Mobilnost

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

elektricni autobusi evropa analiza

Foto: Claudio Bianchi from Pixabay

Objavljeno

07.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Od svih prodatih gradskih autobusa u 2023. godini u Evropi 36 odsto kao gorivo koristi električnu energiju, što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel gorivo. Analiza organizacije Transport & Environment pokazuje da u tome prednjače Slovenija, Danska, Holandija, Irska i Finska.

Sa ovom stopom rasta, udeo od 100 odsto novih gradskih autobusa sa nultim emisijama mogao bi sa bude dostignut do 2027. godine, saopštio je Transport & Environment.

Takođe je navedeno da regulativa EU zaostaje za tržišnom realnošću. Nedavno usvojeni standardi za CO2 za teška vozila zacrtali su da 90 odsto novih gradskih autobusa bude bez emisija do 2030. i 100 odsto do 2035.

Još manje je ambiciozna Direktiva o čistim vozilima (CVD) koja postavlja prosečne ciljeve nabavke autobusa bez emisija od samo 20 odsto u periodu 2021–2025 i 30 odsto u periodu 2026–2030, saopštila je ova organizacija.

elektricni autobusi evropa ciljevi analiza

Velika Britanija lider

Gledajući na državnom nivou, 15 država članica EU je premašilo prosek EU u 2023, uključujući pet u kojima gradski autobusi bez emisija već čine više od 90 odsto novih kupovina: Slovenija, Danska, Holandija, Irska i Finska.

Među tržištima sa najmanje 1.000 novih gradskih autobusa u 2023. lider je Velika Britanija sa udelom u prodaji od 63 odsto, dok je Španija malo iznad proseka sa 40 odsto, naveo je T&E.

Treća je Italija, a četvrta Nemačka, sa udelima od 29 i 26 odsto.

Nevladina organizacija navodi da najmanje osam gradova planira da do 2025. svi gradski autobusi budu bez emisija, još 19 do 2030. i još 13 do 2035. Četrnaest gradova je postavilo ciljeve da dostignu procenat manji od 100 odsto do 2035. ili ranije. Ovi gradovi se ne nalaze samo u Zapadnoj Evropi, već i na Baltiku, u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji.

Postoje čak i države sa takvim ciljevima, pa Holandija i Danska planiraju da do 2030. imaju sve gradske autobuse sa nultim emisijama štetnih gasova.

elektricni autobusi evropa drzave analiza

Rizik za evropske proizvođače autobusa

T&E je naglasio ključnu ulogu proizvođača autobusa da obezbede održive autobuse proizvedene u Evropi, jer će potražnja za ZE autobusima nastaviti da raste u narednim godinama.

Bez proaktivne ambicije da prevaziđu ciljeve postavljene u HDV CO2 standardima, evropski proizvođači autobusa rizikuju da budu zaslepljeni rastućom potražnjom i pojavom inostrane konkurencije, saopštila je organizacija.

Napominje da je od 2017. godine svaki peti novi električni autobus na baterije koji se prodaje u Evropi bio kineskog porekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

7. jun 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

7. jun 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

7. jun 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

7. jun 2024. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku