađenju povezanim sa plastikom, uključujući izloženost polivinil-hloridu, nego u opštoj populaciji, piše u studiji.

Prema nalazima studije, pacijenti kod kojih je u plakovima pronađena mikroplastika imaju 4,5 puta veći rizik od moždanog, blažeg srčanog udar ili smrti nego oni kod kojih se ta materija nije nataložila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

24. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

24. jul 2024. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

24. jul 2024. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

24. jul 2024. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije