OIE

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Razvojna banka Severne Makedonije (DBNM) i lokalne komercijalne banke dobiće 100 miliona evra od banke EIB Global, ogranka Evropske investicione banke za aktivnosti van Evropske unije.

Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe malih i srednjih preduzeća (MSP) i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije, saopštile su banke.

Investicije će, kako se dodaje, podržati niskougljenični i klimatski otporan rast u Severnoj Makedoniji, u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom Evropske unije i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Ministar finansija Fatmir Besimi rekao je da će ovaj kreditni aranžman obezbediti privredi podsticaje usred energetske krize i promovisati plan za energetsku tranziciju zemlje.

Besimi: Obezbeđena je podrška za likvidnost kompanija, ulaganja u obnovljive izvore energije

Sveži kapital od 100 miliona evra biće ubrizgan u nacionalnu privredu, čime će se proširiti podrška kompanijama za potrebe likvidnosti i ulaganja u obnovljive izvore energije i na taj način obezbediti stabilnost poslovanja i snabdevanja električnom energijom iz sopstvenih izvora, naglasio je on.

Prema rečima ambasadora EU u Severnoj Makedoniji Dejvida Gira, kreditna linija će podržati ulaganja privatnog sektora u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i cirkularnu ekonomiju.

To će pružiti mogućnosti za ekonomski razvoj Severne Makedonije, a istovremeno će doprineti održivoj budućnosti bez ugljenika, dodao je on.

Sredstva su predviđena merama koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije

Sredstva će podržati mere koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije za podršku domaćinstvima i preduzećima u uslovima usporavanja privrede i energetske krize. Ugovor o dodatnoj tehničkoj pomoći biće potpisan u narednim mesecima kao podrška Razvojnoj banci Severne Makedonije, lokalnim komercijalnim bankama i makedonskim kompanijama u postizanju njihovih zelenih finansijskih ambicija, saopštile su banke.

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova, zadužena za aktivnosti banke u Severnoj Makedoniji, rekla je da su bolji pristup finansijama za MSP i stabilan bankarski sektor prioriteti za postizanje ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mesta i veću konkurentnost.

Prema rečima generalnog direktora DBNM-a Kire Naumova, sedmi sporazum o saradnji sa EIB omogućio je domaćem razvojnom kreditoru da nastavi da podržava MSP i zeleno finansiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

17. jul 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

17. jul 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

17. jul 2023. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

17. jul 2023. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada