Klimatske promene

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

toplotni talas u Srbiji

Foto: iStock

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa. U Srbiji i Hrvatskoj je uključen crveni meteoalarm, najviši stepen meteo upozorenja, a u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini narandžasti.  Da je ovo tek početak, i da nas čekaju i toplija leta za naš portal objasnio je i naš najpoznatiji klimatolog Vladimir Đurđević.

Toplotni talas je period sa temperaturom vazduha iznad prosečnih vrednosti za posmatrano područje i doba godine. Definicije i granice se razlikuju po područjima. „U odnosu na našu klimu, ukoliko je temperatura tri dana i duže viša od 35 stepeni Celzijusa u toku letnjih meseci, Srbija se gotovo sigurno nalazi u toplotnom talasu“, objasnio je Đurđević.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je danas izdao upozorenje na izražen toplotni talas na teritoriji cele Srbije. U drugoj dekadi jula se nastavlјa jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama, saopštila je ta ustanova.

Tropske noći su kada minimalne temperature ne padaju ispod 20 stepeni. Na području Beograda, maksimalne temperature će se do 17. jula kretati 37 do 40 stepena Celzijusa.

temperaturne anomalije, toplotni talas u Srbiji
Foto: Temperaturne anomalije, Toni Boym-LinkedIn

Đurđević očekuje da će ekstremna vrućina trajati još pet do deset dana. „Glavna karakteristika ovog talasa je njegova dužina. Trajaće dugo u odnosu na neke toplotne talase koje smo imali prethodnih godina“, istakao je.

Nakon 17. jula će na severu Srbije, a od 20. jula u svim krajevima doći do pada temperature za oko pet stepeni Celzijusa, stoji u saopštenju na sajtu RHMZ.

Međutim, tropski dani će se nastaviti i nakon 17. jula, uprkos manjem osveženju.

„Toplo vreme će se zadržati u naredne tri ili četiri nedelje. Neće biti ovako ekstremno toplo, ali će temperature biti iznad proseka za ovo doba godine. Čak i slučaju vremenskih nepogoda, temperatura će ostati iznad proseka“, rekao je Đurđević.

Rekordne temperature nas upozoravaju da se nalazimo u procesu klimatskih promena

Prema podacima odeljenja RHMZ za monitoring klime i klimatske promene, iza nas je najtopliji jun od početka merenja u Srbiji, ali i u svetu.

Postoji velika verovatnoća da će jul u Srbiji biti preslikan. Prema zvaničnim podacima RHMZ, najtopliji jul, kao i čitavo leto u zemlji, zabeleženi su 2012. godine. Tada je srednja temperaturna vrednost u Beogradu na Vračaru iznosila 32,6 stepeni Celzijusa.

Pojedinačni rekord u Srbiji zabeležen je 24. jula 2007. godine, sa maksimalnom temperaturom od 44,9 stepeni u Smederevskoj Palanci.

Jugoistočna Evropa u crvenom

U Hrvatskoj je treći put ove godine zbog toplotnog talasa upaljen crveni meteoalarm, a temperature rastu do 38 stepeni Celzijusa.

Državni hidrometeorološki zavod je upozorio da posebno treba voditi računa o deci i starijima kao i da su mogući i kvarovi na nekim segmentima infrastrukture.

U Crnoj Gori je upaljen narandžasti meteoalarm. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je izdao upozorenje da će u mnogim mestima  najviše temperature iznositi 37 do 40 stepeni, a ponegde i prelaziti 40. podeljak.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine napominje da očekuje maksimalne temperature i do 41 stepena Celzijusa, zbog čega je uključen narandžasti meteoalarm.

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok indeks ultraljubičastog (UV) zračenja.

„Mi se dugoročno nalazimo u permanentnom zagrevanju, planeta se zagreva, sa planetom se zagreva i naš region. Ovo što sad doživljavamo postaje standard, treba da shvatimo da nećemo imati prijatnija leta, već značajno neprijatnija“, poručio je Đurđević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

11. jul 2024. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

11. jul 2024. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

11. jul 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

11. jul 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa