Klimatske promene

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Foto: Pexels

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Uspeh desničarskih partija i slab rezultat Zelenih na izborima za Evropski parlament izazvali su zabrinutost za budućnost Evropskog zelenog dogovora. Čim su objavljeni rezultati, Manfred Veber, lider Evropske narodne partije (EPP), rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

Veber je, međutim, dodao da neće biti revizije Zelenog dogovora u celini, budući da je većina zakona iz tog paketa već usvojena u Evropskom parlamentu. Istovremeno, češki poslanik u Evropskom parlamentu Aleksandar Vondra rekao je da će evropska klimatska politika u narednih pet godina postati “realističnija,” piše Politico.

Peter Lise: Zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem mora da se ukine

Peter Lise iz EPP je rekao da rezultati izbora opravdavaju viziju te partije o manje restriktivnom Zelenom dogovoru i konkretno je pomenuo plan da se poništi zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem. “Moraćemo da izvršimo neka prilagođavanja. Zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem — to treba da se izbaci,” rekao je Lise nakon što je EPP objavila da je osvojila najviše mesta u Evropskom parlamentu.

EPP planira da modifikuje Evropski zeleni dogovor, ali i da ostane na putu klimatske neutralnosti do 2050.

Lise je takođe rekao da uprkos planiranom ukidanju zabrane, neće biti nazadovanja u pogledu klimatskih ciljeva Evropske unije za 2050. godinu.

Politiko je, međutim, primećuje da čak ni ukidanje zabrane možda neće biti tako lako s obzirom da je upravo glavni kandidat EPP, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bila ta koja je uvela tu zabranu i podržala je tokom svoje kampanje za drugi mandat.

Napori da se smanje emisije iz poljoprivrede takođe mogu biti otežani

Osim zabrane za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, još jedna oblast Zelenog dogovora bi mogla biti pogođena – poljoprivreda, za koju se EPP obavezala da će je zaštititi od oštrije klimatske regulative, napominje Politico.

Takav stav je u sukobu sa upozorenjima nezavisnih naučnih savetnika da EU ne samo da mora da zadrži postojeće politike, već i da uradi mnogo više, posebno u pogledu emisija iz poljoprivredne proizvodnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

11. jun 2024. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

11. jun 2024. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

11. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

11. jun 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa