OIE

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Foto: European Biogas Association

Objavljeno

19.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Publikacija Evropske asocijacije za biogas (eng. European Biogas Association-EBA) pod nazivom Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta za proizvodnju biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice.

Biometan je pročišćena verzija biogasa, koji se proizvodi razgradnjom organske materije. Biometan se sastoji od skoro 100 metana i po kvalitetu je približno jednak prirodnom gasu.

Prema najnovijoj Evropskoj mapi biometana, Evropa je dostigla instalirani kapacitet od 6,4 milijarde kubnih metara biometana godišnje. Čak 81 odsto kapaciteta je u zemljama članicama EU.

Trenutno instalirani kapacitet može doprineti značajnom smanjenju emisija CO2 od 29 miliona tona godišnje i proizvesti 830.000 tona organskog đubriva na godišnjem niovu, piše u saopštenju EBA-a.

Broj pogona za proizvodnju biometana porastao za 32 odsto

Prethoda publikacija mape, izdata 2022. godine, sadržala je 1.174 postrojenja za proizvodnju biometana. Nova mapa koja ima i svoje interaktivno internet izdanje ima 1.584 postrojenja, što je rast u broju pogona od 32 odsto.

Više od 80 odsto prijavljenih biometanskih postrojenja je sada povezano na gasnu mrežu, pri čemu je skoro polovina priključena na distributivnu mrežu, a 14 odsto na transportnu mrežu.

„Biometanska postojena u Evropi mogu da obezbede dovoljno obnovljive energije za pet miliona domaćinstava ili da napajaju 145.000 vozila na bio-tečni prirodni gas tokom cele godine, čime bi se osigurala dugoročna energetska sigurnost i ciljevi ublažavanja klimatskih promena“, istaknuto je u saopštenju.

Najveći proizvođač biometana je Nemačka, slede je Francuska i Italija

Nemačka je i dalje najveći proizvođač biometana, ali je pauzirala izgradnju novih postrojenja. Sa druge strane, Francuska je skoro udvostručila svoj kapacitet u odnosu na prethodno izdanje ove publikacije. Italija takođe beleži značajan rast, sa četri puta većim brojem postrojena i tri puta većim kapacitetom. Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska su zadržale svoje pozicije među prvih pet proizvođača biometana u Europi.

„Zamah u sektoru biometana je u skladu s ciljevima za 2030. postavljenim u REPowerEU planu“, naglašeno je u saopštenju. Za sada je do 2030. godine osigurano 25 milijardi evra privatnih investicija, a to će rezultirati instaliranjem 950 novih biometanskih postrojenja, objavljeno je u nedavnoj analizi Evropskog udruženja za biogas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

19. jul 2024. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

19. jul 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

19. jul 2024. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

19. jul 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole