Životna sredina

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

protest u valjevu

Foto: Pokret za Valjevo / Facebook

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na centralnom trgu u Valjevu se okupio velik broj protivnika eksploatacije litijuma, a pogotovo rudarenja na području tog grada. Po rečima prorektora Univerziteta u Beogradu Ratka Ristića, protest je potvrdio da se ogromna većina građana protivi namerama vlasti da Srbiju pretvore u džinovski rudnik.

Valjevci su se okupili na gradskom trgu u znak protesta protiv projekta Jadar kompanije Rio Tinto za iskopavanje i preradu rude litijuma kod Loznice, kao i protiv planova za istraživanje na teritoriji svog grada.

Istakli su da je protest potpuno vanastranački i pozvali ljude koje god političke orijentacije i verskog opredeljenja da se ujedine u otporu ovakvim investicijama. Kako navode, „samo bi neprijatelj voleo“ to što je planirano da se budućim naraštajima ostavi.

„Nema politike, ideologije, zaboravite to. Moramo svi zajedno da delujemo. Politika je nebitna. Važna je samo ideja da odbranimo naš grad. Ako odbranimo grad, odbranićemo i državu“, poručio je reditelj Zoran Đorđević.

On živi i radi u Brazilu. Kako ističe, iako je daleko od Valjeva, ne želi da proda svoju dedovinu. „Nikada nisam želeo da sve moje što imam u ovom gradu rasprodam. Zato sam ovde da se borim sa vama. Neću da prodam ono što su pravile moje dede, želim da zauvek ostane ovde. Svako treba o tome da razmišlja. To je jedini motiv da se pokrenemo“, izjavio je Đorđević.

Janevska: Neophodno je napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života

Demonstrantima se u ime mladih obratila studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Sofija Janevska. Ona je  istakla da je neophodno napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života.

„Ne želim da budem u poziciji da od 2024. godine na gradskom trgu vodim bitku za svoju čašu vode, za svoje parče hleba, za svoje mesto pod zvezdama. Želim da se naši glasovi čuju i šapatom, a ne samo kada iz glasa vrištimo“, poručila je Janevska.

Građani su se odazvali pozivu Zorana Đorđevića da krenu u mirnu šetnju do Hrama Vaskrsenja Hristovog kako bi poslali zajedničku poruku vladici Isihiju Rogiću da bude sa svojim narodom.

Rio Tinto tvrdi da mu je Jadar jedini litijumski projekat u Srbiji

„Protest više hiljada ljudi protiv planiranog projekta eksploatacije litijuma na teritoriji grada Valjeva zaslužuje veliku čestitku Valjevcima, koji su pokazali kako se vole i brane svoj grad, zemlja i tradicija. Verujem da će protest u Valjevu biti samo prvi u nizu veličanstvenih skupova protiv užasne namere vlasti da Srbiju pretvori u džinovski rudnik“, rekao je Ristić za agenciju Beta.

Od 2010. do 2015. godine je na teritoriji opštine Valjevo istraživano prisustvo litijuma i borata

Na protest je reagovala i kompanija Rio Tinto. Saopštila je da je Jadar jedini litijumski projekat kojeg razvija u Srbiji i da ne planira više nijedan.

„U periodu od 2010. do 2015. godine vršena su istraživanja prisustva litijuma i borata na teritoriji opštine Valjevo. Na osnovu svih dobijenih rezultata, a u saradnji sa ekspertima kompanije Rio Tinto, ocenjeno je da pomenuta geološka istraživanja ne treba nastaviti jer se utvrđeni geološki potencijal, ne uklapa u poslovne planove kompanije“, objašnjavaju u kompaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

protest u valjevu

U Valjevu održan protest protiv rudarenja litijuma

23. jul 2024. - Valjevci su na centralnom trgu poručili da ne žele rudarenje litijuma na području svog grada

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

23. jul 2024. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

23. jul 2024. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

23. jul 2024. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila