Električna energija

Domac: Energetska nezavisnost Hrvatske je samo san

Domac, snovi o energetskoj nezavisnosti

Foto: Julije Domac / LinkedIn

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Julije Domac, specijalni savetnik za energetiku i klimu predsednika Hrvatske, prokomentarisao je današnju ponudu i potražnju za električnom energijom u toj zemlji. Danas je u 15 sati oko 32 odsto potreba za električnom energijom nadmirivano iz uvoza, pa je energetska nezavisnost, kako je naveo u postu na LinkedIn-u, samo san.

Domac je svoju tvrdnju da je energetska nezavisnost Hrvatske samo san potkrepio grafikonom današnje ponude i potražnje za električnom energijom u Hrvatskoj.

Snovi o energetskoj nezavisnosti
Foto: Julije Domac / LinkedIn

„Bijeli ‘trbuh’ je energija koju uvozimo. Zeleno je uglavnom vjetar, njega je u ljetnim mjesecima uvijek manje, a plavo su hidroelektrane čija proizvodnja opada zbog ljetne suše. Tu nam sada jako nedostaju sunčane elektrane koje nismo gradili zbog manjka pameti, političke vizije i zdravog razuma“, napisao je Domac.

U godinama kada su cene energije bile visoke, a kamate niske, po čitavoj Evropi se gradilo, istakao je. „Hrvatska je spavala i u energetici smo napravili jako malo, gotovo ništa“, zaključio je Domac.

Ovaj zvaničnik ističe da potrošnja električne energije kontantno raste u celoj Evropi i da to, po njegovim rečima, čeka i Hrvatsku.

Domac: Ne, mi nismo energetski neovisni, mi smo na putu da postanemo energetski siromašni

„Nove se zgrade griju i hlade na dizalice topline, promet se elektrificira. Ne, mi nismo energetski neovisni, mi smo na putu da postanemo energetski siromašni, jako ranjivi i izloženi“ zaključio je Domac u svojoj objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

22. jun 2023. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

22. jun 2023. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

22. jun 2023. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

22. jun 2023. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji